Narvin kiuastehtaan tulipalo lähti sulakekaapista, poliisilla ei ole syytä epäillä rikosta – LS seurasi tiedotustilaisuutta, lue kohta kohdalta tässä jutussa

Suurin piirtein tästä palo sai alkunsa, osoittaa Narvin toimitusjohtaja Arto Sainio. Kyseisessä kohdassa sijaitsi sulakekaappi, jonka pääkytkin suli ja palo pääsi leviämään johtoja pitkin kattorakenteisiin.

Tulipalossa pahoin viime viikolla kärsinyttä kiuastehdasta Rauman Lapissa pyörittävä Narvi Oy on kutsunut mediaa tiedotustilaisuuteen tehtaalle perjantaiaamuna. Ennakkotietojen mukaan palon syttymissyystä on nyt saatu lisätietoa, ja siitä kerrotaan tilaisuudessa. Paikalla ovat ainakin poliisi sekä yhtiön toimitusjohtaja Arto Sainio.

Tilaisuus alkaa klo 8 perjantaiaamuna. Länsi-Suomen toimittaja on paikalla ja tekee mahdollisuuksien mukaan tilaisuudesta reaaliaikaista seurantaa, jota voi seurata tässä jutussa klo 8 alkaen. HUOM! Saadaksesi päivitykset reaaliajassa sinun on päivitettävä sivua itse. Tämä onnistuu useimmissa selaimissa painamalla osoiterivillä tai sen lähettyvillä olevaa ympyrää kiertävää nuolta tai tietokoneella näppäinyhdistelmällä Ctrl + R (Mac-koneilla Cmd + R).

LIVESEURANTA ALKAA TÄMÄN RIVIN JÄLKEEN

KUVA KLO 8.41 + TIEDOTUSTILAISUUS PÄÄTTYY:

Narvi Oy:n toimitusjohtaja Arto Sainio ja poliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pekka Filppula kuvattuna kiuastehtaan tiloissa tiedotustilaisuuden päätteeksi.

Tiedotustilaisuus on nyt ohitse! Lopuksi kävimme vielä kuvaamassa Sainion ja Filppulan tehtaan tiloissa. Pääkohdat on esitetty tässä jutussa liveseurannan muodossa. Länsi-Suomi koostaa jutun kokonaisuudeksi vielä myöhemmin tänään. Kiitos kaikille mukana olleille!

Klo 8.31: Palanutta romukasaa lähdetään purkamaan mahdollisimman pian. Purkufirmaa ei ole vielä päätetty, mutta Sainion mukaan se saatetaan toivon mukaan päättää jo tänään. Purkaminen ei ole aivan pikkuhomma: lajittelussa riittää töitä, sillä raunioissa on paljon esimerkiksi valurautaa ja terästä.

KUVA klo 8.29: Arto Sainio osoittaa tehtaan pohjapiirrustuksesta, missä kohtaa palon aiheuttanut sulakekaappi suurinpiirtein oli.

Klo 8.26: Väistötiloista on olemassa vaihtoehtoja. Sainio kiittää kaupunginjohtaja Johanna Luukkosen panosta asiassa. Väistötila haluttaisiin löytää mahdollisimman läheltä.

Klo 8.25: Entä henkilöstö? Lomia aikaistettiin. Tällä hetkellä töissä henkilöitä joilla ei lomaa ole tai ovat ajoittaneet sen toisin. Tulevaisuus ratkeaa selvemmin siinä kohtaa, kun väistötila löytyy ja puukiukaiden kokoonpanoa pystytään jatkamaan. Ihannetilanne olisi, että kaikki saataisiin pidettyä töissä. Uskon tänään, että se olisi mahdollista, Sainio sanoo.

Klo 8.24: "Olen ajatellut, mitä se elämä olisi ollut, jos kaikki nekin (hitsaus- ja sähkökiuaspuoli ym.) olisivat mennyt. Siinä mielessä on hyväkin tuuri käynyt", sanoo toimitusjohtaja Sainio.

Klo 8.22: Sainio kiittää jälleen pelastuslaitosta. Oli merkittävää, miten he pystyivät rajaamaan palon. Sattumallekin jäi varaa, kuten tulipaloissa aina, ja nyt se oli Narvin puolella: tuuli kävi Huittisten suuntaan, mikä saattoi pelastaa ison osan tehtaasta.

Klo 8.22: Taloudellisia vaikutuksia Sainio ei pysty suoraan sanomaan, mutta selvää on, että haitat ovat mittavat. Tuhoutunutta aletaan "toivon mukaan purkaa hyvin pian", ja sitten voidaan hahmotella uutta.

Klo 8.21: Nyt puhutaan tulevaisuudesta. Sainion mukaan väistötilaa haetaan edelleen. Isommassa kuvassa suunnitellaan uutta tilaa. "Tällä tontilla tullaan jatkamaan, ei ole muuta vaihtoehtoa", toimitusjohtaja sanoo.

Klo 8.20: Sainio ei kommentoi vakuutusyhtiön kanssa käytyjä neuvotteluita sen enempää kuin toteamalla, että vakuutukset ovat olleet kunnossa.

Klo 8.18: Ensimmäisenä palopaikalle menneiden savusukeltajien mukaan savunmuodostus oli alussa vahvinta juuri sen kaapin paikkeilla, joka osoittautui palon syttymissyyksi.

Klo 8.18: Tehtaalla ei ollut tuotantoa käynnissä palon syttyessä. Palon havaitsi ja hälytyksen teki ulkopuolinen. 

Klo 8.17: Sainio: Narvin kiuastehtaalla on tarkistettu sähkölaitteiden kuntoa lämpökuvaamalla joitakin vuosia sitten. Tämä kyseinenkin kaappi tutkittiin tuolloin, eikä vikaa havaittu.

Klo 8.16: Huopakate oli jätetty peltikaton alle. Se on Sainion mukaan tyypillistä vanhoissa rakennuksissa.

Klo 8.12: Nyt puhuu Sainio: Sulakekaapista lähti puolentoista metrin edestä johtoa kohti kattoa. Sähkölaitekotelosta kulkenut vanha MMJ-johto, jota pitkin tuli kulki vanhoihin kattorakenteisiin. Tuli pääsi etenemään laajasti kattorakenteisiin. Kuparinen pääkytkin oli sulanut tilassa, ja se vaatii 1300 astetta lämpöä. Siksi oli mahdollista todeta palon lähteneen kyseisestä katkosta. Palon syy pystyttiin siis osoittamaan hyvin tarkasti tähän pisteeseen.

Klo 8.12: "Hyvä kun ei mennyt kaikki", toteaa Filppula.

Klo 8.10: Palo lähti sulakekaapista.

Klo 8.09: "Poliisi tutkii aina palon syytä ja onko syytä epäillä rikosta. Nyt kun on asiaa tutkittu, Rikosteknisen tutkimuskeskuksen kautta on selvinnyt että palo on lähtenyt sähkölaiteviasta ja siitä sitten laajentunut", kertoo Filppula. Asiassa EI ole syytä epäillä rikosta. Siten palonsyyntutkinta on valmistunut samalla. Poliisin osalta asia on lyhyesti tässä. On todennettu varmuudella sähköiseksi syttymiseksi.

Klo 8.08: Tilaisuus alkaa. Tarkoitus on kuulla tutkinnan näkökulmaa. Päätös pitää yhteinen tiedotustilaisuus tehtiin eilen yhteistuumin poliisin ja yrityksen kesken, kertoo Arto Sainio.

Klo 8.01: Hyvää huomenta ja tervetuloa mukaan! Täällä ollaan, tilaisuus odottaa alkamistaan. Paikalla kertomassa asioista ovat rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Pekka Filppula sekä Narvi Oy:n toimitusjohtaja Arto Sainio.

Poliisin tutkinnanjohtaja Pekka Filppula (vasemmalla) ja Narvi Oy:n toimitusjohtaja Arto Sainio kertovat pian palontutkinnan kulusta.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Poliisi jatkaa palonsyyntutkintaa Narvin kiuastehtaan tulipalosta – nyt selvitetään, onko syytä epäillä rikosta

Vain tilaajille Palon runtelemalla Narvin kiuastehtaalla on aikaistettu lomia, ja väistötilaideoita on tullut monesta suunnasta – "Kyllä täällä on sellainen 'talvisodan henki' päällä"

Vain tilaajille Irma Salo ja Pekka Heino ovat olleet Narvin palveluksessa yhteensä yli 60 vuotta, ja nyt raunioiden äärellä olo on typertynyt: "Monta kuukautta on tehty kymmentuntisia päiviä"

Vain tilaajille Kiuastehtaan toimitusjohtaja oli löylyissä, kun tehtaalla syttyi palo – "Luovuttaminen ei ole koskaan kuulunut keinovalikoimaani, eikä se kuulu nytkään"

Vain tilaajille Kiuastehtaan palon sammutustöissä loukkaantui kaksi sopimuspalokuntalaista – noin 2500 neliötä tehtaan vanhaa osaa paloi

VIDEO: Lapin kiuastehtaalla paloi voimakkaasti – savua nousi valtavasti

Lapissa tulipalo kiuastehtaalla – pelastuslaitos isolla miehityksellä paikalla, vaaratiedote lähetetty asukkaille