Viittä 1990-luvulla syntynyttä miestä vaaditaan vangittavaksi terrorismirikoksista Satakunnassa – poliisi järjestää tiedotustilaisuuden klo 18

Kuvituskuva.

Lounais-Suomen poliisi vaatii viittä miestä vangittavaksi epäiltynä terrorismirikoksista. Satakunnan käräjäoikeus tekee päätöksen asiasta tänään.

Käräjäoikeuden listauksen mukaan vangittavaksi vaaditaan viittä miestä, joilla on suomenkieliset nimet. Kaksi heistä on 26-vuotiaita, kaksi 25-vuotiaita ja yksi 23-vuotias.

Heitä vaaditaan vangittavaksi epäiltynä terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta ja terroristisessa tarkoituksessa tehdystä tahallisesta räjähderikoksesta.

Satakunnan Kansa: Poliisioperaatiossa oli mukana panssaroituja ajoneuvoja

Lounais-Suomen poliisi kertoi Twitterissä, että henkilöiden epäillään suunnitelleen terroristista tekoa. Poliisin mukaan asiassa ei kuitenkaan ole akuuttia vaaraa.

Tutkinnasta järjestetään mediatilaisuus tänään iltakuudelta. Poliisista kerrotaan STT:lle, että asiaa ei kommentoida enempää ennen sitä.

Epäiltyjen kerrotaan asuvan Satakunnassa Kankaanpään seudulla. Poliisi otti heidät kiinni tiistaina.

Satakunnan Kansan tietojen mukaan poliisi teki Pohjois-Satakunnassa tiistaina aamulla useita kiinniottoja. Lehden mukaan operaatiossa oli paikalla kaksi poliisin panssaroitua ajoneuvoa.

Terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi vuodeksi. Terroristisessa tarkoituksessa tehdystä tahallisesta räjähderikoksesta puolestaan tuomitaan vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

Miehiä on epäilty rikoksista ennenkin

Miehiä vaadittiin vangittavaksi Satakunnan käräjäoikeudessa myös viime vuoden alussa. Tuolloin heitä epäiltiin törkeästä ampuma-aserikoksesta ja räjähderikoksesta.

Satakunnan Kansan tietojen mukaan heidät kuitenkin laskettiin myöhemmin vapaiksi, eikä asia ole tiettävästi tullut ainakaan Satakunnan käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

Lehden mukaan poliisi takavarikoi tuolloin kymmeniä kiloja räjähteitä ja kymmenkunta asetta. Lehden mukaan miesten epäiltiin syyllistyneen myös varkauteen, joka tapahtui lokakuussa 2018. Tuolloin kesäasunnosta oli anastettu neljä ampuma-asetta.

Tämän vuoden toukokuussa miehistä kaksi tuomittiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin pahoinpitelystä. Oikeuden mukaan miehet olivat muun muassa potkineet maassa makaavaa uhria yöaikaan ravintolan ulkopuolella Kankaanpäässä syksyllä 2019.

Tilannetta oli edeltänyt jonkinlainen sanaharkka. Myös uhri tuomittiin pahoinpitelystä sakkoihin, koska hän oli oikeuden mukaan ensin lyönyt toista miehistä kasvoihin. Satakunnan käräjäoikeuden tuomio on lainvoimainen.

Grillitappelu ja näpistys

Vuonna 2015 yksi miehistä tuomittiin 60 päiväsakkoon vaarallisen esineen hallussapidosta ja hätävarjelun liioitteluna tehdystä pahoinpitelystä. Rikokset tapahtuivat Kankaanpäässä elokuussa 2014.

Kyseessä oli grillin edustalla tapahtunut tappelu. Satakunnan käräjäoikeuden mukaan tilanne oli saanut alkunsa toisen miehen hyökättyä nyt terrorismirikoksesta epäiltynä olevan miehen kimppuun. Käräjäoikeuden mukaan miehellä oli ollut oikeus puolustaa itseään, mutta hän ei olisi saanut käyttää tilanteessa taskussaan ollutta raskasta nyrkkirautaa.

Mies tuomittiin samana vuonna myös näpistyksestä 25 päiväsakkoon. Käräjäoikeuden mukaan hän oli anastanut kaupasta Kankaanpäässä noin 300 euron arvoisen videokameran.

Johanna Latvala, Maria Rosvall, STT

Juttua päivitetty ja laajennettu kauttaaltaan 15.02.