Lounais-Suomessa viikonlopun aikana jo kolme loukkaantumisiin johtanutta liikenneonnettomuutta, joissa autoa kuljetti 17-vuotias

Kuvituskuva/LS-arkisto

Lounais-Suomessa tapahtui sunnuntaina aamuyöllä tämän viikonlopun kolmas 17-vuotiaan kuljettajan liikenneonnettomuus, joka johti henkilövahinkoihin, Lounais-Suomen poliisi kertoo.

Huumeiden vaikutuksen alaisena ajamisesta epäillyn kuljettajan auto ajautui Turun Ruissalossa ulos tieltä ja osui puuhun. Kaksi ihmistä vietiin sairaalaan lievien vammojen vuoksi.

Aiemmat onnettomuudet tapahtuivat lauantaina. Porin Laviassa tapahtui aamuyöllä kahden auton nokkakolari, ja yhdeksän autoissa ollutta 16–18-vuotiasta kuljetettiin sairaalaan. Heistä kaksi oli loukkaantunut vakavasti.

Poliisi kertoi lauantaina, että toisen auton 17-vuotiasta kuljettajaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta epäillyn ylinopeuden perusteella sekä vammantuottamuksesta.

Vehmaalla yksin autossa ollut 17-vuotias kuljettaja loukkaantui vakavasti rajussa ulosajossa, josta pelastuslaitos sai hälytyksen lauantaina aamuseitsemän jälkeen. Lauantaina kerrottiin, että kuljettajaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Torniossa ajettiin yli kahtasataa

Lapin poliisilaitos kertoi sunnuntaina, että neljä Torniossa hurjastellutta kuljettajaa määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon. Heistä yksi oli 17-vuotias, joka oli saanut ajo-oikeuden poikkeusluvalla.

Hurjin mitattu nopeus oli 218 kilometriä tunnissa moottoritiellä, jonka nopeusrajoitus oli 120 kilometriä tunnissa.

Kuljettajista kolme syyllistyi törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja yksi vakavaan piittaamattomuuteen liikenteessä.

– Yksi huolestuttava piirre oli se, että monen nuoren kuljettajan kyydissä oli myös muita nuoria. Autot olivat täynnä nuoria ja siitä huolimatta hurjastellaan. Pitää osata ottaa vastuu myös muiden turvallisuudesta, ylikomisario Jorma Lantto sanoi tiedotteessa.

Ylinopeuksissa 17-vuotiaat yliedustettuja

Komisario Marko Luotonen Lounais-Suomen poliisista kertoi STT:lle lauantaina, että poikkeusluvalla ajokortin saaneet ovat yliedustettuina poliisin haaviin jääneissä ylinopeustapauksissa.

Ajokortin voi nykyään saada Traficomin myöntämällä poikkeusluvalla jo 17-vuotiaana, jos siihen on erityinen syy. Tällaiseksi voidaan laskea esimerkiksi se, että nuoren on ilman ajokorttia hankala kulkea kouluun tai töihin pitkien välimatkojen ja huonojen joukkoliikenneyhteyksien vuoksi.

Poikkeusluvan hakeminen tuli mahdolliseksi uuden ajokorttilain myötä reilut kaksi vuotta sitten, ja sen seurauksena tuhannet nuoret ovat saaneet ajokortin alaikäisenä.