Luomua ja lähiruokaa - mutta asiakas päättää

(Juttu liittyy tiistain 15.1.2013 ympäristösivuun)

Turku-Tukholma -reitin uusi risteilijä Viking Grace on suunniteltu laivateknisesti energiatehokkuutta silmälläpitäen. Laivayhtiön mukaan ympäristöajattelu on mukana myös laivan toiminnassa koko ajan.

Aluksella on maailman suurin tax-free -myymälä, mikä ei kuulosta kovin ympäristöystävälliseltä. Toisaalta valikoimissa on tuotu  esille luomutuotteita aiempaa voimakkaammin.

– Ja mahdollisimman monissa tuoteryhmissä. Mukana on esimerkiksi kosmetiikkaa ja tekstiilejä, sanoo Viking Linen ympäristökoordinaattori Susanna Airola.

Aluksen ”oma” olut on ukilaista luomuolutta ja nimikkoviinien luvataan olevan peräisin luomutuotetuista tai biodynaamisesti viljellyistä raaka-aineista. Luomun merkitys riippuu tietysti kokonaan siitä, jäävätkö tuotteet hyllyyn vai siirtyvätkö kassalle.

Myös ravintoloissa on korostettu luomu-, sesonki- ja lähiruokaa.

Tosin ”lähiruoka” tarkoittaa laivayhtiön näkökulmasta laajempaa asiaa kuin kotitalouksissa, eli suomalaista ja ruotsalaista ruokaa. Listoilla on esimerkiksi paljon Itämeren kalaa.

Perinteisesti tuhlailuun innostavassa Buffet-ravintolassa on siirrytty annospala-ajatteluun.

– Tallinnan-linjalla on jo aiemmin huomattu, että se vähentää ruokajätettä huomattavasti, Airola sanoo.

Yhtiön omaa pullovettäkään ei rahdata maista, vaan se valmistetaan käänteisosmoosin avulla paikan päällä. Pullot kiertävät Airolan mukaan aluksen sisällä.

Monet edellisistä ovat sellaisia, jota voitaisiin siirtää suoraan vanhoihin aluksiin ilman mittavia teknisiä muutoksia. Airolan mukaan toimivaksi osoittautuvia ratkaisuja kopioidaan sinne, missä ne ovat toteutettavissa.

– Jonkun pitää olla suunnannäyttäjä.

Turun-reitillä tähän asti liikennöinyt Isabella siirtyy näillä näkymin Tallinna-Helsinki -liikenteeseen. Gracen ympäristövaikutusten kannalta oleellinen kysymys on, miten tämä vaikuttaa Itämeren liikenteeseen kokonaisuutena ja korvaako siirto mahdollisesti jonkin aluksen.