Luistarin keto valittiin Satakunnan Vuoden maisemateko -palkinnon voittajaksi

Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset julkistivat edustajakokouksessaan alueelliset Vuoden maisemateko -kilpailun voittajat. Satakunnassa Vuoden maisemateko -kilpailun voiton vei Euran kunta Kauttualla sijaitsevalla Luistarin kedolla ja Varsinais-Suomessa Niklas Reuter Paraisilla sijaitsevalla Lenholmin haalla.

Voittajia oli valitsemassa alueellinen asiantuntijaraati.

– Luistarin keto on hieno esimerkki kunnan tekemästä maisemanhoitotyöstä, toteaa Eriika Lundström Perinnemaisemayhdistyksestä.

– Luistarista on tullut Kauttualla keskeinen paikka, jossa ympäristön lapset käyvät kesällä katsomassa lampaita ja jossa matkailijat voivat tutustua Euran esihistoriaan. Ohitse kulkeville ja ajaville alue näyttäytyy hienona ketomaisena alueena aivan keskustan tuntumassa. Muinaisjäännöstyyppinä hankalasti hoidettava ja esiteltävä ruumiskalmisto, josta ei juuri ole maan pinnalle näkyviä merkkejä, on Luistarissa saatu esille kekseliäästi. Hieno esimerkki siitä, miten muinaisjäännöstä, maisemaa ja luonnonarvoja voidaan hoitaa ja vaalia samalla kertaa, perustelee valintaa Leena Koivisto Satakunnan Museosta.

Varsinais-Suomen ja Satakunnan raadin muodostivat Eriika Lundström (Perinnemaisemayhdistys), Maria Louna-Korteniemi (Turun Yliopisto), Leena Lehtomaa (Varsinais-Suomen ELY-keskus), Eija Mutila (Satakunnan ELY-keskus), Leena Koivisto (Satakunnan museo), Heli Nukki (Porin kaupunki).