Luken susikannan ennustemalli julki – kannan painopiste Länsi-Suomessa

Luonnonvarakeskus (Luke) julkistaa vuosittain kesäkuun alussa Tassu-havaintoihin, pannoitettujen susien liikkeisiin ja dna-näytteisiin perustuvan suden kanta-arvion, joka kuvaa maaliskuun susitilannetta.

Koska susikanta vaihtelee merkittävästi vuoden mittaan, Lukessa on kehitetty ennustemalli kannan koon ja rakenteen vaihtelun arviointia varten. Marraskuun tilanne julkistettiin torstaina.

Kanta kasvaa keväällä pentujen syntyessä, mutta lähtee kesän alussa laskuun muun muassa luonnollisen kuolleisuuden takia. Edellisen vuoden pennut jättävät keväällä synnyinlaumansa ja voivat sen jälkeen liikkua isolla alueella. Parien määrä kasvaa kohti syksyä samalla, kun yksin vaeltavien susien määrä vähenee.

Mallin mukaan susikanta on tällä hetkellä noin 50 prosenttia suurempi kuin se oli maaliskuussa, mikä johtuu pääasiassa pennuista. Kannan kasvu on Luken tiedotteen mukaan ajankohtaan nähden luonnollista.

– Susien lukumäärä on marraskuussa 90 prosentin todennäköisyydellä 228–311 ja kannan painopiste on läntisessä Suomessa, kertoo mallin kehitystyöstä vastannut erikoistutkija Samu Mäntyniemi Lukesta.

Ennusteen mukaan suurin osa uusien susiparien reviireistä muodostuu Länsi-Suomeen, lähelle olemassa olevien laumojen ja parien reviirejä.

Luke toivoo, että loppuvuoden ennusteeseen saadaan jatkossa pantasusien lisäksi maaliskuun jälkeen kertyneet Tassu-tietojärjestelmään kirjatut susihavainnot.

Susiennusteen kehittämisestä on tehty animaatiovideo, jonka näet tästä.