Lumitykki on jälleen käynnissä – hiihtämään ei vielä lähiaikoina pääse

Ihanteellinen lämpötila lumen tykitykselle olisi noin -15 astetta. Silloin tykkiä pystyttäisiin käyttämään täydellä teholla.

| Päivitetty

Lumitykki laitettiin käyntiin Lähdepellolla maanantai-iltana. Tiistai-iltapäivään mennessä lunta oli kertynyt vasta vähän. Kuva: Juha Sinisalo

Rauman Lähdepellon urheilukeskuksen lumitykki käynnistettiin pakkasten ansiosta myöhään maanantai-iltana. Tykitystä on jatkettu nyt tiistaipäivän ajan. Saldona on vasta pieni luminen alue.

Tykitystä voidaan jatkaa, mikäli pakkaslukemat pysyvät neljän asteen alapuolella.

– Jos pakkasta on vain muutama aste, ei tykistä saa irti muuta kuin vettä, selvittää Rasti-Lukon hiihtojaoston puheenjohtaja Pekka Tiira.

Ihanteellinen lämpötila lumen tykitykselle olisi noin -15 astetta. Silloin tykkiä pystyttäisiin käyttämään täydellä teholla.

Muutaman asteen pikkupakkasessa lunta saadaan tehtyä vain vähän.

– Jos pakkasta olisi nyt ainakin 10 päivää putkeen, saataisiin me tällä lämpötilalla tehtyä lunta noin 500–700 metriin valmista latua. Jos taas pakkasta olisi tuo -15 astetta, tulisi materiaalit 500 metrin latuun vuorokaudessa.

Lähipäivien sääennusteet näyttävät siltä, että tykki saadaan pidettyä käynnissä lähes koko loppuviikon ajan.

– Keskiviikkona näyttäisi vielä olevan sopiva keli, mutta torstai on arvoitus. Sitten taas viikonloppuna pitäisi pakkasen vähän kiristyä, sanoo Tiira.

Latua varten tarvitaan paljon lunta, joten tykki käy vielä tovin ennen kuin sen tuottamalla lumella pystytään tekemään pientäkään latua.

Uutinen päivitetty uudella kuvalla  7.1. klo 11.45.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut