Luonto-Liiton kevätseuranta käynnistyy viikonloppuna

Leuto kevät on sulattanut lumet suuresta osasta maata, mikä on näkynyt myös varhaisten keväthavaintojen runsaassa määrässä. Muun muassa laulujoutsenia ja töyhtöhyyppiä, on jo havaittavissa eri puolilla Suomea.

Viime viikonlopun aurinkoinen sää sai liikkeelle myös ensimmäiset kekomuurahaiset, perhoset sekä kyyt. Lisäksi eteläisessä Suomessa leskenlehdet ja sinivuokot ovat jo paikoitellen puskeneet esiin.

Tämän vuoden Kevätseurannan teemana ovat kevään äänet. Ensimmäiset linnut ovatkin jo aloittaneet keväisen konserttinsa. Myös elottoman luonnon äänet, kuten purojen solina, ovat monille tärkeitä kevään äänimaisemassa.


Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Seurattavia teema- ja vakiolajeja on yhteensä 47.

Ensihavaintojen päivämääriä voi ilmoittaa internetissä milloin vain, ja lajien runsautta arvioidaan joka toinen viikonloppu 15.–16.3. alkaen aina 7.–8.6. asti.

Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

Ilmoitetut havainnot kirjataan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta havaintoja on myös mahdollista käydä itse seuraamassa. Havainnot ovat tärkeitä fenologiatutkimukselle, joka auttaa muun muassa ilmastonmuutoksen tutkimisessa.

Lapsille on oma seuranta nimellä Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista eri puolille Suomea.