Ls-piiri: Köyliön susilupa perustuu vääristelyyn

Köyliön susilaumaan myönnetty poikkeuslupa perustuu vääristeltyyn hakemukseen, eikä luvalle ole asiallisia perusteita. Näin katsoo Suomen luonnonsuojeluliiton Satakunnan piiri.

Suomen riistakeskus myönsi tällä viikolla luvan yhden suden metsästämiseen Säkylään, Huittisiin ja Loimaalle ulottuvalle niin sanotun Köyliön susilauman reviirille.

Lupaa perustellaan käytännössä susipelolla, sillä esimerkiksi kotieläinvahinkoja ei ole raportoitu alueelta pitkään aikaan. 

Luonnonsuojelupiirin mukaan riistakeskukselle jätetty, kahdeksaa sutta eli käytännössä koko laumaa koskeva lupahakemus oli provokatiivinen.

Hakemuksessa susien väitetään terrorisoivan alueen asukkaita. Paikallisilta asukkailta ei piirin mukaan ollut kuitenkaan  tullut ilmoituksia susien uhkaavasta käytöksestä ennen alueen lehdessä julkaistua luvanhakijan mielipidekirjoitusta.

- Kirjoituksessaan luvanhakija peräsi susireviirin asukkaita luomaan sosiaalista painetta poikkeusluvan saamiseksi muun muassa iskostamalla susipelkoa lapsiin ja soittamalla sudenjäljistä hätäkeskukseen, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton Satakunnan piirin puheenjohtaja Kari Ylikoski.

Puheenjohtaja muistuttaa, että susi on uhanalainen laji, eikä sen metsästystä voi perustella esimerkiksi vaikutuksella vieraslaji valkohäntäkauriin kantaan. 

- Riistakateus tai tarkoituksellinen susikonfliktin lietsominen ja ylläpito eivät voi myöskään olla hyväksyttäviä perusteita erittäin uhanalaisen lajin metsästykselle.

Köyliön susilaumaan myönnetyn poikkeusluvan voimassaoloaika alkaa lauantaina.