Lumisateet jatkuvat jälleen tiistaina - sunnuntain myräkkä sekoitti liikennettä mutta sähkökaaokselta säästyttiin

Autot talviunilla. Montako autoa löydät kuvan etuosasta? Lukijan kuva: Juho-Pekka Häkli

Sunnuntain lumimyräkkä kasvatti lumipeitettä Ilmatieteen laitoksen mukaan paikoin jopa parikymmentä senttiä, mutta toisaalta kova tuuli vaikutti siihen, että kinokset eivät karttuneet tasaisesti.

Lumipyryn rippeet ovat maanantaihin mennessä liikkuneet jo Etelä- ja Keski-Lappiin, ja suuressa osassa maata ollaan pikkupakkasella. Teiden pinnat saattavat olla maanantaina erittäin liukkaita, kun lämpömittari painuu etelässäkin miinukselle suojasään jälkeen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan seuraava lumisadealue on tulossa Suomeen lounaasta jo tiistain vastaisena yönä, ja tiistain aikana lunta voi tulla paikoin runsaastikin. Lounais-Suomea lukuun ottamatta sää on tiistainakin pääosin pakkasen puolella.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla jäätävä tihku ja kova tuuli aiheuttivat sunnuntaina myöhästymisiä sekä saapuviin että lähteviin lentoihin. Yksittäisiä lentoja myös peruttiin. Finaviasta kerrottiin sunnuntaina alkuillasta, että maanantain liikenteen pitäisi sujua jo normaalisti.


Maan etelä- ja keskiosien yli pyyhkäissyt lumisade aiheutti sunnuntaina ongelmia myös tieliikenteelle eikä onnettomuuksiltakaan vältytty.

Vakavin turma sattui Etelä-Pohjanmaalla Kurikassa, jossa keski-ikäinen nainen kuoli kahden henkilöauton törmäyksessä Luovankylän kohdalla Vaasantiellä. Tapahtuma-aikaan tiellä oli erittäin huono ajokeli. Turmassa loukkaantui lisäksi viisi ihmistä.

Merikarvialla Satakunnassa kolme ihmistä loukkaantui ketjukolarissa, jossa oli mukana henkilöauto ja kaksi rekkaa. Viitostiellä Leppävirralla sattui alkuillasta bussin ja kahden henkilöauton onnettomuus. Turmasta selvittiin ilman vakavia loukkaantumisia.

Lisäksi sunnuntaina sattui lukuisia ulosajoja ja peltikolareita, ja varsinkin raskas liikenne oli hetkittäin vaikeuksissa liukkailla teillä. Ajokeli oli sunnuntaina kehno suuressa osassa Suomea jäisten tienpintojen, lumi- tai räntäsateen sekä pöllyävän lumen vuoksi.

Lumisade katkoi myös sähköjä, mutta ei aivan niin laajasti kuin verkkoyhtiöt etukäteen pelkäsivät. Sunnuntaina sähköttä oli enimmillään noin 5 000 asiakasta lähinnä Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Savossa, mutta suurin osa katkoista saatiin korjattua varsin nopeasti. Illalla kello 21:n aikoihin sähköt olivat poikki vielä noin 2 000 asiakkaalta.