Lomailija, näin pakkaat kimpsut ja kampsut autoon turvallisesti

Onko tiedossa viikonloppureissu sukuloimaan tai pitempi loma mökillä? Tavaroita autoon pakattaessa on syytä olla huolellinen jokaisen matkan yhteydessä.

Liikenneturva muistuttaa, että autossa tavarat kulkevat turvallisimmin tavaratilassa ja irtaimen kiinni pysyminen varmistetaan kunnon kiinnityksin.

Kunnon valjaat tai asianmukainen matkustuskoppi varmistavat turvallisen matkanteon myös perheen lemmikille. Esimerkiksi muutaman kilon painoisen puudelin törmäyspaino on jo 50 km/h nopeudessa sattuvassa äkkipysähdyksessä monikymmenkertainen.

Auton matkustamossa irrallaan oleva tavara voi kolaritilanteessa sinkoilla miten sattuu ja pahimmillaan saada aikaan suurta vahinkoa. Aina ei tarvita kolariakaan, vaan irtain voi hölskyä epätoivottavasti töyssyjen, äkkijarrutuksen tai muun vastaavan liikkeen johdosta.

- Jos matkalle mukaan on tulossa enemmän tavaraa kuin mitä takakontti vetää, niin sitten pitää ottaa peräkärry mukaan tai asettaa suksiboksi katolle. Matkustamo kannattaa pyhittää matkustajille. Niin myös matkanteosta tulee mukavampaa, sanoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen.

Viisi vinkkiä kuormantekoon:

  • Pakkaa tavarat tavaratilaan. Jätä matkustamo matkustajille.
  • Lastaa painavimmat tavarat ensin ja tue ne hyvin.
  • Sido irtain kiinni kuormaliinoilla tai kuormaverkolla.
  • Muista kunnon valjaat myös lemmikkieläimelle.
  • Jos kuorman määrä yllättää, turvaudu peräkärryyn tai lastaa suksiboksiin, mutta muista oikea kuormaus silloinkin.