Luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin ympäristöpalkinto Valonian vesitoiminnalle

Kalaston lisäksi Valonian kunnostustoimenpiteistä ovat hyötyneet myös muut vesieliöt, kuten muun muassa ravut ja pohjaeläimet. Kuva: arkisto/Jami Jokinen

Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin ympäristöpalkinto on tänä vuonna myönnetty Valonian vesitoiminnalle. Valonia on Varsinais-Suomen kuntien yhteinen puolueeton kestävän kehityksen ja palvelutuotannon asiantuntijaorganisaatio.

Palkinto myönnettiin luonnonsuojelupiirin syyskokouksessa lauantaina Turussa. Palkinnon perustelujen mukaan Valonian vesitoiminta on ollut suunnannäyttäjänä maakunnan vesiensuojelutyössä. Toiminta on asiantuntevaa, palvelevaa ja innostavaa, piiri kirjoittaa tiedotteessaan. Toiminta on lisännyt tietoa ja tietoisuutta vesiensuojelusta sekä parantanut valtion, kuntien, asukkaiden ja yhdistysten yhteistyötä vesien tilan ja vesiluonnon puolesta.

Virtavesien kunnostushankkeissa on jo usean vuoden ajan parannettu virtavesien ekologista tilaa kunnostuksilla erityisesti kalastoltaan arvokkaissa kohteissa erityisesti Salon seudun virtavesissä. Kalaston lisäksi Valonian kunnostustoimenpiteistä ovat hyötyneet myös muut vesieliöt, kuten muun muassa ravut ja pohjaeläimet.

Suurin osa Varsinais-Suomen virtavesistä on luokiteltu ekologiselta tilaltaan välttäväksi, ja kunnostuksilla on edelleen suuri tarve. Ravinnekuormitus, rantarakentaminen, tieverkosto ja ruoppaukset ovat muuttaneet rannikon pienvesien tilaa.

Valonian käynnistämä Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkosto on puolestaan koonnut yhteen alueen vapaaehtoistoimijoita, asiantuntijatietoa ja materiaalia. Verkosto kautta vapaaehtoistoimijat ja yhdistykset voivat löytää toisensa ja voivat jakaa kokemuksiaan ja tietoa vesiensuojeluun liittyen.

Luonnonsuojelupiiri haluaa edelleen jatkaa ja syventää yhteistyötä Valonian kanssa varsinaissuomalaisen vesiluonnon puolesta.

_logo_meren_vuosi.svg

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Tämä on uusi normaali – joulukuussa vesistöihin voi taas tulla vuoden pahin fosforipiikki