Luottamustehtävistä tuli Lasselle elämäntapa – edes Lapin kuntaliitos Raumaan ei vienyt yöunia

Lasse Sulon isä ja isoisäkin vaikuttivat jo aikoinaan kuntapolitiikassa.

| Päivitetty

Lasse Sulo kertoo luottamustehtävien hoitamisen olevan elämäntapa, jonka hän on oppinut jo lapsuudenkodissaan. Miehen isä ja isoisä olivat molemmat aktiivisia kuntapoliitikkoja. Kaikkia kolmea miestä yhdistää myös rakkaus seurakuntatoimintaa kohtaan.

Länsi-Suomi esittelee ihmisiä lehden sivuilla esiintyvien nimien takaa.

Rauman kirkkovaltuuston puheenjohtaja, kaupunginvaltuuston jäsen, kirkolliskokousedustaja ja nyt myös Satakunnan hyvinvointialueen valtuuston varajäsen, maanviljelijä Lasse Sulo (kesk.) on asunut koko elämänsä lapsuudenkodissaan Lapin Sukkalan kylässä.

Jo 1980-luvun puolessa välissä Lapin kuntapolitiikkaan mukaan lähtenyt Sulo kertoo luottamustehtävien hoitamisen olevan hänelle elämäntapa.

Innostus politiikkaan on lähtöisin lapsuudenkodista, sillä miehen isä ja isoisäkin olivat aktiivisesti mukana niin kuntapolitiikassa kuin seurakunnan toiminnassa.

Historian ensimmäisissä aluevaaleissa Sulo keräsi 212 ääntä, joka riitti varavaltuutetun pestiin.

Onko mies tyytyväinen tulokseensa?

– Keskusta sai vaaleissa varsin hyvän tuloksen ja pääsimme kolmen suurimman puolueen joukkoon. Omaan äänimäärääni olen oikein tyytyväinen, sillä en odottanut saavani näinkin suurta kannatusta. Varapaikan saaminen uudenmuotoisessa vaalissa on hyvä saavutus. Kiitos kuuluu äänestäjilleni, muotoilee Sulo.

"Olen kuuntelija ja mietiskelijä"

Sulo on ollut vuodesta 2009 alkaen Rauman kaupunginvaltuustossa, mutta jo ennen sitä pitkään Lapin kunnanvaltuutettuna. Nuoruusvuosinaan hän oli aktiivisesti mukana myös keskustanuorten toiminnassa. Kaikkiaan Sulo on ollut mukana politiikassa yhtäjaksoisesti lähes 30 vuotta.

Perusinnostus poliittiseen toimintaan on aina ollut miehen sisällä.

– Koen sen omaksi. Politiikassakin tulee toki vaikeitakin hetkiä ja välillä, kun asiat oikein kärjistyvät, tulee ajatelleeksi, että miksi minäkin olen tässä mukana.

Sulo luonnehtii itseään sovittelevaksi ja rakentavaksi ihmiseksi. Jos politiikassa on tullut eteen ristiriitoja, pyrkii hän saamaan asian hoidetuksi, jonka jälkeen päästään jatkamaan eteenpäin.

– Olen enemmän kuuntelija ja mietiskelijä. Pyrin rakentavaan ja toisia kunnioittavaan tyyliin. Sen olen kokenut omakseni. Teen paljon hiljaista työtä, joka ei välttämättä heti näy missään.

Vaikka politiikka on muuttunut vuosien saatossa, on se Sulon mukaan tavallaan aina samanlaista. Hyvä yhteishenki puolueiden välillä on ratkaisevan tärkeää.

– Raumallakin me olemme vieneet asioita eteenpäin hyvässä yhteishengessä. Niin oli aikoinaan myös Lapissa. Kuntalaisia varten ja asukkaiden hyvinvoinnin eteen tätä tehdään.

Vaikeatkaan päätökset eivät ole vieneet Sulon yöunia. Ei edes silloin, kun Lappi liitettiin Raumaan vuonna 2009.

– Sekin päätös tehtiin silloin yksimielisesti. Monelle päättäjälle ja kuntalaiselle se oli varmasti kivulias prosessi, mutta itse näin asian tarpeellisena ja välttämättömänä. Näköpiirissä oli realistinen uhka siitä, ettei pieni kunta pysty esimerkiksi tarjoamaan tarvittavia palveluja. Isommalla kunnalla on paremmat puitteet ja mahdollisuudet.

Jalavan jälkeen kirkolliskokoukseen

Toinen puoli Sulon elämästä on pyhitetty seurakunnan luottamustoimille, jossa hän on toiminut aktiivisesti yhtä pitkään kuin kuntapolitiikassakin.

Into seurakunnan asioiden hoitoon on myös kodin perintöä.

– Taustalla on kristillinen kotikasvatus. Seurakunnan toiminnoissa kävin ensin vanhempien kanssa ja sitten myöhemmin itsenäisesti. Jossain vaiheessa tuli eteen myös vaaleihin osallistuminen.

Rauman kirkkovaltuuston puheenjohtaja Lasse Sulon mukaan seurakunnan asiat ovat hyvällä mallilla. Pitkästä aikaa on menossa isoja investointeja. Nykytilanteeseen voi olla tyytyväinen. Työsarkaa on mutta se on miehen mielestä myös motivoivaa.

Eräs seurakuntalaisia kovasti puhututtanut päätös oli se, kun seurakunta päätti luopua saunojen ylläpidosta. Sulo ymmärtää asian kipeyden ja päätöksestä aiheutuneen mielipahan.

– Niiden kunto oli niin huono, että ne olisivat vaatineet isot remontit. Remontit päätettiin kuitenkin nyt keskittää virastotalon ja Meriristin suuntaan. Meriristiin tulee remontin myötä uudet saunat ja toiminnot.

Seurakunnan luottamushenkilönä Sulon tie on vienyt ihan huipulle eli kirkolliskokoukseen saakka. Hänet valittiin kirkolliskokousedustajaksi vuonna 2020. Sitä ennen Raumaa ehti tässä kirkon ylimmässä luottamuselimessä edustaa useita vuosia Aarto Jalava.

– Kun Aarto ilmoitti, että luopuisi mielellään omasta paikastaan, nousin minä hänen tilalleen.

Ennen kirkolliskokoukseen valintaansa Sulo ehti toimia yhden kauden myös Turun arkkihiippakunnan hiippakuntavaltuustossa puheenjohtajana.

– Se oli hyvä keskustelufoorumi, jossa käsiteltiin laajasti seurakuntien ja kirkon asioita. Sitä kautta oli mahdollista tehdä myös aloitteita kirkolliskokoukseen.

Tunteja ei ole laskettu

Politiikkaan ja seurakunnan asioiden hoitoon mennyttä aikaa Sulo ei ole koskaan tarkkaan laskenut. Menoja on kuitenkin jo viikkotasolla paljon, sillä mies toimii myös sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, kirkkoneuvoston kokouksissa valtuuston puheenjohtajan ominaisuudessa sekä monissa muissa toimikunnissa.

– Helposti kolmena neljänä päivänä osa ajasta menee johonkin luottamustehtävään. Joskus sitä miettii, kun ikääkin tulee, että pitäisikö vähän vähentää tai jopa lopettaa. Toisaalta minulla ei ole perhettä, joten aikatauluttaminen on vain itsestäni kiinni.

Luottamustehtävissä toimiminen ei ole aina pelkkää päivänpaistetta. Tukea Sulo kertoo saavansa sisaruksiltaan ja ystäviltä, joiden kanssa voi puhua asioista avoimesti.

– Kyllä sitä tukea aina tarvitsee ja kaipaa. Joskus harmittaa, kun olisi joku oma meno, mihin ei kokouksen vuoksi pääse osallistumaan. Se iskee välillä vähän vastaan. Sitten pitää vaan ajatella niin, että tämä on nyt tätä ja minä hoidan asian. Katsotaan sitten joskus, jos aikaa jäisi johonkin muuhunkin.

– Mielenkiintoista tämä kaikki kuitenkin on ja tuo paljon sisältöä elämään. Pääsen käymään paikoissa, joissa ei muuten tulisi käytyä. Olen myös oppinut tuntemaan ihmisiä myös Satakunnan ulkopuolelta. Se on iso rikkaus ja auttaa jaksamaan.

Metsätöitä ja auraushommia

Ammatiltaan Lasse Sulo on maanviljelijä. Eläkkeelle hän jäi viime toukokuussa, mutta työt jatkuvat edelleen. Viljeltävää peltopinta-alaa on 30 hehtaaria. Pelloilla kasvaa ohraa, kauraa, ja joskus on ollut vehnääkin. Osa pelloista on nyt kuitenkin vuokralla.

– Ei tätä kovin montaa vuotta enää yksin jaksa tehdä. Kun mittariin tulee 70 vuotta, se saattaa olla joku raja, Sulo pohtii.

Sulo antaa kiitosta myös sisaruksilleen, jotka ovat auttaneet miestä myös maanviljelyksessä.

– Veljeni Kalle käy auttamassa tarvittaessa ja siskoista Raija ja Hilla auttavat kotihommissa sesonkiaikana.

Näin talvella miehen työsarkaan kuuluvat lähinnä metsätyöt ja polttopuiden teko. Lisäksi hän auttaa naapureitaan auraamalla pihoja ja kyläteitä.

– Säätietoja pitää jatkuvasti seurata, että tietää valmistautua aamun aurauksiin, nauraa Sulo.

Lasse Sulo

65-vuotias lappilainen maanviljelijä, kaupunginvaltuutettu, kirkkovaltuuston puheenjohtaja ja kirkolliskokousedustaja.

Mukana erilaisissa luottamustoimissa jo lähes 30 vuotta.

Harrastaa laulua seurakunnan Agapella -lauluyhtyeessä. Laulanut myös kirkkokuorossa ja Lapin Laulumiehissä.

Pitää luonnossa liikkumisesta ja viihtyy vapaa-ajalla Narvi-järven rannalla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut