Luontoselvitys ei aina takaa luonnon huomiointia - ongelmia sekä tilaajissa että tekijöissä

Luontoselvityksen laatiminen ei välttämättä takaa, että jonkin alueen oleelliset luonnonarvot tulevat tietoon ja huomioiduiksi maankäytössä. Selvitysten tilaajia ja toteuttajia on laidasta laitaan. Pahimmillaan löytyy jopa suoranaista todellisuuden vääristelyä.

Erityisen hyvin ongelma on käynyt ilmi ely-keskuksissa, joiden kautta kulkee paljon kuntien tai erilaisia hankkeita valmistelevien yritysten teettämiä luontoselvityksiä. Elyt valvovat luonnonsuojeluun liittyvien vaatimusten täyttymistä esimerkiksi kuntien kaavoituksessa.

– Ongelman kanssa on painittu iät ja ajat, sanoo biologi Johanna Hallman Keski-Suomen ely-keskuksesta.

Puutteelliset luontoselvitykset johtavat monenlaisiin hankaluuksiin niin luonnonsuojelun kuin esimerkiksi kaavoituksenkin kannalta. Esimerkiksi uhanalaisten lajien esiintymiä voi tuhoutua tai lainvoimaisen kaavan mukaan pitkälle viety rakennushanke kaatua, kun paikalta löytyykin tiukasti suojeltu laji.

Varsinais-Suomen ely-keskuksen ylitarkastaja Iiro Ikonen sanoo, että kyseessä on monisyinen ongelma. Siihen vaikuttaa luontokartoittajan ammattitaidon lisäksi esimerkiksi heikko kuntatalous ja siitä johtuva kiire selvitysten laadinnassa.

Pahimmillaan vastaan tulee myös tahallisuutta: tilaaja saattaa vaikkapa vaatia, että selvityksessä ei löydetä joltakin alueelta liito-oravia tai muita rakentamista rajoittavia lajeja – elää niitä siellä todellisuudessa tai ei.

Suomen ympäristökeskus (Syke) esittää ratkaisuksi luontokartoittajien sertifiointia. Sertifikaatilla luontoselvitysten laatija voi osoittaa pätevyytensä esimerkiksi kaavoituksiin tai Natura-selvityksiin liittyvien selvitysten tekijänä.

Luontokartoittajien erityisammattitutkinnon suorittaneet ja heidän kouluttajansa eivät sertifikaatin tarvetta ymmärrä, sillä koulutusohjelma on perustettu nimenomaan takaamaan laadukkaiden luontoselvitysten laatiminen.

- Sertifikaatti kuulostaa rahastukselta, sanoo luontokartoittajia Winnovassa kouluttava lehtori Janne Lampolahti.

Hän ratkaisisi ongelman tilaajien osaamista ja vastuuta lisäämällä.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.