Syvärauman tapon oikeuskäsittely päättyi, ratkaisu kahden viikon kuluttua – uhrin tytär vetosi päivän päätteeksi syytettyyn: "Älä ikinä enää satuta yhtään ihmistä"

Mies on tunnustanut aiheuttaneensa vaimonsa kuoleman, mutta ei tunnusta tappoa. Länsi-Suomi seuraa juttua paikan päällä käräjäoikeudessa.

| Päivitetty

Raumalla kesäkuun alussa tapahtunutta niinsanottua Syvärauman tappoa käsitellään Satakunnan käräjäoikeuden istunnossa Raumalla tänään aamukymmenestä alkaen. Länsi-Suomi seuraa oikeuden istuntoa paikan päällä koko päivän ja kertoo istunnosta lukijoilleen tässä tilaajajutussa, joka päivittyy tilanteen ja tarpeen mukaan uusilla, oikeudessa ilmenevillä tiedoilla.

Länsi-Suomi seuraa käsittelyä Satakunnan käräjäoikeuden Rauman istuntopaikassa ja päivittää tähän juttuun uusia tietoja tilanteen mukaan. Aivan suoranaista "liveseurantaa" LS ei voi luvata, sillä oikeuden istunnossa asiat voivat edetä hitaastikin. Jutun tiedot päivittyvät kuitenkin niin aktiivisesti kuin mahdollista.

HUOM! Jos pidät sivua auki, se ei valitettavasti päivity itsestään, vaan sivua pitää päivittää käsin. Tämä onnistuu useimmissa selaimissa painamalla osoiterivillä tai sen lähettyvillä olevaa ympyrää kiertävää nuolta tai tietokoneella näppäinyhdistelmällä Ctrl + R (Mac-koneilla Cmd + R).

SEURANTA ON PÄÄTTYNYT. Kaikki päivitykset ovat luettavissa alta. LS kiittää seuranneita.

17.25: Oikeudenkäynti päättyy, tuomio tai välituomio kahden viikon kuluttua – myös LS:n seuranta päättyy

Syvärauman tapon pääkäsittely käräjäoikeudessa on päättynyt. Yli seitsentuntiseksi venynyt päivä päättyi oikeuden puheenjohtajan, käräjätuomari Arto Mikkosen kertomaan tietoon tuomion antamisesta.

Tuomio annetaan kansliassa kahden viikon kuluttua maanantaina 11. lokakuuta. Se tulee olemaan joko tuomio – siinä tapauksessa, että miestä ei määrätä mielentilatutkimukseen – tai välituomio siinä tapauksessa, että miehen mielentila tutkitaan.

Välituomiossakin otetaan yleensä jo kantaa siihen, millaisesta teosta on oikeuden näkemyksen mukaan ollut kyse ja onko se vastannut syytteessä kuvattua. Länsi-Suomi tulee uutisoimaan tuomiosta tuolloin tuoreeltaan.

Tältä päivältä LS:n päivittyvä seurantauutinen päättyy tähän. Kiitos mielenkiinnosta kaikille artikkelia seuranneille. Huomiseksi printtiin ja verkkoon on luvassa kooste oikeudenkäynnin keskeisimmistä käänteistä.

17.20: Uhrin tytär vetosi omassa puheenvuorossaan vastaajaan: "Älä enää ikinä satuta yhtään ihmistä"

Loppupuheenvuorojen yhteydessä puheenvuoron halusi myös teon uhriksi joutuneen naisen tytär. Hän vetosi omassa puheessaan siihen, että mies on hänen mukaansa "aina löytänyt jonkun tavan paeta vastuuta ja laittaa asiat jonkun muun syyksi".

– En henkilökohtaisesti koe että tässä on osoitettu minkäänlaista katumusta. Jos tämä tekijä pääsee helpolla, toivon että hän ei pysty elämään itsensä kanssa tietäen mitä on tehnyt, ja mikä vaikutus sillä on moneen ihmiseen, tytär sanoi.

Tytär hämmästeli myös, miten kukaan voi tehdä tällaisen teon jollekin, jota on väittänyt rakastavansa.

Puheenvuoronsa lopuksi tytär vetosi vastaajaan.

– Älä [miehen nimi] enää ikinä satuta yhtään ihmistä millään pienimmälläkään teolla. Toivon että kadut ja tiedät mitä olet tehnyt, eikä sinulla ole mitään pakotietä, ei seuraamuksistasi eikä itsesi kanssa, tytär päätti puheensa.

17.20: Loppupuheenvuorot on pidetty

Loppupuheenvuorot on nyt oikeussalissa pidetty. Ensimmäisenä äänessä oli aluesyyttäjä Tapio Viitanen. 

Syyttäjä kertoi olevansa täysin vakuuttunut siitä, että vastaaja tulee tuomita haastehakemuksen mukaisesti rangaistukseen taposta. Teolle on löytynyt syytäjän mukaan motiivi eli pettämiseen ja avioeroon liittyvät ajatukset, jotka mies halusi kostaa vaimolleen.

Alkoholilla on ollut osuutta miehen harkitsemattomuuteen, mutta itseaiheutettu päihtymystila ei syyttäjän mukaan ole peruste lievennykselle, vaikka se voi osaltaan tekoa selittääkin.

Oikeudessa esitetty todistelu osoittaa syyttäjän mukaan, että teräaseella on lyöty useita voimakkaita lyöntejä naisen kaulaan ja siten varmistettu tämän kuolema.

Vastaajan oikeudessa esittämä tieto aurinkolasien korjaamisesta baarin edustalla ja teräaseen laittamisesta avoimena taskuun "kuulostaa hätävalheelta".

– Vasta suulliseen käsittelyyn tuotuna tämä on täysin epäuskottava väite.

Puolustuksen loppupuheenvuoro keskittyi yhä siihen, että syyttäjän todistelu ei puolustuksen mukaan ole pystynyt osoittamaan toteen, että kyse olisi tahallisesta taposta.

Vastaajan avustaja kiinnitti huomiota oikeuslääkärin lausuntoon ja piti sitä kyseenalaisena, koska hän ei pystynyt olemaan täysin varma siitä, että haavat sopivat väitetyllä tekovälineellä tehdyksi. "Aurinkolasitapahtumainkulku" on puolustuksen mukaan uskottavin selitys tapahtumalle, ja hänet pitäisi tuomita korkeintaan törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Jos vakavampi nimike tulee kysymykseen, sen pitäisi puolustukseen mukaan olla surma eikä tappo. Taustalla oli pitkään kertynyt erittäin voimakas stressitila ja muun muassa itsemurha-ajatuksia. Puolustus vaatii vastaajalle mielentilatutkimusta.

Lisäksi loppupuheenvuoroissa otettiin kantaa korvausvaatimuksiin, joita uhrin lähiomaiset ovat esittäneet. Vastaaja myönsi niiden perusteet.

16.05: Loppusuora häämöttää, oikeutta käytiin taas hetki suljetuin ovin

Käräjätuomari totesi hieman ennen neljää, että oikeuden istunnossa häämöttää loppusuora. Yleisöä pyydettiin poistumaan salista, kun vastaajaa kuultiin siltä osin kuin hänen henkilökohtaisia terveydentilaan liittyviä tietojaan tulee esiin.

Edellisen seurantakohdan (aikaleimalla 15.15) loppuun on tämän päivityksen lisätty myös tietoja oikeuslääkärin kuulemisesta todistajana

Nyt istunnossa on pieni tauko. Sen jälkeen luvassa ovat osapuolten loppupuheenvuorot.

Tuomari totesi jo, että tuomiota ei joka tapauksessa anneta enää tänään.

Länsi-Suomi seuraa istunnon loppuun asti, ja luvassa on vielä ainakin seurannan päättävä päivitys.

15.15: Nyt kuullaan todistajia – äänessä kaksi poliisia ja oikeuslääkäri

Tällä hetkellä salissa kuullaan syyttäjän kutsumia todistajia. Äänessä oli jo yksi poliisi ja nyt vuorossa toinen. He olivat työvuorossa, kun mies soitti hätäkeskukseen teon jälkeen.

Ensimmäinen poliisi kertoi löytäneensä miehen avainnipun terassin pöydältä, kun poliisin oli pitänyt päästä asuntoon sisään. Hän oli havainnut tekovälineeksi sittemmin nimetyn Leatherman Micra -monitoimityökalun vasta siinä vaiheessa, kun sovitti eri avaimia lukkoon saadakseen oven auki.

Työkalu oli ollut kiinni hänen havaitessaan sen. Jo tapahtumapaikalla poliisit olivat havainnoineet, että naisen kaulaan aiheutuneet haavat sopisivat kyseisellä välineellä tehdyksi.

Parhaillaan äänessä on toinen poliisi, joka kertoo, että mies puhui vapaaehtoisesti paljon ja yritti parhaansa mukaan auttaa asian selvittämisessä. Poliisin mukaan mies koki tarvetta kertoa tapahtumista.

Poliisin mukaan mies ei tuonut esiin, että olisi tapahtunut vahinko. Mies ei myöskään ollut järkyttyneen tai katuvaisen oloinen, vaan hän pystyi järjestelmällisesti ja jopa kylmästi kertomaan tapahtumista siten, että poliisi pystyi sen siinä tilanteessa uskomaan.

Kyseinen poliisi myös puhallutti miehen, jonka puhalluskokeen tulos oli 0,77 milligrammaa litrassa. Promilleina se vastaa noin 1,75 promillea.

Todistajana kuultiin myös oikeuslääkäriä, joka suorittu uhrin ruumiinavauksen.

Kolmessa kaulaan aiheutuneessa haavassa ei ollut lääkärin mukaan sellaisia piirteitä, että niiden voisi aivan yksiselitteisesti todeta sopivan Leathermanin saksiosan tekemäksi. Toisaalta työkalu on niin monimutkainen, että mahdollisuutta ei voi lääkärin mukaan myöskään poissulkea.

Erittäin epätodennäköisenä lääkäri pitää sitä, että esitettyä välinettä käyttäen olisi voitu yhdellä iskulla aiheuttaa kolme haavaa. Lääkärin mukaan on todennäköistä, että ne ovat aiheutuneet kolmesta erillisestä iskusta.

14.50: Syytetty kertoo "pimahduksesta"

Vastaajan eli taposta syytetyn miehen kuuleminen jatkuu. Syyttäjä kysyy tarkentavia kysymyksiä ja viittaa miehen esitutkinnassa kertomaan.

Mies mainitsi, että yhdessä vietetyn päivän päätteeksi riitely naisen kanssa ja naisen maininta avioerosta sai aikaan "jonkun pimahduksen".

Syyttäjä tarttui tähän ja totesi, että se on ensimmäinen kerta tänään, kun mies mainitsee "pimahduksen" eli jonkinlaisen äkkipikaistumisen hetken, joka johti tekoon, jota oikeussalissa tänään käsitellään. Esitutkinnassa tällainen raivostuminen on mainittu moneen kertaan.

Syyttäjä kertoi pitävänsä "napsahtamista" tai "pimahtamista" kantavana teemana asian käsittelyssä.

14.18: Teosta syytetty mies kertoo päivän kulusta – kertoi myös asiasta, josta ei ole maininnutkaan esitutkinnan aikana

Nyt oikeudessa on päästy kuulemaan vastaajaa eli taposta syytettyä miestä. Mies kertoi päivän kulusta ääni lähes jatkuvasti väristen.

Päivän kulku vastaa suurinpiirtein sitä, mitä kerroimme aiemmin syyttäjän kertoneen päivästä: pariskunta vietti yhdessä ravintolailtaa Merijakamossa ja Kapakka2:ssa Raumalla, ja sen jälkeen mentiin yhteisen tuttavan luo jatkoille.

Muistikuvat illan eri osista ovat paikoin heikkoja, sillä alkoholia juotiin pitkin iltaa.

Esitutkintaan verrattuna mies nosti esille myös yhden uuden kokonaan muistikuvan, jota hän ei avustajansa mukaan ole kertonut esitutkinnassa lainkaan. Kyse on tilanteesta, jossa tuttava tervehti häntä kopauttamalla häntä nyrkillä rintaan. Tällöin miehen paidankauluksessa olleet aurinkolasit menivät rikki.

Tieto liittyy tekovälineeseen eli Leatherman-monitoimityökaluun, sillä mies kertoo korjanneensa aurinkolaseja sen ruuvimeisselillä. Hän ei muista, sulkiko työkalua ennen kuin laitti sen taskuunsa.

Itse teosta, joka tapahtui pariskunnan yhteisen kodin terassilla varhain aamuyöllä, mies kertoo hieman katkonaisesti. Terassilla pariskunta oli ilmeisesti jutellut ja suunnitellut sisälle menoa, sillä miehellä oli avainnippu kädessä.

Tällöin nainen kertoi miehen mukaan hänelle ottavansa avioeron. Miehen mukaan nainen myös läpsäytti häntä tällöin avokämmenellä poskelle.

– Seuraava muistikuva on, että minulla on avainnippu ja työkalu kädessä ja huitaisen takaisin, kun hänkin huitaisi minua. Siitä seuraava on se, että tajuan että [vaimosta] tulee verta. Koitan katsoa mistä verta tulee ja soitan hätäkeskukseen.

14.07: Uhrin tytär: "Oli paljon suunnitelmia mitä tehdään"

Myös kuolleen naisen alaikäinen tytär ilmaisi oikeudessa halunsa kertoa suhteestaan äitiinsä. Teinivuodet olivat olleet välillä vaikeita, mutta viimeisen puolentoista vuoden aikana välit olivat lähentyneet.

– Äiti oli perheestäni ainoa, joka ymmärsi mua ja mun persoonaa. Juttelimme avoimesti yhdessä kaikkea.

– Parin viime kuukauden aikana meillä oli paljon suunnitelmia, että mitä tehdään. Sain tämän [tapahtuneen] jälkeen kuulla, että äiti oli katsonut meille asuntoa, ja olen miettinyt, miten hyvin meillä olisi voinut lähteä. Ei olisi ollut enää paha olla kotona, tytär kertoi.

Tapahtuman jälkeisenä aamuna tytär sai tiedon äidin kuolemasta poliisilta.

– He sanoivat, että asiaa ei voi sen enempää pehmitellä, äiti on menehtynyt. Kysyin että missä [äidin aviomies] on, ja minulle kerrottiin että häntä epäillään henkirikoksesta. Siitä alkoi tämä suuri elämänmuutos, tytär sanoi.

Seuraavaksi kuullaan vastaajaa eli taposta syytettyä miestä.

13.30: Ovet taas auki, henkilötodistelu alkoi uhrin omaisten kuulemisella

Oikeuden ovet aukesivat jälleen yleisölle noin 13.20. Nyt vuorossa on henkilötodistelu, jossa kuullaan ensin asianomistajatahoa eli kuolleen naisen omaisia.

Ensimmäisenä vuorossa oli naisen äiti. Hän kertoi lämpimistä väleistä tyttäreensä. Juhlapyhät ja sunnuntailounaat vietettiin yhdessä.

– Olisin halunnut vielä enemmänkin, mutta se on nyt hänen miehensä takia mahdotonta, äiti sanoi.

Äidin jälkeen vuorossa oli naisen pikkuveli, joka kertoi välien muuttuneen varsinkin viime vuosina läheisiksi.

– Pystyimme sanomaan toisillemme, että rakastamme toisiamme.

Sekä äiti että pikkuveli kertoivat myös siitä, miten saivat tiedo naisen kuolemasta. Pikkuveli kertoi, että tieto siitä, että naisen mies oli asiassa epäiltynä, oli järkyttävä.

– Pikkuhiljaa myös vihan tunteet ovat alkaneet nousemaan. Tällaista ratkaisua ei olisi ikinä pitänyt tapahtua, uhrin pikkuveli sanoi.

Myös naisen pikkusiskoa kuultiin. Hän kertoi isosiskon olleen hänelle hänen koko elämänsä ajan äärimmäisen tärkeä.

Ensimmäiset viikot tiedon jälkeen menivät lamaantuneena ja jopa fyysisessä kivussa, sisko kertoi.

– Ei koskaan saatu hyvästellä. Tuntui, että kaikki jäi kesken.

13.10: Käsittely jatkuu toistaiseksi suljetuin ovin – syytetty pyytää päästä mielentilatutkimukseen

Oikeuskäsittely pääsi jatkumaan lounastauon jälkeen aikataulun mukaisesti 12.55, ja niin jatkuu myös LS:n seuranta. Nyt oikeutta käydään kuitenkin suljetuin ovin.

Kuten kerroimme istunnon alussa, käräjätuomari päätti että tietyt osat oikeudenkäynnistä käydään yleisön läsnä olematta. Näitä ovat muun muassa uhrin ruumiinavausta koskevat kuvat ja kuolemansyylausunto sekä vastaajan kertomus siltä osin, kuin siinä ilmenee hänen terveydentilaansa liittyviä henkilökohtaisia seikkoja.

Käsittelyn alkupuolelta jäi seurannassa kertomatta se, että vastaaja eli taposta syytetty mies pyytää pääsyä mielentilatutkimukseen. Oikeus ei kuitenkaan vielä ottanut asiaan kantaa, mutta todennäköistä on, että se myönnetään. Tällöin tuomion antaminen asiassa venyy mielentilatutkimuksen keston ajan eli joka tapauksessa useita kuukausia.

Oikeuden ovet aukeavat vielä myöhemmin tänään, mutta toistaiseksi ei ole tietoa, milloin. Länsi-Suomi jatkaa seurannan tekemistä.

12.06: Käsittelyn keskiössä on ollut tekoväline ja sen käyttö – istunto lounastauolle

Lyhyen tauon jälkeen 11.40–12.00 käsittely jatkui vielä kirjallisten todisteiden käsittelyllä. Yksi todisteista oli muutaman minuutin mittainen poliisin teknisen tutkinnan laatima niin sanottu rekonstruktiovideo teossa käytetystä Leatherman Micra -monitoimityökalusta.

Videolla havainnollistettiin muun muassa sitä, millaisia teriä työkalussa on ja mitä sen avaaminen vaatii. Perusasennossaan se on kiinni, ja avaamista vastustaa jousi. Videossa osoitettiin, että on käytännössä mahdotonta, että terät olisivat voineet heilahtaa auki vahingossa.

Syyttäjän mukaan tämä nimenomaisesti kumoaa vastaajan version tapahtuneesta, eli että terät olisivat auenneet taskussa tai "huitaisun" aikana.

Tämä Leatherman Micra -työkalu näyttää tällä hetkellä olevan oikeuskäsittelyn keskiössä. Sen käyttöön liittyvistä kysymyksistä syyttäjä ja puolustus ovat selvästi eri mieltä.

Syyttäjän mukaan mies on nimenomaisesti avannut työkalun saksiosan ja pistänyt sillä vaimoaan kolmesti kaulaan.

Puolustus taas väittää miehen huitaisseen naista kohti avainnipulla, johon työkalu oli kiinnitetty, jolloin vahingossa auenneet terät olisivat aiheuttaneet tämän kaulaan yhdellä huitaisulla kolme haavaa, jotka johtivat hänen kuolemaansa.

Puolustus kyseenalaisti myös poliisin rekonstruktiovideon.

– Ei voida ollaan millään lailla varmoja siitä, vastaavatko poliisin liikkeet ja heilautukset sitä voimaa ja käyttötapaa, jolla [vastaaja] sitä on käyttänyt, syytetyn miehen avustaja sanoi.

Puolustuksen mukaan miehen olisi pitänyt olla itse mukana rekonstruktiovideon teossa.

Nyt oikeusistunnossa on luvassa lounastauko, jonka jälkeen käsittely jatkuu 12.55. Tällöin mitä luultavimmin oikeutta käydään osittain myös suljetuin ovin, sillä salissa katsotaan salassapidettävää materiaalia, muun muassa kuvia rikospaikalta ja ilmeisesti myös naisen ruumiista.

Länsi-Suomen seurannassa on nyt siis myös lyhyt tauko, palaamme linjoille jälleen yhden aikaan.

11.35: Leathermanin saksiosassa runsaasti verta – syyttäjän vaatimus 9,5 vuotta vankeutta

Istunnossa on nyt lyhyt tauko, ja se jatkuu 11.40. Käynnissä on yhä kirjallisten todisteiden läpikäyminen.

Viimeisimpänä on käsitelty tekovälinettä ja siitä otettuja kuvia. Kyse on siis pienestä Leatherman Micra -monitoimityökalusta, jonka saksiosalla syyttäjän mukaan mies vaimoaan kaulaan iski.

Sakset sijaitsevat avatun työkalun "päässä", mikä osoittaa syyttäjän mukaan, että se on helpoimmin saatavilla ollut terä ja mies on sitä käyttänyt. Saksiosassa näkyy todisteaineistona käytetyssä kuvassa runsaasti verta.

Puolustus taas tulkitsee kuvaa aivan eri tavalla: auki olevassa työkalussa on useita teriä, joissa näkyy tummia jälkiä, jotka "voisivat hyvin olla kuivunutta verta". Se osoittaa puolustuksen mukaan, että on mahdollista, että mies huitaisi aseella kerran ja aiheutti kolme haavaa. Tämä on siis puolustuksen versio tapahtumista.

Tästä jutusta jäi aikaisemmin pois tieto siitä, millaista rangaistusta syyttäjä miehelle vaatii (toimitus pahoittelee). Syyttäjä vaatii yhdeksän ja puolen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

11.20: Hätäkeskusnauhat kuunneltiin salissa – mies kertoi rauhallisesti hätäkeskuspäivystäjälle viiltäneensä vaimoltaan kurkun auki

Salissa kuunneltiin todistusaineistona kaksi hätäkeskuspuhelua, jotka mies soitti itse teon jälkeen.

– Viilsin juuri vaimoni kurkun auki. Valuu verta ihan v*tusti. Haluan poliisin ja ambulanssin paikalle, mies sanoo hätäkeskuspäivystäjälle tallenteessa.

Päivystäjä kysyy mieheltä moneen kertaan, onko tämä tosissaan, ja mies vastaa rauhallisesti "kyllä" ja "ihan sataprosenttisen varmasti olen tosissani".

Kun päivystäjä kysyy, miksi mies teki niin, hän kertoo pettämisepäilyksistään.

– Se on pettänyt mua ja aikoo ottaa musta avioeron, mies lausuu.

Oikeudessa kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että vastaaja on äänensä perusteella ollut selvästi humalassa soittaessaan hätäkeskukseen. Syyttäjän mukaan hänen kertomansa asiat kuitenkin etenevät loogisesti ja yksityiskohtaisesti.

– Tästä voidaan päätellä, että [vastaaja] on ollut täysin "tässä maailmassa" ja hän on tietänyt mitä on tehnyt. Mikään ei viittaa siihen, että olisi käynyt jokin vahinko, eikä hänen äänestään kuule mitään katumuksen merkkejä, aluesyyttäjä Tapio Viitanen sanoi.

Asianomistajien eli kuolleen naisen alaikäisten lasten asianajaja totesi puheenvuorossaan, että puhelu ja teko oli "kylmäverinen", ja puhelu osoitti, että teko on tehty täysin tahallisesti ja vailla katumusta.

Vastaajan puolustuksen mukaan puhelusta ei voida tehdä näin pitkälle meneviä johtopäätöksiä, vaan ainoastaan se, että vastaaja oli selvästi humalassa.

11.00: Syyttäjän kuvaus tapahtumien kulusta: ravintolailta jatkoineen takana, kun vaimo kertoi avioerosta

Oikeussalissa on nyt kuultu ensimmäistä kertaa syyttäjän kuvaus tekoon johtaneista tapahtumista. Tiivistetysti aluesyyttäjä Tapio Viitanen totesi puheenvuoronsa päätteeksi, että taustalla oli "parisuhteen päättyminen ja siihen liittyminen epätoivo", mikä on "perisuomalainen motiivi".

Aluesyyttäjä Tapio Viitasen mukaan pariskunta oli viettänyt yhdessä iltaa ja siirtynyt polkupyörillä Merijakamolle, josta taksilla Rauman keskustassa sijaitsevaan Kapakka2:een.

Tämän jälkeen oli edetty vielä jatkoille yhteisen tuttavan luokse. Alkoholia oli nautittu kaikissa paikoissa.

Myöhään yöllä pariskunta oli päässyt Syväraumassa sijaitsevaan yhteiseen kotiinsa, jossa oli käyty keskusteluja parisuhteen tilasta.

Syyttäjän käsityksen mukaan vastaajalla eli miehellä oli aavistus naisen avioeroaikeista. Mies itse on kertonut esitutkinnassa naisen sanoneen tuona yönä, että asia on selvä, ja miehen "reaktio on ollut välitön".

– Syyttäjän näkemyksen mukaan kyse on sen tyyppisestä teosta, että [vastaaja] on päättänyt että se on sitten siinä: jos hän ei saa vaimoansa pitää, niin ei kukaan mukaan saa, syyttäjä Viitanen kuvaili.

Kyse on syyttäjän mukaan pikaistuksissaan tehdystä taposta, jota mies ei ollut suunnitellut.

Riitaa oikeudessa on nyt siitä, miten ja kuinka monta kertaa vastaaja on vaimoaan lyönyt. Syyttäjän mukaan kyse on kolmesta lyönnistä, jotka ovat aiheuttaneet kaulaan kolme pistohaavaa, joista aiheutunut verenvuoto aiheutti naisen kuoleman.

Puolustuksen mukaan mies taas huitaisi naista kerran avainnipulla, johon pieni, 5-6 senttimetrin mittainen Leatherman Micra -monitoimityökalu on ollut kiinnitettynä, ja jostain syystä sen teräosat ovat olleet auki ja aiheuttaneet naiselle haavat.

Oikeudessa tullaan syyttäjän mukaan kuulemaan muun muassa ruumiinavauksen tehnyttä oikeuslääkäriä sen selvittämiseksi, ovatko haavat voineet aiheutua yhdestä lyönnistä.

Seuraavaksi istunnossa alkaa kirjallisten todisteiden läpikäynti.

10.40: Runsaasti korvausvaatimuksia – vastaaja kiistää tapon, myöntää huitaisseensa kerran avainnipulla

Syytteidenluvussa on käyty läpi muun muassa korvausvaatimuksia, joita on esitetty muun muassa uhrin alaikäisten lasten ja hänen muiden omaistensa toimesta.

Nyt kuullaan myös vastaajan vastaus syyttäjän syytteeseen. Puolustuksen mukaan mies huitaisi naista vain kerran avainnipulla, johon Leatherman-monitoimityökalu oli kiinnitetty. Kolme haavaa aiheutuivat puolustuksen mukaan siitä. Vastaaja myöntää vain törkeän pahoinpitelyn ja törkeän kuolemantuottamuksen, ei tappoa.

10.20: Tekoväline oli Leatherman-monitoimityökalu, jolla mies löi vaimoaan kolmesti kaulaan – vastaaja saapui saliin kasvonsa peittäneenä

Vastaaja eli teosta syytetty saapui saliin noin kymmentä yli kymmenen ja peitti kasvonsa. Nyt on päästy myös syytteiden lukuun. Aluesyyttäjä Tapio Viitanen kertoo että miestä syytetään aviopuolisonsa taposta.

Syytteestä selviää, että mies löi syyttäjän mukaan vaimoaan Leatherman-monitoimityökalun saksiosalla kolmesti kaulan alueelle. Nainen kuoli haavoista aiheutuneeseen verenvuotoon.

Syyttäjä vaatii, että mies menettää myös sotilasmestarin sotilasarvonsa. 

Syyttäjän mukaan oikeutta voitaisiin käydä lähtökohtaisesti julkisesti. Vastaajan asianajaja taas vaatii, että koska osa vastaajan omasta kertomuksesta sisältää henkilökohtaisia arkaluontoisia terveystietoja, ei koko kertomusta voida esittää julkisesti.

Oikeuden puheenjohtaja, käräjätuomari Arto Mikkonen kertoo, että asia käsitellään yleisön läsnäollessa kuitenkin siten, että siltä osin kuin kuullaan vastaajan omista henkilökohtaisista terveydentilaan liittyvistä seikoista ja lisäksi siltä osin, kuin käsitellään uhrin ruumiinavausta koskevia kuvia ja kuolemansyylausuntoa, yleisö ei voi olla läsnä.

10.05: Syytettyä odotetaan saliin

Tervetuloa päivittyvän jutun pariin. Olen Länsi-Suomen rikos- ja oikeusaiheita seuraava toimittaja Joosua Lehtinen ja päivitän tätä juttua tänään Satakunnan käräjäoikeuden Rauman istuntopaikalta käsin.

Käräjäoikeuden salin edustalla on jonkin verran väkeä, ainakin useampien paikallisten medioiden edustajia. 

Kymmeneltä salin ovet aukesivat, ja syytettyä odotetaan vielä saliin. Käräjäoikeuden tuomari antaa luvan medioille kuvata istunnon alussa yhden minuutin ajan, kun syytetty paikalle saadaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut