Lounais-Suomen poliisin valvonnan saldo: Yli 500 pyöräilijää sai huomautuksen punaisen takavalon käyttämättä jättämisestä

Arkistokuva: Esa Urhonen

Lounais-Suomen poliisi valvoi viime viikolla valtakunnallisen teeman mukaisesti polkupyöräilijöiden valojen käyttöä, kiellettyä jalkakäytävällä pyöräilyä ja sitä, miten pyöräilijät noudattavat heitä koskevia väistämissääntöjä.

Valvonnassa kirjoitettiin yhteensä 96 liikennevirhemaksua. Yleisimpiä neljänkympin virhemaksun aiheita olivat valoitta pyöräily pimeän tai hämärän aikana sekä jalkakäytävällä pyöräily.

Huomautuksia jaettiin lievimmistä rikkeistä, tällä kertaa esimerkiksi punaisen takavalon käyttämättä jättämisestä, yli 500 pyöräilijälle.

Poliisi painottaa myös väistämisen osoittamisen tärkeyttä sekä autoilijoille että pyöräilijöille. Tieliikennelain mukaan väistämisvelvollisen ajoneuvon kuljettajan on hyvissä ajoin osoitettava aikomuksensa noudattaa velvollisuuttaan nopeutta vähentämällä tai pysähtymällä. Tämä koskee yhtä hyvin sivulta pyörätieltä ajoradalle suojatien kohdasta tai muualta tulossa olevaa pyöräilijää kuin risteyksessä kääntyvän auton kuljettajaa.

Omalta osaltaan pyöräilijän täytyy selvästi ja hyvissä ajoin ennen ajoradan ylittämistä hidastamalla, pysäyttämällä tai muulla tavoin osoittaa, että aikoo noudattaa väistämisvelvollisuuttaan ajoradalla olevia ajoneuvoja kohtaan.

– Mikäli autoilija säikähtää sivulta vauhdikkaasti lähestyvää pyöräilijää ja joutuu äkillisesti jarruttamaan, ei tilanne ole edennyt sääntöjen edellyttämällä tavalla; ei sittenkään, vaikka melkein pysähtynyt autoilija sitten viittilöisi pyöräilijää ylittämään tien auton edestä, muistuttaa komisario Tuomo Katajisto Lounais-Suomen poliisilaitokselta.