Luonto-Liitto: kevät puhkesi kukkaan viikonloppuna

Viime päivien lämpimät säät ovat herättäneet keväisen luonnon. Luonto-Liiton Kevätseurantaan ilmoitettiin viime viikonloppuna reilu tuhat havaintoa niin kukista, linnuista kuin hyönteisistäkin.

- Pääsiäisen jälkeinen lämpimämpi jakso on saanut kevään etenemään vauhdilla. Leskenlehdet ja sinivuokot kukkivat nyt yleisesti Etelä- ja Keski-Suomessa aina Vaasan korkeudella asti, ja myös valkovuokot ovat aloittaneet kukintansa eteläisimmässä Suomessa, Luonto-Liiton Kevätseurantavastaava Auli Elolahti.

- Krookusten väriloisto kiinnittää huomion monissa pihapiireissä ja puistoissa, ja onpa Turussa ja Helsingissä havaittu jo ensimmäiset voikukatkin”, hän jatkaa.

Keväinen lämpö on saanut myös hyönteiset aktivoitumaan. Sitruuna- ja nokkosperhoset olivat viikonloppuna ahkerasti liikkeellä, sillä molemmista lajeista kirjattiin lukuisia havaintoja.

Myös kimalaisten ja seitsenpistepirkkojen kohdalla on havaintojen määrä muutaman viikon tauon jälkeen lisääntynyt huomattavasti. Hyönteishavainnot seurailevat paitsi lämpötilan vaihteluita myös lumirajan vetäytymistä, ja pohjoisimmat seitsenpistepirkkohavainnot tulivat tällä kertaa Kiuruvedeltä.