Luonnonsuojelupiiri valitti Satakunnassa yhdeksästä ilvesluvasta – mukana on myös Rauma

Valituksen kohteena olevissa päätöksissä oli annettu poikkeuslupa 14 ilveksen ampumiseen. Piiri vaatii hallinto-oikeudelta lupien välitöntä toimeenpanokieltoa.

| Päivitetty

Luonnonsuojelujärjestön poikkeuksellisen järjestelmällinen kampanja ilveksen puolesta johtaa valituspiikkiin myös Satakunnassa.

– Piiri valitti yhdeksästä ilvesluvasta, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton Satakunnan piirin aluesihteeri Karri Jutila.

Riistakeskuksen lokakiuussa myöntämien poikkeuslupien perusteella olisi mahdollisuus ampua Satakunnassa 20 ilvestä. Koska osa lupapäätöksstä sisältää luvat useamman kuin yhden ilveksen ampumiseen, kattavat luonnonsuojelupiirin yhdeksän valitusta yhteensä 14 ilvestä.

Koko maahan myönnettiin 300 ilveksen tappamisen mahdollistavaa poikkeuslupaa.

– Satakunnassa ilvesluvitettujen kuntien maapinta-alasta 72 prosenttia on ilveksenmetsästysalueita, Jutila huomauttaa.

Yksi valituksen kohteista on lupapäätös, jonka kohdealue on Raumalla ja Eurajoen eteläosassa. Lupa on myönnetty yhden ilveksen ampumiseen.

Raumalle myönnettyyn lupaan jätetty valitus on perusteiltaan sama kuin muissakin satakuntalaislupiin jätetyissä valituksissa. Syy on pitkälti se, että luvat myöntänyt Suomen riistakeskuskin on perustellut päätöksiään yhteneväisin perustein.

Yksi niistä on tänä syksynä erityisen paljon julkista kritiikkiä aiheuttanut näkemys, jonka mukaan ilvesten metsästäminen sitouttaa paikallisyhteisöjä ylläpitämään ilveskantaa niin sanotulla suotuisalla suojelun tasolla.

Luonnonsuojelupiirin mukaan paikallisyhteisön sitouttaminen ei kuitenkaan kuulu varsinaisiin luontodirektiivin tehtäviin.

–  Edes riistakeskus ei tiedä, mitä luontodirektiivissä hyväksyttyä päämäärää se myöntämillään poikkeusluvilla tavoittelee, valituksessa todetaan.

Luonnonsuojelujärjestön piirin mukaan lupapäätöksissä ei ole myöskään esitetty selvitystä, jonka perusteella lupa-alueen väestö suhtautuisi ilveskannan vahvistumiseen "yleisesti negatiivisesti".

Piiri viittaa myös aiemmista, ilveksen ja myös karhun ampumiseen myönnetyistä poikkeuslupäpäätöksistä annettuihin tuomioistuimien päätöksiin. Niiden mukaan merkittävä osa poikkeuslupapäätöksistä on ollut lainvastaisia.

– Poikkeuslupien jokavuotinen myöntäminen ei nauti laajaa sosiaalista hyväksyntää, mikä entisestään kyseenalaistaa riistakeskuksen päätöksen perustelut, valituksessa todetaan.

Piiri vaatii hallinto-oikeudelta valituksen kohteena olevien poikkeuslupien välitöntä toimeenpanokieltoa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut