Liukastumisista esitetään vuosittain yksittäisiä korvausvaatimuksia – Omasta turvallisuudesta myös huolehdittava:"Seikkailu liukkaassa mäessä crocsien kanssa on aina iso riski"

Rauman kaupunki puntaroi korvausvaatimuksia aina tapauskohtaisesti.

Rauman Pihapoikien huoltomies Joonas Hovi hiekoitti torstaina raumalaisen taloyhtiön pihalla. Pitkähkö lumeton aika on helpottanut huoltoyhtiöiden töitä, ja pihoja on saatu höylättyä. Kun kelit lauhtuvat, piha ei muutu petollisen liukkaaksi.

Rauman kaupunki saa vuosittain muutamia korvausvaatimuksia liukastumistapausten vuoksi.

Rauman kaupungin lakimiehen Katri Ranta-Eskolan mukaan kaatumisiin liittyviä korvausvaatimuksia tulee melko vähän suhteessa muihin tilanteisiin verrattuna.

– Kaupungille tulee vuosittain noin 40 korvausvaatimusta käsittelyyn. Ne voivat koskea hyvin monenlaisia kaupungin vastuualueella olevaan toimintaan liittyviä asioita erilaisista esinevahingoista henkilövahinkoihin. Liukastumisia ei ole kovin paljon, arviolta alle kymmenen vuodessa.

Piikkikoroissa ei kannata liukastella

Länsi-Suomi kertoi joulukuussa (LS 19.12.23) Jyrki Santalan vakavaan loukkaantumiseen johtaneesta kaatumisesta Posellin edessä.

Katualueilla sattuneissa liukastumis- ja loukkaantumisvahinkotapauksissa Ranta-Eskola neuvoo hoitoon pääsyn jälkeen ottamaan tarpeen mukaan ensimmäiseksi yhteyttä katutoimeen, jotta mahdollinen ongelmakohta voidaan hoitaa kuntoon. Tällöin vältytään uusilta onnettomuuksilta.

Kaupungille voi myös lähettää vapaamuotoisen yksilöidyn korvausvaatimuksen tai pyytää erikseen siihen tarkoitetun kaavakkeen.

– Sen jälkeen tapahtunutta lähdetään tutkimaan sekä pyydetään asiaan liittyviltä toimijoilta tarvittavat selvitykset. Tämä on aina tapauskohtaista puntarointia.

Ranta-Eskola muistuttaa, että Suomessa on neljä vuodenaikaa ja se tulisi huomioida myös ulkona liikuttaessa: Piikkikoroissa pääkallokeleillä liukasteleva otta myös tietoisen riskin. Myös pyöräilijöillä tulisi talvikeleillä olla nastat ja kypärä päässään.

– Toisaalta katujen pitäjillä on tietty vastuu huolehtia, että tiet ovat liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Vaikutusta on siten myös sillä, tapahtuuko onnettomuus keskustassa vai syrjäisemmällä seudulla.

Korvausvaatimukset hoidettu sovussa

Aina vastuu vahinkopaikan kunnossapidosta ei ole kaupungin, vaan se voi olla esimerkiksi kiinteistön omistajalla. Ranta-Eskola muistaa muutamia tapauksia, joissa asianosainen on ohjattu ottamaan yhteyttä oikeaan tahoon.

– Yleensä esimerkiksi kauppojen tai kerrostalojen pihalla tapahtuvissa kaatumisissa henkilöt osaavat ottaa heti yhteyttä oikeaan paikkaan.

Kiinteistöjen huollosta vastaavalle Rauman Pihapojille on tullut vuosien varrella yksittäisiä korvausvaatimuksia kaatumistapauksista. Niistä on aina päästy hyvin sopuun.

Rauman Pihapojat vastaavat noin 80 kerrostalokiinteistön kunnossapidosta. Lisäksi he huolehtivat muutamista liikekiinteistöistä.

Rauman Pihapoikien Pasi Hirvosen mukaan korvausvaatimustilanteissa selvitetään aina, mitä on sattunut ja missä.

– Meillä on hyvä vastuuvakuutus ja kaikissa koneissamme on gps-seuranta, joten voimme todentaa, missä olemme liikkuneet, Hirvonen kertoo.

Hän huomauttaa myös, että liikkujalla on vastuunsa. Seikkailu liukkaassa mäessä crocsien kanssa on aina iso riski.

Ensi viikon liukkaisiin varauduttu

Ensi viikolla pakkanen pyllähtää jopa plussan puolelle, ja se tietää liukasta.

– Nyt on onneksi ollut pidempi lumeton kausi, niin olemme saaneet höylättyä pihat lähes asfalttiin asti. Kun tulee sulaa, ei ole niin petollisen liukasta.

Torstaina Rauman Pihapoikien huoltomiehet kiersivät jo ennakkoon hiekoittamassa pihoilla.

Hirvosen mukaan kunnossapidon kannalta haastavimmat kelit ovat edessä vielä keväällä

– Kun kevätauringon lämmittäessä maan sepeli painuu jään sisään tai kun sulamisvedet jäätyvät hiekoitushiekan päälle, silloin pihoista ja jalkakäytävistä tulee todella liukkaita.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut