Lukijan kysymys: Miksei kaikista mahdollisista altistumistilanteista tai tartuntaketjuista julkisesti tiedoteta?

Satakunnan koronatilanne on tällä hetkellä koko Suomen huonoin. Koronatapausten ilmaantuvuus on 211,6. Kuva: Mikael Soininen

Tietoja mahdollisista altistumispaikoista tuntuu Rauman kaupungin tiedotuskanavissa tupsahtelevan nyt kuin liukuhihnalta. Miten kaupunkilaisten tulisi siis toimia, kun koronatilanne on kaupungissa näin huono, hygieniahoitaja Sonja Simula?

– Jaksetaan vielä noudattaa ohjeita ja suosituksia. Tartunnanlähteet ovat pääasiassa hyvin selvillä, vaikka viikoittain meilläkin on yksittäisiä tapauksia, joissa lähde ei selviä, Simula sanoo.

Länsi-Suomen toimitukseen on saapunut muutamia tiedusteluja, miksei kaikista mahdollisista altistumistilanteista tai tartuntaketjuista julkisesti tiedoteta.

– Tiedottamista arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Esimerkiksi mahdollisista altistumistilanteista marketeissa ei ole ollut tapana tiedottaa, koska siellä oleilu on yleensä niin lyhytaikaista toisten ihmisten lähellä ja maskinkäyttösuositus on yhä voimassa, Simula kuvailee.

– Koko epidemia-aikana ei kaikista yksittäisistä tartunnoista ole tiedotettu, ja nytkin pääpaino on mahdollisissa joukkoaltistustilanteissa, Simula tarkentaa.

Ei varmuuden vuoksi -testaamista

Mahdollisista altistumistilanteista tiedottamalla pyritään tavoittamaan henkilöitä, joihin ei muuten saataisi yhteyttä.

Epidemian aikana on ollut myös tilanteita, joissa kaikki altistuneet on saatu tartuntatautiviranomaisten ja yrityksen kanssa yhdessä kartoitettua ja kontaktoitua, mutta avoimen tiedottamisen vuoksi yritys on silti halunnut jakaa kaupungin kanssa tiedon mahdollisesta altistumisesta tiloissaan.

Mahdollisten altistustilanteiden yhteydessä ei pääasiassa tehdä oireettomille niin sanottua varmuuden vuoksi -testaamista.

– Jos altistuneella on vähäisiäkin oireita, on tärkeää hakeutua testiin viiveettä, Simula sanoo.

Sama ohje koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia.

Satakunnan tilanne maan huonoin

Satakunnan koronatilanne on tällä hetkellä koko Suomen huonoin. Koronatapausten ilmaantuvuus on 211,6.

THL ei ilmoita enää tartuntalukuja viikonloppuisin, joten maanantain luvuissa on mukana tartuntoja pääsiassa kolmelta viime päivältä. Satakuntaan kirjattiin yhteensä 70 uutta koronatartuntaa: Rauma 26, Pori 23, Eurajoki 6, Huittinen 4, Harjavalta 3, Ulvila 3, Eura 2, Säkylä, Nakkila ja Kankaanpää 1.

Myös Laitilassa tilastoitiin kaksi ja Uudessakaupungissa yksi tartunta. Koko Suomen uusien tartuntojen saldo oli 1 618.

Sairaalahoidon tarve Satakunnassa on tapausmäärien myötä myös kasvanut; Satasairaalassa on nyt 12 koronapotilasta, joista kaksi teho-osastolla ja kymmenen vuodeosastolla. Lisäksi terveyskeskusten vuodeosastoilla on neljä koronapotilasta. Valtaosa potilaista on ollut rokottamattomia.

Lisää aiheesta

Lisää korona-altistumisia Raumalla, nyt jääkiekossa ja ilmajoogassa

Sunnuntain koronakooste: Satakunnassa maan huonoin koronatilanne, altistuksia Cafe Salissa ja Hyvinvoinnin Walimolla

Opettajankoulutuslaitoksen Amica-ravintolassa mahdollinen korona-altistuminen – myös kansalaisopiston venäjän kielen kurssilla altistus