Luistelijat kiltisti aidan taakse, kun jääkone liikkuu – "Lapsilta vielä säännöistä lipsumisen ymmärtäisin"

Raumanmeren tekojää on ollut viime päivät kovassa käytössä. Kaupungin liikuntatoimen edustajat haluavat muistuttaa, että alueen käyttösäännöt on tehty noudatettaviksi.

| Päivitetty

Koska sisäliikuntapaikat ovat kautta Suomen enemmän tai vähemmän säpissä, eri kaupunkien tekojäät notkuvat luistelijoista.

Ongelmiltakaan ei ole vältytty, mistä parhain esimerkki tulee Kuopiosta. Lippumäen tekojäärata nousi valtakunnan uutisaiheeksi, kun Ilta-Sanomat kertoi jääkiekkoilijoiden ja muiden luistelijoiden välille leimahtaneesta riidasta.

Kuopion kaupunki on joutunut jopa palkkaamaan Securitaksen vartijoita, koska kaikki eivät tunnu mahtuvat peräti 1,3 hehtaarin kokoiselle jäälle.

Mailallisten ja mailattomien alueet menevät sekaisin, koska jääkiekkoa yksinkertaisesti pelataan joka puolella eivätkä pelaajat suostu poistumaan edes huoltotaukojen ajaksi.

Samat asiat ovat harmina myös Raumalla, jossa Raumanmeren tekojää on ollut kovassa käytössä siitä asti, kun se saatiin luistelukuntoon.

Rauman kaupungin liikuntapaikkapäällikkö Tommi Cederberg haluaakin muistuttaa, että alueen käyttösäännöt on tehty noudatettaviksi.

– Ennen kuin päästään tuohon Kuopion tilanteeseen, hän tokaisee.

Aidan takana on syytä pysyä

Täksi talveksi Raumanmeren tekojään toiseen päätyyn pystytettiin aita, joka rajaa jään ja luistinten vaihtoon tarkoitettujen pukukoppien alueen.

Aidassa on kyltti, jossa osoitetaan käyttäjille paikka, jossa pitää pysyä jäänhoidon ajan. Jää ajetaan päivittäin kello 14.30, ja siihen on varattu tunti.

Siitä huolimatta kentänhoitajakonkari Veli-Matti Äijälä on jo monesti joutunut avaamaan äänijänteitään, jotta liian innokkaat luistelijat ovat pysyneet omalla tontillaan.

– Huoltotauon aikana jään käyttö on kielletty, mutta nyt ihmiset joko eivät lähde pois tai sitten pomppivat edestakaisin, kun jääkoneella ajetaan, Cederberg harmittelee.

– Jäälle ei saa mennä yksinkertaisesti siitä syystä, että kone painaa viisi tonnia ja sitä ajetaan jäällä. Muuten on vain ajan kysymys, milloin joku jää alle.

Mailalliset aikuiset kuuluvat kaukaloon

Raumanmeren tekojää on ollut käyttökunnossa viikon, mutta Cederberg on jo saanut vastaanottaa jo useita palautteita siitä, että mailalliset käyttäjät eivät noudata sääntöjä.

Tekojää on jaettu kahteen alueeseen. Toisen muodostaa kaukalo, jossa kiekolla pelaamista ei ole millään tavalla rajoitettu.

Sen vieressä on iso vapaa alue, joka on tarkoitettu luisteluun, mutta mailojen käyttö on sallittu pienille lapsille. Yli 7-vuotiaat saavat sääntöjen mukaan käyttää mailaa vain kaukalossa.

– Joka vuosi sama homma tuntuu olevan. Aluksi kaikki ovat niin innokaita, että säännöt unohtuvat. Säännöt ovat kuitenkin samat kuin ennenkin, Cederberg painottaa.

– Lapsilta vielä säännöistä lipsumisen ymmärtäisin, mutta tuntuu, että siellä on paljon aikuisia ja lähellä aikuisikää olevia pelaamassa.

Tekojään suosio positiivinen ongelma

Vartijoita Cederberg ei sentään ole Raumanmeren tekojäälle lähettämässä. Kaupungilla ei ole edes asettaa sinne iltaisin työntekijää pitämään järjestystä yllä.

– Ja jos olisikin, kun he olisivat selkänsä kääntäneet, kaikki olisivat saman tien takaisin pelaamassa, Cederberg uskoo.

Vastuu sääntöjen noudattamisesta on siis viime kädessä käyttäjillä.

– Turvaväleistä puhutaan joka paikassa, mutta jos tuolla on reilusti päälle sata ihmistä luistelemassa, niin kyllä niitä turvavälejä olisi syytä pitää. Ettei ihan yhdessä nipussa oltaisi, Cederberg toteaa.

– Kävijämääristä kyllä näkee, että tässä ollaan enemmänkin positiivisen ongelman äärellä. Porukkaa riittää.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut