Loppusyksyn lintujen määrä on poikkeuksellisen suuri – laitilalainen bongari rikkoi ennätyksen

Lintuja on Suomessa ajankohtaan nähden runsaasti. Tämän on pannut merkille myös laitilalainen Juha Kylänpää, joka on pyöräillyt vuoden alusta yli 18 000 kilometriä lintuja bongatakseen.

| Päivitetty

Lämpimän loppusyksyn ansiosta lintujen määrä on maassamme suurempi kuin normaalisti marraskuussa, todetaan Birdlife Suomen lintutilannetiedotteessa. Tavallista laajemman lajivalikoiman on huomannut myös aktiivinen lintuharrastaja Juha Kylänpää.

- Lintuja on jäänyt tai eksynyt Suomeen enemmän, ja kun on näin lämmintä, ne ovat myös pysyneet hengissä.

Muun muassa hanhia tavataan vielä monin paikoin suurina parvina. Hanhiparvet ovat viihtyneet Suomessa yhtä myöhään vain muutamana vuonna aiemmin.

Myös satapäisiä töyhtöhyyppäparvia on vielä marraskuun puolella tavattu sekä Satakunnassa että Etelä-Suomessa, vaikka niiden syysmuutto alkaa jo varhain kesällä. Viimeisetkin muuttavat normaalisti syys-lokakuussa.

Juha Kylänpään kiikariin osui viime viikolla Laitilassa punasotka.

- Sitä en ole koko pitkän lintuharrastukseni aikana nähnyt loka-marraskuussa. Laji on muutenkin vähälukuinen.

Kova tavoite

Tämä vuosi on ollut Kylänpäälle erityinen. Hän asetti tavoitteekseen nähdä vuoden aikana enemmän lintulajeja kuin kukaan tähän mennessä. Eikä tässä kaikki, vaan tehtävä piti suorittaa ilman moottoriajoneuvoja.

- Aiempi ennätys oli 279 lajia, ja nyt olen kerännyt kasaan 280, joten ennätys on rikottu, bongari iloitsee.

Kylänpää on kerännyt ennätyslajimäärän pyöräilemällä ympäri Suomea tähän mennessä yli 18 000 kilometriä. Hän kertoo pyöräilleensä aina, eikä näe tarvetta keskeyttää pyöräretkiään talveksi.

- Nastarengas eteen ja laskettelulasit päähän, niin kaikki sujuu. Viiteen vuoteen en ole tehnyt yhtään linturetkeä autolla.

Loppuvuoden aikana lajimäärä saattaa vielä nousta, jos harvinaisia lintuja havaitaan riittävän lähellä. Syyskeleillä Kylänpää ei ole pyörineen innostunut lähtemään Itä-Suomeen, josta lähiaikojen harvinaiset lajihavainnot on ilmoitettu.

40 kuntaa

Juha Kylänpää on merkinnyt havaintoja Hangosta Utsjoelle. Listalla on yhteensä 40 kuntaa, joista kotikunta Laitila on kärjessä. Sieltä pisteitä on kertynyt reilu 50.

Kesä kului luonnollisesti pyörän selässä, ja pisin retki ulottui Utsjoelle asti. Sinne pyöräilevä bongari sattui päivänä, jolloin lämpöasteita oli neljä, satoi vettä ja tuuli vastaan.

- Tuntui mukavalta saada teltan sijaan majoittua leirintäalueen viimeiseen vapaaseen mökkiin. Aamulla herätessäni maa oli valkoinen lumesta.

Tuki yllätti

Ulkopuolisten myönteinen asenne ja tuki yllätti vuoden aikana Juha Kylänpään. Tsemppiviestejä on tullut paljon, ja tutut ovat kyselleet kuulumisia, mutta myös moni hänelle aiemmin tuntematon on auttanut tavoitteen saavuttamisessa.

- Kun Vaasassa kirjasin nettiin tiibetinhanhen, tuli puhelinsoitto henkilöltä, josta olin kuullut aiemmin vain nimen. Hän tarjosi yösijan. Vastaavia oli matkojen varrella muitakin.

Blogi ja Facebook-sivu nostivat projektin julkisuuteen, ja siksi moni osasi ottaa yhteyttä. Helsingissä Kylänpää tapasi lintuharrastajan, joka oli hakenut harvinaisen lintulajin hänelle valmiiksi kaukoputkeen. Samalla tämä opasti hänet seuraavaan hyvään paikkaan.

Varoja suojelutyölle

Suunnitellessaan vuoden projektia Juha Kylänpää päätti kerätä sen avulla varoja muuttolintujen suojelutyöhön.

- Jos meillä harrastetaan ammuntaa maalitauluihin, joissakin etelän maissa ammutaan samalla tavoin lintuja. Muun muassa Libanonissa ammutaan kurkia.

Birdlife-järjestön paikallinen osasto tekee valistustyötä alueella. Tätä työtä Kylänpää päätti projektillaan tukea. Ennen vuoden alkua oli mahdollisuus luvata tietty summa bongattua lajia kohti. Lisäksi oli mahdollisuus laittaa kerroin, joka laukeaa, jos ennätys onnistuu.

Rohkeimmissa ennusteissaan Kylänpää odotti saavansa kasaan 6 000 euroa, mutta tällä hetkellä lahjoituslupauksia on koossa peräti 18 000 euroa.

- Sama helsinkiläinen kaveri, joka opasti hyville paikoille, lupasi euron joka lajista, ja kerroin oli viisi. Tämä tarkoittaa, että 280 lajin ja ennätyksen rikkoutumisen jälkeen hän maksaa suojelutyölle 1400 euroa!

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut