Lounais-Suomen poliisi selvittää ammattimaisten varkaiden rikosvyyhtiä

Lounais-Suomen poliisi selvittää laajaa rikosvyyhtiä, jossa epäillyt ulkomaalaiset miehet ovat varastaneet useita kannettavia tietokoneita ja puhelimia sekä yrittäneet kuljettaa niitä pois maasta.

Poliisi pääsi tekijöiden jäljille toukokuun lopulla, kun kaksi ulkomaalaista miestä joutui puukotuksen uhreiksi Turun keskustassa. Esitutkinnassa selvisi, että puukotuksen taustalla oli syytä epäillä pieleen mennyttä ryöstöä. Näin ollen puukotuksen uhreista tuli myös epäiltyjä ryöstön yritykseen.

Miehet etsintäkuulutettiin ja poliisi tavoitti heidät pian pääkaupunkiseudulta. Miehet tuotiin Turkuun ja molemmat vapautettiin, kun esitutkintatoimenpiteet ja kuulustelut oli saatu suoritettua.

Vapauttamisesta kului vain muutama päivä, kun poliisille tuli ilmoituksia anastetuista tietokoneista ja matkapuhelimista. Poliisin haltuunsa saamista valvontakamerakuvista ilmeni, että parissa jutussa tekijöinä olivat samat ulkomaalaiset miehet.

Miehet etsintäkuulutettiin uudelleen Suomessa. Tästä vain muutaman päivän kuluttua Tukholman poliisi otti heidät kiinni. Miesten hallussa oli useita kannettavia tietokoneita ja puhelimia, joiden alkuperästä ei ollut tietoa. Tukholman poliisi toimitti anastetuksi epäillyn omaisuuden Turkuun.

Omaisuuden alkuperän selvittämisessä on ilmennyt, että osa tietokoneista oli anastettu Helsingistä ja osa Turusta. Vielä kaikelle omaisuudelle ei ole löytynyt omistajaa, mutta omaisuus on poliisin hallussa ja tunnisteellista. Poliisi ei toivo asiassa yhteydenottoja, mutta muistuttaa omaisuuden yksilöimisen tärkeydestä rikosilmoitusta tehdessä.

Esitutkinnan jatkumisen myötä myös epäiltyjen määrä on lisääntynyt. Tällä hetkellä etsintäkuulutus on tehty kolmesta henkilöstä, mutta muidenkin osuutta rikoksiin selvitellään. Kaikkiaan omaisuusrikoksista tehtyjä rikosilmoituksia on tällä hetkellä tutkinnassa yli kymmenen.