Lomaviikon varrelta: Unohtumaton näky – Raumalla lunta juhannuksena

Rauma tunnetaan Norjassa hyvin. En tarkoita meidän Raumaa, vaan norjalaisten omaa.

| Päivitetty

Kahden kotimaassa vietetyn suven jälkeen uskaltauduimme käymään ulkomailla kesälomalla. Ajoimme omalla autolla Vaasaan ja ylitimme Merenkurkun Rauman telakalla rakennetulla Aurora Botnialla. Pitihän sekin nähdä.

Matkalla tutustuimme muun muassa Uumajaan, jonne Wasalinen laiva päivittäin ajaa ja Unescon maailmanperintölistalle päässeeseen pieneen Rörosin kaivoskaupunkiin. Mielenkiintoisia välietappeja.

Pääkohde olivat kuitenkin Norjan vuonot ja vuoret. ”Sunnmören alppeja” sitten ihastelimme viikon päivät Rauman kokoisessa Ålesundissa.

Rauma tunnetaan Norjassa hyvin. En tarkoita meidän Raumaa, vaan norjalaisten omaa. Se sijaitsee vajaan kahden tunnin ajomatkan päässä Ålesundista.

Raumalla on asukkaita vain 7500, mutta turisteja piisaa. Norjan matkailusivuilla Geirangerinvuonon alue on nostettu yhdeksi Top 10 -kohteesta maassa.

Pitihän semmoisessa paikassa piipahtaa.

Unohtumaton näky, kun kesäkuussa Raumalla oli vielä runsaasti lunta vuorilla. Meillä ei ole. Ei lunta, eikä vuoria.

Oli lounasaika, joten päätimme tutustua paikalliseen ruokatarjontaan. Lounasbaarin listalla oli sopivasti perinneruokaa, bacalaota.

Suolattua ja kuivattua turskaa norjalaiset ovat vieneet maailmalle satojen vuosien ajan. Ei kovin houkuttelevalta kuulosta, mutta maukkaalta moinen pata tai pikemminkin soppa maistui.

Meidän perinneruokaamme lapskoussia löytyi muuten marketeista. Raaka-aineet ovat samoja kuin meillä: perunaa, porkkanaa, lihaa ynnä muuta. Lopputulos on kuitenkin ihan erinäköinen.

Rauma on aktiivilomien kohde. Erityisen suosittuja ovat kävely- ja vaellusreitit, jotka kiipeävät vuorille. Näköalat ovat upeat – paitsi jos sattuu satamaan.

Nesakslan näköalapaikalle pääsee toki myös hikoilematta, gondolalla eli köysiratahissillä.

Rauman keskustaajamaa Åndalsnesia sanotaan Norjan maan vuoripääkaupungiksi. Rauman rantaan onkin noussut komea kansallinen vuorikiipeilykeskus.

Rauma-rataa pidetään yhtenä maailman kauneimmista junareiteistä. Rata seurailee Raumajoen uomaa Romsdalenin laaksossa jyrkkien vuorten välissä.

Matka Åndalsnesista Dombåsiin kestää noin tunnin ja kolme varttia. Junareissun jätimme väliin, kun ehdottoman komeat maisemat tuli nähtyä auton ikkunoista. Maantie kiemurtelee kiskojen vieressä saman reitin.

Upeimpien maisemateiden listalla – sellaisenkin Norja tarjoaa matkailun täkyksi – Raumalla sijaitseva Trollstigen on itsestäänselvyys. Kapea tie numero 63 kiipeää jyrkkää siksakkia näkoalapaikalle, jonne on ”ihan pakko” päästä ottamaan kuvia.

Kun tieosuus kesäksi avattiin, oli heti aamulla pitkä ajoneuvoletka odottamassa polulle pääsyä. Paikallislehdestä luin, että suvisesongin aikana tietä jurruttaa kolmisentuhatta kuskia päivittäin. Matkustajamäärä nousee yli miljoonan.

Unesco-kohdekin vetää väkeä Raumalle. Geirangerinvuono valittiin vuonna 2005 maailmanperintöluetteloon. Vuonoristeilyjä tehdään ainakin vuonon päässä sijaitsevasta pienestä Geirangerin kylästä ja Ålesundista.

Pienempien paikallisten laivojen lisäksi kuulua vuonoa ajavat harva se päivä myös kansainväliset risteilyalukset. Esimerkiksi tänään Geirangeriin lipuu Mein Schiff 1. Se on Turun telakalla rakennettu mammutti, joka voi ottaa kyytiin liki 4500 ihmistä.

Vuonoristeilyn skippasimme, koska teimme sellaisen jo muutama vuosi sitten Bergenissä. Maailmanperintölistan vuono sekin. Jos kiinnostaa, niin juttua löytyy Länskärin arkistosta.

Rauma Rock soi Äijänsuolla useampana vuonna. Viime vuonna se peruttiin koronatilanteen takia, eikä Lukko tänä vuonna tapahtumaa järjestänyt.

Norjan Rauma Rock sen sijaan jatkaa. Elokuun alussa on kolmen päivän kalaasit Åndalsnesissa. Meikäläiselle esiintyjät eivät tuttuja ole, mutta pikaisen tsekkauksen perusteella kyse näyttää olevan nimiartisteista norjalaisittain.

Rauma-lankaa on valmistanut kohta sata vuotta Rauma Ullvarefabriik, Raumalla toimiva villatehdas. Lankojen lisäksi sillä omaa vaatetuotantoa. Raumalaisfirmaan kuuluu myös Röros Tweed.

Mitä, eikö sanaakaan jalkapallosta? Kuulematta näin kysyttävän kerron siis, että Aalesunds FK:n Norjan liigan kotimatsissa oli 6700 katsojaa. Hieno tunnelma, kun koti- ja vierasfanit lauloivat läpi ottelun. Kelpasi katsella muutakin kuin lumihuippuisia vuoria stadionin taustalla.

Ja Ålesund on siis Rauman kokoluokan kaupunki. Olispa meilläkin sellainen futiskulttuuri.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut