Lupa sai lainvoiman, mutta Kanalin ruoppaus voi silti siirtyä ensi vuoteen

Välivarastokenttä pitää rakentaa valmiiksi ennen imuruoppauksen aloittamista, ja taimenet tekevät aikataulusta hyvin tiukan.

| Päivitetty

Venettään Kanalissa korjannut Mauri Hiltula miettii, pääseekö venelaitureille, kun ruoppaushanke vihdoin alkaa. Itse ruoppausta hän pitää hyvänä asiana. Välivarastokenttää ryhdytään rakentamaan juhannuksen alla laiturien lähistölle.

Kanalin ruoppausta ja ruoppausmassan kuivausta koskeva lupa on nyt lainvoimainen. Päätöksestä ei jätetty määräaikaan mennessä yhtään valitusta, joten hanke ei hidastu luvan jatkokäsittelyn vuoksi.

Tästä huolimatta ruoppauksen aloittaminen tulevana kesänä on yhä auki. Rajoittavia tekijöitä ja kysymysmerkkejä riittää niin paljon, että itse Kanalin kimppuun saatetaan sittenkin päästä vasta vuoden kuluttua.

Tarjouspyynnöt ensi viikolla

Kanali ruopataan imuruoppaamalla. Suuri määrä märkää ja haitta-ainepitoista ruoppausmassaa kuivatetaan niin sanotuissa geotuubeissa, ja tätä varten tulee rakentaa välivarastokenttä.

Rauman kunnallistekniikan päällikkö Jaakko Aerila kertoo, että kentän on oltava valmis ennen kuin ruoppausta voidaan aloittaa. Kenttää koskevat suunnitelmat onkin jo saatu valmiiksi.

– Tavoitteena on, että urakkatarjouspyyntö saadaan julkaistua ensi viikolla, Aerila sanoo.

Kentän rakentaminen edellytttää lisäksi maisematyölupaa, jota koskeva hakemus on jätetty rakennusvalvontaan.

Töihin ennen juhannusta

Välivarastokentän urakkalaskennan sekä neuvottelujen jälkeen tehtävää hankintapäätöstä koskee myös normaali valitusmahdollisuus, ja koko hankintaprosessi vie sen vuoksi reilusti aikaa.

– Kentän rakentamiseen päästään toivottavasti viikolla 24, Aerila arvioi.

Rakentamisaikaa pitää hänen mukaansa varata viisi-kuusi viikkoa, joten valmista voisi olla heinäkuun loppupuolella.

– Aikataulu on tiukka.

Järjestys on tähdellinen

Parhaillaan on meneillään myös itse imuruoppauksen suunnittelu hankinta-asiakirjoineen. Tavoitteena on, että ruoppauksen kilpailutusprosessi on maalissa ja urakoitsija valittu, kun välivarastokenttä valmistuu.

Tämä mahdollistaisi ruoppauksen aloittamisen vielä tänä vuonna.

Käytännössä saattaa kuitenkin käydä niin, että aloitus siirtyy ensi kevääseen. Se johtuu hyvin pienestä aikaikkunasta, jossa ei ole liikkumavaraa juuri lainkaan.

"Ei voida vielä luvata"

Merkittävin rajoittava tekijä liittyy Kanalin kautta Raumanjokeen nouseviin taimeniin. Niiden suojaamiseksi lupa määrää, että ruopata saa syyspuolella vain elokuun loppuun saakka.

Hyvin tiukkaa aikataulua varjostavat lisäksi erilaiset epävarmuustekijät. Niitä ovat Aerilan mukaan esimerkiksi välivarastokentän rakentamiseen liittyvien virtausmittauskaivojen, ruoppausmassan sitomisessa tarvittavan polymeerikontin sekä geotuubien toimitusajat.

– Epävarmuustekijät huomioiden ei voida vielä luvata, että tänä vuonna ruopataan. Tilanne olisi toinen, jos rajoitusta taimenten takia ei olisi.

Välivarastokenttä tulee Aerilan mukaan joka tapauksessa valmiiksi. Se on siis iskussa keväällä, jos ruoppauksen aloitus siirtyy sinne saakka.

Kanalin ruoppaus numeroina

Kanalia on tarkoitus ruopata noin 650 metrin matkalta Vähämaanpuiston ja Vännin sillan välisellä alueella.

Nykyinen vesisyvyys on alle puolesta metristä vajaaseen metriin.

Tätä kasvatetaan imuruoppauksella 1-1,5 metriin.

Ruopattavaa ainesta on karkeasti 20 000 kuutiometriä.

Ennakkosuunnitelmien mukaan se pumpataan ruoppauspaikalta putkessa suoraan välivarastokentälle.

Tahti voisi olla noin 250 litraa tunnissa.

Noin 5 000 kuutiometriä massasta jää kuivauksen jälkeen geotuubeihin.

Loput eli kolme neljäsosaa ruopatusta aineksesta valuu suotovetenä takaisin Kanaliin.

Tällainen kenttä ruoppausmassalle rakennetaan

Ruoppausmassan kuivaamiseen ja välivarastointiin käytettävä kenttä rakennetaan Kanalin pohjoispuolelle kauppaopiston ja liiikennepuiston väliin.

Massa pumpataan ruoppauspaikalta putkessa suoraan niin sanottuihin geotuubeihin.

Tuubit on tehty suodatinmateriaalista, joka päästää lävitseen veden, mutta ei kiintoainesta. Sen sitomista tehostetaan sekoittamalla ruoppausmassaan polymeeria.

Välivarastokentän koko on karkeasti noin 100x50 metriä eli melko lähellä virallista jalkapallokentän kokoa. Kahdeksan suurta, noin kahden metrin korkuista geotuubia täyttävät suunnitelmakuvissa alueen käytännössä kokonaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut