Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimaloihin toimitettu venttiilejä väärennetyillä todistuksilla

Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimalaitoksille on toimitettu venttiilejä, joiden materiaalien testaustodistukset olivat väärennettyjä, tiedottaa Säteilyturvakeskus.

Säteilyturvakeskuksen mukaan asennettujen venttiilien väärennetyt materiaalien testaustodistukset eivät ole heikentäneet ydinvoimaloiden turvallisuutta.

Ydinvoimalaitoksiin venttiilejä myyvä yritys ilmoitti heinäkuussa Fortumille ja TVO:lle, että venttiilien valmistajalle raaka-aineita myynyt metallitukkuliike on väärentänyt testaustodistuksia. Näitä venttiilejä on toimitettu myös muiden maiden ydinvoimalaitoksiin.

Venttiilejä oli asennettu pääasiassa mittausputkistoihin. Voimayhtiöiden ja STUKin tekemissä tarkastuksissa materiaali osoittautui vaatimukset täyttäväksi lukuun ottamatta kahta Loviisan voimalaitokselle asennettua venttiiliä. Ne vaihdetaan käynnissä olevan vuosihuollon aikana.

Yle kertoi, että TVO:n mukaan kaikki Olkiluodon ydinvoimalan venttiilit on käyty läpi, ja ne ovat olleet standardien mukaisia. Ylen juttu on luettavissa täältä.