Lounaistuulet toivat mukanaan muuttolintuja

Ripeä kevään eteneminen näkyy erityisesti vesilintujen runsastumisena. Kulunut viileä viikko hieman hidasti lintujen muuttoa.

Pelloilla on jo näkynyt tuhansia joutsenia ja hanhia, jotka kokoontuvat parvensa johtajalinnun valitsemille samoille sijoille joka kevät.

– Linnut elävät ja käyttäytyvät ilmastorytmin ja ilmavirtausten mukaan. Tänäkin keväänä matalapaineen synnyttämät lounaistuulet toivat muuttolintuja Suomeen, mutta kuluneella viikolla pohjoisen puolelle kääntynyt ilmavirtaus sai taas monet linnut keskeyttämään muuttonsa, raumalainen lintuharrastaja Paavo Huhtala toteaa.

Hänen mukaansa leudot tuulet voivat tuoda harvinaisempiakin lintulajeja pohjolaan, mutta kylmän tuulen havaittuaan ne saattavat palata takaisin sinne mistä lähtivätkin.

– Osa muuttolinnuista voi pysähtyä myös niille sijoilleen, Huhtala tietää.

Pönttöjen vuokraajiakin liikkeellä

Huhtala on seurannut lintuja Rauman seudulla ja saaristossa jo vuosikymmeniä.Hän kertoo, että tänä vuonna osa muuttolinnuista oli niin "ihmeissään" leudosta talvesta, että ne jäivät koko talveksi Suomeen.

Lintuharrastaja uskoo, että talvehtimaan jääneet linnut, kuten esimerkiksi joutsenet ja sorsat, ovat pärjänneet yli talven. Meri oli suurimmaksi osaksi auki eikä ainakaan Lounais-Suomessa ollut paksua lumipeitettä.

– Suomessa talvehtivat tiaiset ja muut siemensyöjät yrittävät löytää ensin ruokansa luonnosta mutta siirtyvät sitten syöttöpaikoille, kun luonnosta saatava ravinto loppuu.

Huhtalan mukaan linnut ovat myös "aika viisaita"; ne osaavat hakeutua suojaan kylmyydeltä ja ne harrastavat esimerkiksi pönttöjen "vuokraamista".

– Kesämökkini seinässä on kurkistusluukulla varustettu kolo, johon joku lintu tekee aina keväisin muka-pesänalun eli tuo sinne pesänrakennusainetta, mutta ei sitten loppujen lopuksi käytäkään sitä varsinaisena pesäkolonaan.

Eniten Huhtalaa ovat viime vuosina huolestuttaneet hyönteiskadon aiheuttamat poikaskuolemat, joita hänkin on nähnyt useita.

– Viime kesänä löysin kolmesta asentamastani linnunpöntöstä lähes lentokykyisiä poikasia kuolleina. Ne olivat yksinkertaisesti nääntyneet nälkään. Viime kesänä oli niin kuivaa, ettei ollut edes hyttysiä. Toista se oli edelliskesänä, jolloin perhosbaarissani ja hyönteishotellissani kävi melkoinen vilske, Huhtala hymyilee.

Kevään eteneminen hieman hidastui – ensi viikolla lämpenee

BirdLife Suomen perjantaina 3.4. julkaiseman lintutilannekatsauksen mukaan kevään ripeä eteneminen on tällä viikolla hieman takkuillut.

Tuhansien metsä- ja tundrahanhien parvet ovat kuitenkin saaneet päivittäin täydennystä, ja länsirannikolle on kerääntynyt satoja lyhytnokkahanhia.

Yli sadan meriharakan muuttoja kirjattiin Hangossa torstaina ja keskiviikkona. Peippoja ja rastaita on tähän mennessä saapunut vain vähän.

Monet vesilinnut olivat tänä keväänä erityisen aikaisessa. Esimerkiksi taveja, haapanoita ja silkkiuikkuja saapui Vaasa–Lappeenranta-linjalle saakka. Metsä- ja tundrahanhia tuli päivittäin lisää myötäisessä lounaistuulessa.

Ensimmäiset kurjet ovat ehtineet jo pitkälle sisämaahan, mutta isompia kurkiauroja voi odottaa näkevänsä parin viikon kuluttua. Muutama kurki lennähti maaliskuun loppuun mennessä jopa Lappiin saakka.

Uusina muuttajina on kirjattu ensihavainnot heinätavista, suokukosta, punajalkaviklosta, merikihusta ja arosuohaukasta. Heinätaveja nähtiin jo kymmenessä paikassa.

Myös aikaisia lapasorsia, härkälintuja, ruskosuohaukkoja, kuoveja ja tiltaltteja havaittiin useassa paikassa, ja kaulushaikarat ovat levittäytyneet Keski-Suomeen asti.Viikon näyttävimmistä muutoista vastasi urpiainen, joista laskettiin tuhansien yksilöiden muuttoja erityisesti Keski-Suomessa.Muita muuttajia on ollut liikkeellä vähemmän.

Viikon harvinaisuuksia olivat muun muassa kaksi lumihanhea Säkylässä, punakaulahanhi Kouvolassa ja Loviisassa, amerikantavi Vihdissä, grönlanninlokki Korsnäsissä ja Kristiinankaupungissa sekä kyhmyhaahka kolmessa paikassa.

Ensi viikolla lintujen muuton odotetaan jälleen vilkastuvan, kun sää lämpenee.

Lähde: BirdLife Suomi

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut