Luonnonsuojelijat huolestuivat Omenapuumaan hoitolinjasta - "Muodostuu mutainen ja tallattu alue"

Luonnonsuojeluyhdistys ei vastusta hanketta, mutta sen mielestä hakkuut ja laidunnus ovat ylimitoitettuja. Rajut hakkuuaikeet yllättivät myös kaupungin ympäristötoimen.

Omenapuumaan luonnonsuojelualueen hoito on saanut luonnonsuojeluväen varpailleen.

Suunniteltujen hakkuiden ja laidunnuksen mitoitus ja kohdennus ovat menossa luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta pieleen, katsoo Suomen luonnonsuojeluliitto Rauman seutu ry.

Metsähallitus on laatinut Omenapuumaahan suunnitelman, joka on tarkoitus toteuttaa osana sen vetämää Rannikko-Life -hanketta yhdessä Rauman kaupungin kanssa.

Yhdistys ei vastusta hanketta

Suunnitelmaan sisältyy muun muassa noin 1 500 puukuution hakkuut, laidunaitojen rakentamista ja pienpuuston poistoa.

Vuoteen 2025 jatkuvilla toimenpiteillä pyritään suunnitelman mukaan palauttamaan alueelle sille aiemmin tyypillisiä perinnebiotooppeja, kuten niittyjä ja hakamaita. Tavoitteena on myös lehtojen säilyttäminen lehtipuuvaltaisina.

Toimilla pyritään palauttamaan alueelle avoimien ja puoliavoimien luontotyyppien lajeja, muun muassa pikkuapolloperhonen.

Luonnonsuojeluyhdistys ei vastusta alueen hoitoa eikä hanketta sinänsä. Sen mukaan esitetty suunnitelma kuitenkin uhkaa alueen luontaisesti kehittyneitä lehtoja, joista ollaan tekemässä puoliväkisin perinnemaisemaa.

Ainakin kymmenen nautaa laiduntamaan

Naudoille on suunniteltu merkittävää roolia alueen hoidossa.

Eläimille on tarkoitus aidata laajat, yli 30 hehtaarin laidunalueet. Joka vuosi jatkuvaan laidunnukseen sopisi suunnitelman mukaan 10–15 nautaa. Laidunalueet tarkoitus raivata mittavilla hakkuilla sekä ruovikon niittomurskauksella.

Luonnonsuojeluyhdistyksen mielestä laitumia ollaan kuitenkin perustamassa myös sellaisille alueille, jotka eivät ole koskaan olleet laidunkäytössä. Siksi kyseessä olisi uuden perinnemaiseman tekeminen, ei palauttaminen.

– Perinebiotoopit ovat nyt tapetilla uhanalaisina luontotyyppeinä ja valtion organisaatioiden rooli on kääntää suuntaa toiseksi – vaikka sitten väkisin nyhjäisemällä tyhjästä, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Esa Hankonen.

Hänen edustamansa yhdistys katsoo, että luonnonsuojelualueella kaikkien hoitotoimien tarkoituksena tulee olla luonnon monimuotoisuuden lisääminen, eikä esimerkiksi maisemanhoitoa tai luontoturismia tule laittaa etusijalle.

"Syntyy köyhempi ja mutainen alue"

Omenapuumaan lehdoissa on puolestaan tarkoitus raivata kuusia, ja lisäksi suojelualueelta suunnitellaan poistettavaksi vieraslajeihin luokitellut palsamipihdat ja suurin osa lehtikuusista.

Luonnonsuojelyhdistys muistuttaa, että ehtojen uhanalaistumisen oleellinen syy Lounais-Suomessa on raivaus pelloiksi ja laidunmaiksi.

–  Tätä tuskin halutaan toistaa luonnonsuojelualueella, jossa lehdot ovat keskeisesti yhtenä suojelun perusteena, se toteaa Omenapuumaan hoito- ja käyttösuunnitelmaa koskevassa lausunnossaan.

Varsinkin rantojen tervaleppäkorvet sekä useat eri lehtotyypit tulisi yhdistyksen mielestä jättää laidunnuksen ulkopuolelle, koska niissä laidunnus ei rikastuta vaan köyhdyttää kasvilajistoa.

–  Laidunnuksen seurauksena näille kasvillisuustyypeille syntyy lajistoltaan luontaista köyhempi, mutainen ja tallattu alue.

Yhdistyksen mukaan laidunnuksen sijaan herkemmillä kohteilla voisi tehdä niittoja. Myöskään aluetta koskevat luontoselvitykset eivät ole se mielestä vielä riittäviä.

Kävelläänkö maanomistajan yli?

Suunnitelmaa pidetään rajuna myös Rauman ympäristötoimessa.

– Itse vähän hätkähdin suunnitelman aika suoraviivaista perinnemaisematavoitetta. Vanhaa metsää väistyy, sanoo kaupungin ympäristönsuojelupäällikkö Juha Hyvärinen.

Hoitotoimet vaativat Varsinais-Suomen ely-keskuksen päätöstä, jolla sallitaan poikkeaminen rauhoituspäätöksestä. Alue on kuitenkin kaupungin omistuksessa.

– Vähän tässä kieltämättä siltä tuntuu, että Metsähallitus ja ely-keskus touhuavat kaupungin pään yli. Maanomistaja jää luonnonsuojelualuesysteemissä vähän sivuun, Hyvärinen tuskailee.

Kaupungin vanhin suojelualue

Kaupungin puolella oleellisin päätösvalta asiassa on wihertoimella. Vihrealuepäällikkö Kustaa Elsilä on kuitenkin lomalla, emmekä saaneet häneltä sen vuoksi kommenttia.

Metsähallitus ei puolestaan kommentoinut asiaa Länsi-Suomelle, koska Omenapuumaan hoito- ja käyttösuunnitelman laatija sekä muut aluetta tuntevat ovat niin ikään lomalla.

Vuonna 1979 rauhoitettu Omenapuumaa on Rauman kaupungin vanhin luonnonsuojelualue.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut