Lukon voittama Suomen mestaruus syöpyisi ikiajoiksi sydämeen – omaksi huviksi perustettu FB-ryhmä on kasvanut lähes 5 000 hengen yhteisöksi

Rauman Lukko -sivustolla eletään joukkueen mukana kevään tärkeinä hetkinä.

| Päivitetty

Yhteisöllisyys on sosiaalisen median parhaita puolia. Raumalla iso kuhina käy tällä hetkellä ryhmissä, joissa Lukon liigamenestys puhututtaa. Yksi suurimmista ellei suurin, ja ainakin vanhin Facebook-ryhmä on Rauman Lukko -niminen. Siellä noin 4 700 sinikeltaisten kannattajaa elää liigakevättä joka solullaan.

– Parhaita hetkiä on silloin, kun Lukolla menee hyvin, joten siinä mielessä tämä kausi ja kevät on ollut aivan mieletöntä, toteaa ryhmän perustaja ja ylläpitäjä Simo Rissanen.

Ässillä oli jo

Rissanen liittyi Facebookin syksyllä 2007. Pian häntä alkoi kiinnostaa, löytyisikö ryhmää, jossa aiheena olisi Lukko. Kun ei löytynyt, hän perusti sellaisen itse.

– Perustamispäätöstä edesautti se, että Ässillä sellainen jo löytyi, joten olihan se Lukollekin sellainen saatava.

Omaksi huviksi perustettu ryhmä on nyt kasvanut lähes 5 000 hengen yhteisöksi. Tällä hetkellä playoffs-huumassa uusia jäseniä tulee useita päivittän.

– Kaikenlaista väkeä mukaan mahtuu. On viilipytympää, on räiskähtelevämpää luonnetta. Laidasta laitaan. Kunhan silmälasit ovat sinikeltaiset, kaikki kelpaa.

Tunnelmakuvia tarjolla

Sivuilla jutustellaan kaikesta mahdollisesta Lukkoon liittyvästä. Osa on kevyempää tarinointia, osa asiapitoisempaa.

Kauden aikana Rissanen pyrkii pitämään keskustelun Lukossa ja Liigassa; puhutaan peleistä, seuravaihdoista ja joukkueen kuulumisista. Linja ei kuitenkaan ole tiukka.

– Näiden playoffsien edetessä on esimerkiksi tullut yhä enemmän tunnelmia kuvien muodossa pelipäivien eri vaiheissa eri puolilta Suomea.

Tämän kevään pudotuspeleihin Rissanen otti käytännöksi, että ottelun aikana pelipulina on keskitetty yhteen ketjuun. Näin itsekin peliä seuraava ylläpitäjä pystyy samalla myös seuraamaan helpommin keskustelua.

Sivulla ei mainostella

Vaikka ryhmässä saa jutustella vapaasti ja monenlaisia kuvia ja tunnelmia saa julkaista, on yksi melko ehdoton sääntö: mainostaa ja markkinoida ei saa. Erityisen karsaasti Rissanen katsoo linkkejä, ja yleensä hän ne poistaa.

– Sivumennen sanottuna uutislinkkejä en tietenkään laske mainoksiksi ja raumalaiset kiekkoyhteisöt periaatteessa saisivat näkyä ryhmässä linkkienkin muodossa ja näistä Lukon oma sivu niin tekeekin säännöllisesti.

Rissanen pyrkii puuttumaan myös kuvaspammauksiin. Eli yhdeltä jäseneltä ei saa tulla päivässä liian montaa kuvapostausta, varsinkin, jos kuvat ovat kovin samanlaisia.

Moderoinnissa Rissanen pitää niin sanottua hiljaista linjaa. Kun sääntöä on rikottu, postaus tai kommentti poistuu, eikä Rissanen lähde asiaa sen enempää selittelemään. Toki hän kysyttäessä kertoo näkemyksensä.

– Suuria ylilyöntejä tapahtuu vain harvoin, joten jäsenten pois potkimiseen ei ole useimmiten tarvetta. Suurin osa muutamasta kymmenestä blokatusta ovat olleet spammereita tai vastustajajoukkueen faneja keskinäisten pelien jälkeen, Rissanen kertoo.

Ylipäätään hän pitää ryhmästä poistamista vihoviimeisenä keinona, johon ei onneksi usein tarvitse ryhtyä.

Korona otti koville

Kun Lukolla menee hyvin, on tunnelma ryhmässäkin hyvä. Niinpä tällä kaudella on positiivisia kommentteja riittänyt.

– Vaikka ainahan yksittäisistä peleistä tai tilanteista marmattajia löytyy. Joku oli esimerkiksi valmis viheltämään pelin menetetyksi Tapparan yhden pelin voiton jälkeen.

Aina ei kuitenkaan mene hyvin, syystä tai toisesta. Joskus ei joukkueen peli kulje, joskus iskee korona.

– Viime kevät oli varmaan yksi pahimmista, kun erinomaisesti edennyt kausi pistettiin poikki kesken kaiken. Vaikka ratkaisu omasta mielestäni olikin täysin oikea, niin kyllähän se silloin suoraan sanoen vitutti ja kyllähän samanmoinen henki näkyi myös ryhmässäkin. Ei tämä mitään ylilyöntejä aiheuttanut ryhmässäkään, mutta ei sitä päätöstä ilolla vastaan otettu.

Paikalla olisi kiva olla

Lukon finaalipaikka on tietenkin nostanut tunnelman kattoon myös ryhmässä. Se toki harmittaa, ettei pelejä pääse paikan päälle katsomaan.

– Olin liian pieni muistaakseni Lukon edellisiä finaaleita, joten tuntuuhan tämä aivan loistavalta, mutta tietty se mestaruus on ainoa, mikä todella merkitsisi jotain ja syöpyisi sydämeen ikiajoiksi. En ole odottanut finaaliin pääsyä koko ikääni, vaan nimenomaan Lukon mestaruutta, mihin sillä on suuremmat kuin hyvät edellytykset tänä vuonna, Simo Rissanen miettii.

Rissasen mielestä Lukon merkitys Raumalle on erittäin suuri. Lukko luo ja tuo senkaltaista yhteisöllisyyttä, joka yhdistää kaupunkilaisia. Merkitys vain korostuu, kun muistetaan, että Rauma on pienin liigapaikkakunta.

– Asiaa voisi pohtia myös toisesta näkökulmasta. Voiko kukaan kuvitella tilannetta, jossa Raumalla ei olisi Lukon kaltaista (jääkiekko)joukkuetta?

Yhteisöllisyys näkyy myös Facebook-ryhmässä. Yhdessä pidetään omien puolta, vaikkei keskenään kaikesta ihan samaa mieltä oltaisikaan.

– Vaikka perustamassani FB-ryhmässä onkin ihan mukavasti jäseniä, niin Lukkofanit ry ja Raumam Boja ovat omilla tahoillaan tehneet paljon konkreettisemmin työtä Lukkoa ympäröivän yhteisöllisyyden eteen, mistä heille iso kiitos, Simo Rissanen kiittelee.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut