Lönnströmin taidemuseo kilpailee Amos Rexin ja Satakunnan museon rinnalla Vuoden museo -tittelistä

Kuvanveistäjä Raimo Saarinen toteuttaa Lönnströmin taidemuseon seuraavan nykytaideprojektin. Museonjohtaja Jenny Valli on otettu museon finaalipaikasta Vuoden museon valinnassa. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Suomen museoliiton ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Suomen komitean järjestämän Vuoden museo 2019 -kilpailun finaaliin on valittu kolme museota: Lönnströmin taidemuseo Raumalta, Satakunnan museo Porista ja Amos Rex Helsingistä.

Kuudetta kertaa järjestettävään kilpailuun tuli määräaikaan mennessä seitsemän hakemusta tai ehdotusta.

– Seitsemän hakijan joukossa oli hyvin erityyppisiä museoita, jotka kilpailivat finaalipaikoista tasaisen vahvasti. Oli vaikea valita parhaat näin hyvistä ehdokkaista. Tiukan arvioinnin ja pitkien keskustelujen jälkeen päädyimme kolmeen todella erilaiseen, mutta erittäin tasokkaaseen finalistiin, kertoo palkintoraadin puheenjohtaja Maija Ekosaari ICOM Suomen komiteasta.

– Olimme ilahtuneita siitä, että ehdotuksia tuli muualtakin kuin museoalan sisältä ja museoilta itseltään, hän jatkaa.

Palkintolautakunta kiertää kevään aikana finalistimuseoissa ja jakaa palkinnot Valtakunnallisten museopäivien Museopalkintogaalassa Tampereella 16. toukokuuta. Gaalassa jaetaan ensimmäistä kertaa myös Museokortin yleisöpalkinto.

Vuoden museo -tunnustuspalkinto myönnetään museolle, joka on edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta omalla toiminta-alueellaan. Se voi olla myös tunnustus kokoelmiin, näyttelyihin tai museopedagogiaan liittyvistä saavutuksista tai muusta innovatiivisesta toiminnasta.

Vuoden museo -tittelin ovat aiemmin voittaneet EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Helsingin kaupunginmuseo, Ahvenanmaan merenkulkumuseo, Serlachius-museo Gösta ja Forssan museo.