Lukiolaisten liitto haluaa jatkossakin yhteisen penkkaripäivän

Yhteinen penkkaripäivä myös ensi vuonna, toivoo Suomen lukiolaisten liitto. Sillä, jäädäänkö penkkaripäivän jälkeen suoraan lukulomalle, ei ole niin suurta merkitystä, toteaa SLL:n puheenjohtaja Roosa Pajunen. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Tänään abiturienttien kuorma-autosaattueet ja koristellut lakanat valtaavat katukuvan, kun vietetään penkkareita. Suomen Lukiolaisten Liitto (SLL) vaatii, että jatkossakin penkkarit järjestetään lähtökohtaisesti samana päivänä eri puolilla Suomea.

– Kyse on siitä, että lukioperinteet luovat yhteisöllisyyttä ja vahvistavat lukiokoulutuksen identiteettiä. Penkkarit on lukioperinteiden kirkkain jalokivi – se on paitsi abiturienttien, myös koko lukiokentän yhteinen juhlapäivä. Tätä perinteestä kumpuavaa yhteisöllisyyttä ei pidä lähteä rapauttamaan, SLL:n puheenjohtaja Roosa Pajunen linjaa tiedotteessa.

Penkkaripäivä on aiemmin valikoitunut viikolle 7 helmikuussa järjestettyjen ylioppilastutkinnon kuuntelukokeiden jälkeen.

Nykyään kaikki tutkinnon kokeet järjestetään hiihtolomaviikkojen jälkeen. Lisäksi lukuloman alkamisajankohdassa on vaihtelua lukion käyttämästä jaksojärjestelmästä riippuen.

Tämä on saanut osan koulutuksen järjestäjistä harkitsemaan ajankohtaa uusiksi.

– Olennaista on, että eri puolilla Suomea lukiolaiset voivat kokea yhteenkuuluvuuden tunnetta, Pajunen toteaa.

SLL muistuttaa, että lukiolain mukaan opiskelijoita tulee kuulla heitä koskevissa päätöksissä. Liitto ehdottaa, että vuonna 2020 penkkarit järjestetään ensimmäistä hiihtolomaviikkoa edeltävän viikon torstaina.