Lukiolaisten syksyn kirjoitusurakka alkoi – maanantainen rutistus ei tarjoillut raumalaisopiskelijoille suuria yllätyksiä

Ylioppilaskirjoitukset käynnistyivät perinteisesti äidinkielen ja kirjallisuuden kokeella.

Raumalainen Jaakko Vuolukka sai maanantaina äidinkielen ja kirjallisuuden kokeen ensimmäisen osuuden valmiiksi. Lukutaidon koe aloitti syksyn kirjoitukset. Kirjoitustaidon koe järjestetään ensi viikolla. Äidinkielen ja kirjallisuuden lisäksi Vuolukka kirjoittaa uskonnon ja englannin.

Syksyn ylioppilaskirjoitukset alkoivat maanantaina. Äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeeseen osallistui Raumalla 48 opiskelijaa.

Lukiolaiset pääsivät kokeessa muun muassa vertailemaan Helsingin Sanomien ja Rondo Classic -lehden konserttiarvosteluja sekä analysoimaan Siiri Enorannan katkelmaa romaanista Kesämyrsky.

Maanantai-iltapäivällä Otan monitoimisalin ovesta astuva Jaakko Vuolukka on tyytyväinen viimeisten tuntien aherrukseen.

– Koe oli sellainen kuin odotinkin, hyvin monipuolinen, hän kertoo.

Tyypillisiä tehtäviä

Raumalaisella Vuolukalla on tavoitteenaan saada ylioppilastodistus syksyllä.

Äidinkielen lisäksi hän aikoo kirjoittaa syksyllä myös uskonnon ja uusia englannin.

Pian Vuolukan jälkeen kokeesta poistuva raumalainen Jesse Juhola on samoilla linjoilla. Hänellekään koe ei tarjoillut isoja yllätyksiä.

– Ihan hyvin meni, varsinkin alkuun, hän hymyilee.

Syksyllä ylioppilaslakkia tavoitteleva Juhola aikoo kirjoittaa vielä terveystiedon ja ruotsin.

Ylioppilastodistus sähköisenä

Äidinkielen ja kirjallisuuden kokeet ovat käynnistäneet perinteisesti ylioppilaskirjoitukset niin keväällä kuin syksylläkin.

Keväisin se tarkoittaa Rauman Lyseon lukiossa viime hetken painetta, sillä kirjoittajia on yleensä salin täydeltä.

– Kaikkien kohdalla tekniset jutut täytyy saada toimimaan, jotta päästään ajoissa yhdeksältä aloittamaan. Syksyisin tämä ylioppilaskirjoitusten aloitus on hiukan rauhallisempi, Rauman Lyseon lukion rehtori Jani-Petteri Renko kertoo.

Viime kevääseen verrattuna syksyn ylioppilaskirjoituksiin ei ole tullut muutoksia.

Ainoa tänä vuonna tullut uudistus on sähköinen ylioppilastodistus. Kevään 2023 ylioppilaat saivat jo paperisen ylioppilastutkintotodistuksen lisäksi myös digitaalisen todistuksen.

Tuloksia marraskuussa

Kirjoitukset jatkuvat keskiviikkona psykologian, filosofian, historian, fysiikan ja biologian kokeella. Perjantaina vuorossa on vieraan kielen pitkän oppimäärän kokeet.

Ensi viikolla on mahdollista kirjoittaa muun muassa sekä pitkä että lyhyt matematiikka sekä äidinkielen ja kirjallisuuden kirjoitustaidon koe.

Ylioppilaskirjoitukset päättyvät keskiviikkona 27. syyskuuta saamen äidinkielen ja kirjallisuuden kokeeseen.

– Meillä ei ole koskaan vielä ollut saamen kielen koetta. Hyvin lähellä se oli, sillä meillä oli opiskelija Lapista, mutta hän palasi takaisin kotiseudulleen, Renko kertoo.

Raumalla viimeinen koepäivä on siis jo maanantaina 25. syyskuuta, jolloin kirjoitetaan vieraan kielen lyhyen oppimäärän koe.

Tutkinnon tulokset lähetetään lukioille 9. marraskuuta. Oma Opintopolku -verkkopalvelussa ne ovat nähtävillä 10. marraskuuta alkaen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut