Lounais-Suomi poliisi valvoi tehostetusti sähköpotkulautailijoita ja pyöräilijöitä – "Ei hyvältä näytä"

Vaarallinen ajotyyli ja ajovirheet ovat valitettavan yleisiä. Poliisin puhutuksessa hämmästyttävän monelle näyttää olevan epäselvää se missä sähköpotkulaudalla kuuluisi ajaa, komisario Katajisto kertoo.

| Päivitetty

Lounais-Suomen poliisi valvoi kuukauden päivät tehostetusti sähköpotkulautailijoiden ja polkupyöräilijöiden liikennekäyttäytymistä.

- Ei kovinkaan hyvältä, summaa komisario Tuomo Katajisto tiedotteessa.

Lounais-Suomen poliisi jakoi tehovalvonnan aikana paljon huomautuksia ja liikennevirhemaksuja. 

– Liikennesääntöihin ja -käyttäytymiseen liittyvät perusasiat tuntuvat olevan hukassa ikään katsomatta – niin lapsilta, nuorilta kuin aikuisiltakin, sanoo Katajisto.

Kaikki sähköpotkulautailijat eivät tunne liikennesääntöjä. Poliisi näkee myös piilevää asenneongelmaa.

– Vaarallinen ajotyyli ja ajovirheet ovat valitettavan yleisiä. Poliisin puhutuksessa hämmästyttävän monelle näyttää olevan epäselvää se, mitä tarkoitetaan jalkakäytävällä, mitä pyörätiellä ja missä sähköpotkulaudalla kuuluisi ajaa, Katajisto kertoo.

Sähköpotkulaudan kuljettajaan sovelletaan pääsääntöisesti polkupyöräilyä koskevia liikennesääntöjä. Ajoneuvolla tulee liikkua polkupyörille tarkoitetuilla väylillä tai kaistoilla, ei jalkakäytävillä. 

Vaaratilanteita aiheutuu erityisesti jalkakäytävillä ajamisesta, korkeasta tilannenopeudesta ja potkulautojen vaarallisesta pysäköinnistä.

– Valvonnan heikkojen tulosten seurauksena Lounais-Suomen poliisi jatkaa toistaiseksi tehostettua valvontaa. Sen avulla pyrimme kitkemään pois vaarallista liikennekäyttäytymistä ja siten parantamaan liikenneturvallisuutta, Katajisto sanoo.

Poliisin havaintojen mukaan myös erityisesti yöaikaan päihtyneenä ajaminen on yleistä.

– Se johtaa usein vaaratilanteisiin ja loukkaantumisiin, kuten myös ”kaksi päällä”-ajaminen, mikä on sallittua vain, mikäli ajoneuvo on rakennettu myös matkustajaa varten ja siinä on hänelle sopiva istuin. Sähköpotkulaudoissa ei tätä mahdollisuutta yleensä ole ja matkustajan kuljettamisesta voi siten seurata maksuseuraamus, Katajisto muistuttaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut