Luanikkaasti lastenosastolla

Rauman pääkirjaston lasten- ja nuortenosasto sai uutta ilmettä ja erillisen ryhmätilan.

Rauman pääkirjaston lastenosaston remontti on valmistunut. Osastolle rakennettiin lasiseinäinen ryhmätila, matala osa tiloista sai uuden kokolattiamaton ja hyllyjä järjesteltiin uudelleen.

– Meillä käy paljon koululuokkia ja muita ryhmiä, joille pidetään kirjavinkkausta ja kerrotaan kirjastosta. Olemme tähän asti joutuneet kokoontumaan yleisissä kokoustiloissa, lasten- ja nuortenosaston kirjastonhoitaja Katriina Sarkkinen kertoo.

Pikkuhiljaa alkoi itää ajatus, josko lastenosastolle saisi oman ryhmätilan. Kaupungin arkkitehti Minna Linnalan johdolla hanke on nyt vedetty maaliin. Investointirahaa muutoksiin oli varattu 40 000 euroa.

– Ryhmätilan tieltä jouduttiin poistamaan hyllyjä. Niinpä muokkasimme samalla koko osastoa, Sarkkinen toteaa.

Helppokäyttöistä ja luontevaa

Sarkkisen mukaan tavoitteena oli saada osasto asiakkaille mahdollisimman helppokäyttöiseksi ja luontevaksi.

Järjestys on kronologinen. Aivan pienimpien kirjat ovat matalan osan peränurkkauksessa ja sieltä tullaan sitten kohti kirjaston pääovia. Reunimmaisena kulkevat romaanit.

– Nyt lukijan on helppo siirtyä romaaneissa kohti vaativampia, kun ne ovat jonossa.

Omista saarekkeistaan löytyvät muun muassa sarjakuvat, tietokirjat ja vieraskieliset kirjat. Nuorille aikuisillekin on oma nurkkauksensa.

– Raja on aina häilyvä, miten kirjat sijoitetaan. Mutta meiltä saa aina tulla kysymään, Sarkkinen toteaa.

Soturikissoja ja prinsessoja

Uudessa tilassa pidetään jatkossa ryhmävierailujen lisäksi ainakin satutunteja. Haaveissa kirjastoväellä on, että tilaan saataisiin esimerkiksi säkkituoleja ja pelikonsoleja, jolloin huoneesta tulisi oleskelutila. Lisäksi tilassa voisi järjestää vaikkapa leffailtoja.

Kirjastoissa on nykyään monipuolista ohjelmaa. Raumallakin joulukuussa vietettiin Soturikissojen päivää. Tammikuussa puolestaan pehmolelut olivat yökylässä kirjastossa.

Toukokuussa on vuorossa Prinsessailta. Tosin Sarkkinen lupaa, että iltaan ovat tervetulleita myös prinssit, keijut, haltijat ja vastaavat. Teeman mukainen pukeutuminen on enemmän kuin suotavaa.

Illan aikana askarrellaan kruunu tai taikasauva sekä rintaneuloja. Matti Airola antaa vinkkejä prinsessalettien tekoon ja itsestään voi ottaa kuninkaallisen valokuvan. Alkuiltaan mahtuu myös ryhmätilan nimen julkistus ja satutuokio.

Tavoitteena saada lapset lukemaan

Luokkavierailuilla, kirjavinkkauksilla, kirjojen sijoitteluilla ja oheistapahtumilla on kaikilla yhteinen tavoite: saada lapset ja nuoret lukemaan. Sarkkisen kokemuksen mukaan koululaisten lukuinnossa ääripäät ovat kaukana. Toiset ovat erinomaisia lukijoita ja lukevat paljon, toiset eivät lue ollenkaan.

– Yritämme löytää jokaiselle edes jotain, mistä innostua. Jos ensin lukee edes väkisin vähän, niin pian lukeminen helpottuu.Innostus tai innostumattomuus lukemiseen lähtee usein kotoa.

– Olisi tosi tärkeää, että lapsille luettaisiin. Ja lukea voi vielä sittenkin, kun lapsi osaa jo itsekin lukea, Katriina Sarkkinen huomauttaa.

Minkä värinen on pandan iho?

Sarkkinen sanoo itsekin lukevansa paljon lasten- ja nuortenkirjoja jo työnsä puolesta. Hänen mukaansa nykyään julkaistaan todella paljon laadukkaita lasten- ja nuortenkirjoja.

Pyydettäessä hän heittää vinkiksi uudehkon tietokirjan Tärkeitä tietoja eläimistä.

– Siinä on eläimistä outoja tietoja hauskassa muodossa.

Harva esimerkiksi tietää, että pandan iho on turkin alla sen värinen, minkä värinen on turkkikin siinä kohdassa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut