Raija Eklund teki pitkän rupeaman Rauman Naisvoimistelijoissa: "Eniten tulee ikävä kaikkia jumppareita"

Toisen LS.n urheilutunnustuksen saanut Raija Eklund tuli sattumalta hoitamaan RNV:n toimistoa. Hän otti nopeasti tilanteen haltuun, rakastui työhönsä eikä ensin malttanut jäädä eläkkeelle.

| Päivitetty

Raija Eklund jää eläkkeelle, mutta Rauman Naisvoimistelijat on hänelle edelleen kuin perhe. Eklund tullaan näkemään liikuntatunneilla. Kuva: Juha Sinisalo

Tämä vuosi on ollut poikkeuksellinen myös Raija Eklundille. Rauman Naisvoimistelijoiden pikkuisessa toimistossa on yleensä aina vipinää, kun asiakkaat eli kymmenet ja sadat jumppaajat käyvät hoitamassa asioitaan pitkin viikkoa.

Eklund tuntee heistä jokaisen, useimmat nimeltä.

Korona muutti kaiken, ja kokemus oli ainutlaatuinen. Järjestövuosien aikana raha on välillä puhuttanut, mutta se ei ole mitään verrattuna siihen, että nyt on kaikkien terveys ollut uhattuna.

Helppoa ei ollut sekään, että asiakaspalvelua rakastava ei ole voinut tavata asiakkaitaan.

– Tämä on ollut henkisesti todella raskasta, kun en pitänyt ajatella kaikki uusiksi. Vaikeaa on ollut myös yksin työskentely.

Silti nytkään, niin kuin milloinkaan 22 vuotta kestäneen uran aika, ole tuntunut siltä, että haluaisi pois. Heimo Ylitalon aikoinaan lausuma arvio Eklundista työntekijänä taisi osua aika nappiin.

– Kun olin vastaanottoavustajana lääkärikeskus Minervassa, Ylitalo totesi, että olen parhaimmillani kriisitilanteissa, kun moni muu jää seisomaan paikoilleen.

Tilanne hallussa

Jo Minervassa Raija Eklund tajusi, että toimistotyö on häntä varten. Hän nauttii siitä, että tilanne on hallussa. Eklund tunnustautuu kontrollifriikiksi.

– Kun itse vastaa aikatauluista, tietää, missä mennään ja voi tarvittaessa syyttää vain itseään.

Kun hän alkoi ottaa enemmän vastuuta seuran päivittäisistä toiminnoista, työtehtävät olivat paljon vaatimattomampia kuin nykyään. Samalla hän tiesi, että saisi tehdä tehtävästä omannäköisensä. Silti välillä hirvitti.

– Ennen kuin otin työn vastaan, tutustuin siihen tunnin ajan. Ei se heti tuntunut omalta, koska kun kysyin, kuka tekee toimintakertomuksen, minulle vastattiin, että sinä tietysti.

– Ajattelin, että en millään osaa. Mutta opin ja osasin kuitenkin, hän hymyilee.

Sydän oli särkyä

Raija Eklund kaavaili jäävänsä eläkkeelle jo pari vuotta sitten. Joka päivä, kun hän meni töihin, hän ajatteli, että teen tämän ja tämän työn nyt viimeistä kertaa.

– Tuntui, että sydän oli särkyä. Mies kysyi, että onko pakko jäädä pois. Ei ollut, olin vain itse ajatellut niin.

Tunnin pähkäiltyään Raija Eklund päätti, että ei jääkään vielä eläkkeelle. Myöhemmin ja vähitellen ajatus alkoi kypsyä, ja nyt se toteutuu. Yksi syy on koronapandemia.

– Voi tulla mikä tahansa tauti, aikaa ei ole loputtomasti. Nyt kun jään vapaalle, voin nauttia miehen ja perheen kanssa yhdessäolosta ja matkustellakin sitten, kun se on mahdollista.

Yksi iso tekijä levolliseen eläkkeelle jäämiseen on seuraaja. Raija Eklund tietää, että kun Mari-Elina Vene astuu hänen tilalle virallisesti ensi vuoden alussa, tilanne on edelleen hallussa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut