LUKIJA KYSYY: Millä perusteella Länsi-Suomi valitsee julkaistavat tekstarit?

Tekstiviestitilan satoa toimitusjärjestelmässä. Kuva: Maija Männistö

Sanomalehti Länsi-Suomi saa päivittäin Tekstaritalikkoon tarkoitettuja viestejä, joista kaikkia ei kuitenkaan julkaista lehdessä. Lukija kysyy, millä perusteella julkaistavat tekstiviestit valitaan. Entä kuinka paljon tekstiviestejä tulee toimitukseen, ja miten suuri osa niistä jää julkaisematta?

Päätoimittaja Janne Rantanen vastaa:

"Karkeasti arvioiden noin 20 prosenttia tekstiviesteistä ei julkaista. Esimerkiksi rasistisia viestejä ei voi julkaista. Maahanmuuttoa saa vastustaa, mutta asiaperusteilla.

Läpi eivät mene myöskään viestit, joissa haukutaan yksittäisiä ihmisiä. Esimerkiksi kaupunginjohtajan työssään tekemiä ratkaisuja saa arvostella, mutta henkilöön ja persoonaan kohdistuvia haukkuja ei julkaista, vaikka kyseessä olisi kaupunginjohtaja.

Viesti jää julkaisematta myös silloin, jos se on kirjoitettu alatyyliseen sävyyn, tai jos se levittäisi selvästi vääriä tietoja.

Naapurusriitoja käsittelevien viestien suhteen linja ei ole ehdoton, mutta niissä pitäisi olla mukana jokin yleisempi merkitys, että ne julkaistaisiin.

Valinta riippuu myös siitä, miten lehdessä on milloinkin tilaa. Joskus viesti saattaa vanheta tai jäädä toisen aiheen alle. Esimerkiksi valtakunnalliset aiheet saattavat kirvoittaa samankaltaisia viestejä.

Myöskään täsmälleen samansisältöisiä viestejä ei julkaista.

Tekstiviestejä tulee helposti kymmeniä päivässä, mutta niiden määrä vaihtelee riippuen puheenaiheesta. Jos esimerkiksi Lukolla menee hyvin, siitä ei kirjoiteta, mutta silloin kun Lukolla menee huonommin, siitä innostutaan."

Onko sinulla mielessäsi kysymys, johon kaipaat vastausta? Lähetä kysymyksesi toimittaja Johanna Sydänojalle osoitteeseen johanna.sydanoja@marvamedia.fi.