LS vieraili jälleen Karin kampuksella, jossa töitä on tehty läpi kesän, ja talvea odotetaan jo innolla – katso kuvat valtaisan kompleksin uumenista

Karin kampus alkaa olla ulkoisesti muodossaan, mutta sisältä kompleksi on vielä tasaisen harmaa. Pintoja päästään kuitenkin tekemään tulevana talvena, eikä kelien pitäisi enää päästä häiritsemään.

| Päivitetty

Karin kampukselle rakentuvan uimahallin rakenne hahmottuu jo selvästi. Kuvassa oikealla ylhäällä näkyy kaksi hyppytasoa, ja niiden alla on hyppyallas. Rakennustyöntekijät taas seisovat kuntouintialtaassa, johon tulee kahdeksan 25-metristä rataa. Allaslaatoitukset on tarkoitus aloittaa marraskuussa.

Näkymää viiden metrin hyppytasolta uima-altaan pohjalle voisi luonnehtia vaikkapa ilmauksella "betonisen karu". Mutta se on kuitenkin näkymä viiden metrin hyppytasolta uima-altaan pohjalle. Siinä mallissa Rauman kaupungin suurhanke Karin kampus alkaa olla, että sellaiseen näkymään pääsee käsiksi. Hyppytasot on valettu samoin kuin altaatkin.

Kun LS viimeksi vieraili kampuksen uumenissa toukokuussa, altaissa tehtiin tiiveyskokeita ja injektointeja, eikä niitä päässyt kuvaamaan.

Nyt uimahallin muoto alkaa jo hahmottua, vaikka kaikki on vielä tasaisen harmaata. Tuossa on hyppyallas, tuossa kahdeksan radan rata-allas. Monitoimiallas ja lastenaltaat jäävät matalampaan tilaan, viittilöi rakennuttajapäällikkö Kimmo Salminen.

– Allaslaatoituksia päästään aloittamaan näillä näkymin marraskuussa. Se ei olekaan mitään yksinkertaista hommaa, ja Suomessa on kaksi tai kolme siihen erikoistunutta firmaa, Salminen sanoo.

Rakennuttajapäällikkö Kimmo Salmisen uralla Karin kampus on ylivoimaisesti suurin hanke. Hänet kuvattiin uimahallin viiden metrin hyppytasolla.

200 työntekijän raja rikottaneen syksyllä

Työt ovat edenneet yhä aikataulussa.

Yleisen kustannustason ja rakennusmateriaalien hintojen noususta puhutaan paljon, mutta kaupungin näkökulmasta se ei tässä hankkeessa juuri paina, sillä työstä on sovittu kiintein urakkahinnoin.

– Urakoitsijoilla se varmasti voi aiheuttaa pientä kiristämisen tarvetta, mutta uskon, että siitäkin selvitään, sanoo Salminen.

Työmaan "pääluku" on tällä hetkellä noin sadan hengen luokkaa, sillä lomakausi on yhä osittain päällä.

– Keväällä oltiin jo 150:ssä, ja uskon, että syksyn aikana 200 rikkoontuu.

Käsityksen kampukseen laskeutuvasta luonnonvalosta saa jo, vaikkeivät ikkunalasit vielä paikoillaan olekaan. Puisten pylväiden väliin tullaan asentamaan lasit. Luonnonvalo tuo tiloihin avaruutta.

Isot lasit paikoilleen ja sisätila lämpimäksi

Bruttopinta-alaltaan yli 30 000 neliömetrin kompleksin ulkokuori alkaa olla nyt "mallissaan", Salminen sanoo.

– Sisällä tehdään jo esimerkiksi muuraus- ja väliseinätöitä. Ensi talvena ei pitäisi pakkasen enää haitata hommia, kun julkisivu saadaan umpeen ja päästään sisätöihin.

Aivan vielä ei lämpötilan kuitenkaan soisi laskevan miinukselle, sillä julkisivu on monesta paikkaa auki. Ympäri julkisivua tulee olemaan useita valtavia lasipintoja, ja monesta aukosta lasit vielä puuttuvat.

– Ennen talvea pitää saada ikkunat paikoilleen ja lämmöt päälle.

Isot ikkunat tulevat antamaan runsaasti luonnonvaloa myös uimahalliin.

Rakennuttajapäällikkö Kimmo Salminen (oikealla) vei toimittajan ja kuvaajan tutustumaan myös liikuntahalliin, jossa katto on saatu paikoilleen. Kiinteä katsomo on saatu asennettua. Lisäksi halliin tulee erikseen avattavia "teleskooppikatsomoita".

Pohjoiskehän koulukin alaltaan vain kolmannes

Rakennuttajapäällikkö Kimmo Salmiselle kampus on ylivoimaisesti suurin hanke, johon hän on työurallaan päässyt osallistumaan.

Esimerkiksi Pohjoiskehän koulukin on sinänsä iso kiinteistö, mutta sen pinta-ala jää vain kolmannekseen kampuksesta.

– Siitähän se lähti, että ensin piti tehdä uimahalli, ja sitten eteen tulivat koulujen sisäilmaongelmat. Koulu taas poiki liikuntahallin, ja niin edelleen, Salminen toteaa.

Kampuksen kokonaiskustannusarvio kasvoi lopulta reiluun 75 miljoonaan euroon, ja sen on tarkoitus valmistua vuoden 2023 aikana.

Julkisivu tulee sisältämään paitsi paljon lasia ja rappausta, myös puuta. Vasemmalla näkyvään teräsrakenteeseen tullaan asentamaan seinästä ulkoneva puurakenne, joka tuo julkisivuun kolmiulotteisuutta. Takana näkyvä valkoinen "häkki" kätkee sisälleen liikuntahalliin vievät portaat. Portaiden taakse tulee nostin, jolla halliin voi roudata vaikkapa bändikamoja tai messuständejä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut