Lopullisen vastuun viritetystä moposta kantaa aina lapsen huoltaja

Mopokausi on taas käynnistymässä, ja tänäkin kesänä moni nuori ajaa viritetyllä kaksipyöräisellä. Liikenneturva muistuttaa, että viritetty mopo on turvallisuusriski ja kannustaa nuorten huoltajia puuttumaan asiaan.

Mopojen suurimmaksi sallituksi nopeudeksi on laissa asetettu 45 km/h.

Liikenneturvan mukaan vanhempien on hyvä muistaa, että vähän viritettyä, laitettua tai tuunattua mopoa ei ole. Mopo on aina joko laillinen tai laiton.

– Mopon nopeuden rajoittamiselle on selkeät perusteet, eikä kyse ole missään nimessä kiusanteosta. Usein rajoituksen vastustajien kuulee perustelevan kantaansa turvallisuussyillä, mutta mikään fakta ei tue sitä, että suurempi nopeus toisi lisää turvallisuutta, huomauttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

Mopo on kevyt ja suojaamaton ajoneuvo, eikä onnettomuuteen joutuminen vaadi aina edes toista osapuolta. Pelkästään kaatuminen kovasta vauhdista voi olla kohtalokasta.

Huoltaja kantaa lopullisen vastuun

On hyvä huomata, että taloudellisen ja inhimillisen vastuun viritetystä moposta kantaa lopulta aina lapsen huoltaja.

– Vanhemmilla on usein suuri luottamus nuoren tietoihin sekä liikennekäyttäytymiseen. Siksi näistä asioista ei välttämättä puhuta kotona tarpeeksi. Puuttuminen on välittämistä – pidetään siis mopo mopona, Vuoristo kiteyttää.

vinkkiä turvalliseen mopoiluun

  1. Tunne liikennesäännöt ja noudata niitä.
  2. Tunne itsesi ja hallitse kulkupelisi.
  3. Ota muut tielläliikkujat huomioon.
  4. Käytä sopivan kokoista ja ehjää kypärää ja kiinnitä hihna. Myös matkustajan on käytettävä kypärää.
  5. Muista ennakoiva ajotapa: nopeus tilanteen mukaan, tarkkaile kokonaistilannetta, pidä turvaväli ja vältä yllättämästä muita toiminnallasi.