Lukko tekee harrastamisen aloittamisesta maksutonta - "Puhutaan asiasta, jossa olemme liigaseuroista edelläkävijöitä"

Lukon Leijona-kiekkokoulun, tyttöjääkiekkokoulun ja ringettekoulun kausimaksut poistuvat. Koska syntyvyys on laskussa, raumalaisseura on huolissaan pelaajien riittämisestä.

| Päivitetty

Jääkiekko on leimallisesti kallis harrastus. Rahaa uppoaa varusteisiin, ja lisäksi kustannuksia kasvattavat kausimaksut, joilla kuitataan jäävuorojen ja pelireissujen hinnat.

Laji on niin kallis, ettei suinkaan jokaisella ole varaa sitä harrastaa.

Asiasta on puhuttu paljon viime vuosina, ja myös Suomen Jääkiekkoliitto on pyrkinyt karsimaan kustannuksia muokkaamalla sarjajärjestelmiä sekä opastamalla seuroja esimerkiksi varusteiden kierrätykseen ja lainaamiseen.

Nyt on Rauman Lukon vuoro tehdä oma siirtonsa. Ensi syksystä lähtien Lukon järjestämät Leijona-kiekkokoulu, tyttöjääkiekkokoulu ja ringettekoulu ovat maksuttomia.

Kausimaksuja aletaan periä vasta ensimmäisessä ikäkausijoukkueessa.

– Jo pitkän aikaa olemme seuranneet huolestuneina barometrejä syntyvyyden osalta. Olemme miettineet, mitä keinoja meillä olisi tarttua asiaan, Raumalaiskiekkoilun Tuki ry:n puheenjohtaja Rafael Eerola toteaa.

– Syntyvyys on tullut niin kolinalla alas, että jos me vain katselemme sitä vierestä, ei meillä kohta ole mitään B- tai C-junnuja. 

Edelläkävijän vaade niskassa

Lukon pitää omassa toiminnassaan aina huomioida talousalueen koko. Rauma on liigapaikkakunnista pienin, ja kun syntyvyys seudulla on laskevaa, pelaajamäärät ovat koko ajan pudonneet.

Vielä viisi vuotta sitten Rauman seudulla syntyi vuosittain vajaat 500 lasta. Nyt luku on 280. Ikäluokan pojista jääkiekon Lukossa on aloittanut perinteisesti noin 50. Tuorein lukema on 37.

– Näin raumalaisina me olemme aina löytäneet aika paljon innovatiivisuutta, jos katsotaan nyt vaikka noita tuoreita telakan kuoppaamisia ja nousuja. Olisi sitäkin voitu jäädä katselemaan sivusta, Eerola huomauttaa.

Eerolan ei tarvitse edes mainita merkittävintä raumalaiseen jääkiekkoon liittyvää keksintöä. Raumalaiskiekkoilun Tuki ja RTK-Palvelu ovat suomalaisessa mittakaavassa aivan poikkeuksellisia kivijalkoja urheilutoimintaan.

– Näillä resursseilla, mitä meillä tässä on, edelläkävijän rooli on suorastaan vaade. Se pitää täyttää niin urheilussa, liiketoimissa kuin kabineteissakin, Eerola linjaa.

– Ymmärtääkseni tässä puhutaan asiasta, jossa olemme ainakin liigaseuroista edelläkävijöitä. Olemme tehneet selvitystä, ja joillakin pienemmillä seuroillakin on maksuttomia kiekkokouluja. Tässä laajuudessa tätä ei kuitenkaan ole missään muualla.

Tytöille ei vastaavaa mahdollisuutta muualla

Maksuttomia kiekkokouluja ovat viime vuosina järjestäneet ainakin Riihimäen Kiekko-Nikkarit, Etelä-Vantaan Urheilijat, Pyhäjärven Pohti ja Loimaan Rockets.

Ensi kaudella omaa ilmaista kiekkokouluaan aloittelee myös Savonlinnan Pallokerho.

– Pelkkä kiekkokoulu, pääsääntöisesti pojille suunnattuna, on toki jossain muuallakin maksuton. Mutta kun siihen lisätään sekä tyttökiekko että ringette, niin silloin ei muita enää ole, Lukko ry:n markkinointi- ja viestintäpäällikkö Mikko Aikko huomauttaa.

– Perin harvassa ovat ylipäänsä seurat, joissa tytöille on kaksi jäällä pelattavaa joukkuelajia tarjolla.

Lukossa ringeten perinteet ovat pitkät. Tyttöjen jääkiekkotoiminnan seura käynnisti tammikuussa.

Ei tyrmäystä muille lajeille

Viime kaudella Lukko lähti myös mukaan Suomen Jääkiekkoliiton Parempaa peliä -hankkeeseen, jossa osalle juniorijoukkueista järjestetään viikossa viidet harjoitukset, joista pelaajien odotetaan valitsevan kolmet.

Järjestelyllä pyritään tuomaan liikkumavaraa lapsiperheiden iltoihin ja mahdollistamaan myös muiden lajien harrastamisen jääkiekon rinnalla. Jääkiekkoliitto ei rummuta varhaisen erikoistumisen puolestaan vaan painottaa riittävän liikunnan määrää.

Myös Lukossa liputetaan monilajisuuden puolesta.

– Kyllä me tiedämme, että jääkiekko on samassa puntarissa kuin muut lajit. Me emme halua tyrmätä niitä muita pois, me emme halua ryöstää muualta, Eerola sanoo.

– Me haluamme monipuolisesti liikuntaa harrastavia lapsia. Tämä pikemminkin mahdollistaa monen lajin harrastamisen samaan aikaan.

Eerola ei halua paljastaa, miten isosta rahallisesta panostuksesta aloituskustannusten poistossa on kyse. Hänen mukaansa summa on ”riittävä”.

– Panostus on kuoletettu syksyllä, kun näen hymyn ensimmäiseltä sellaiselta tytöltä tai pojalta, joka ei muuten olisi voinut aloittaa tätä harrastusta, Eerola luonnehtii.

– Jääkiekon harrastaminen on meillä pomminvarmasti halvinta liigatasolla, mutta tällä tavalla me haluamme varmistaa, että jokaisella lapsella on mahdollisuus tähän hienoon harrastukseen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut