LUT varmistaa OL3:n värähtelyä vaimentavan järjestelmän turvallisuuden

LUT on tuottanut turvallisuusjärjestelmään liittyvää tietoa myös Teollisuuden Voima Oyj:lle OL3:n eri rakennusvaiheissa. Kuva: Esa Urhonen

Ydinvoimalaitos Olkiluoto 3:a on testattu käyttöönottoa varten yli vuosi. Yksi reaktorin putkilinjastoista värähtelee tavoitearvoja enemmän, joten reaktorin lähelle asennetaan värähtelyä vaimentava järjestelmä.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) on saanut Arevalta toimeksiannon varmistaa uuden vaimennusjärjestelmän turvallisuus tämän vuoden loppuun mennessä.

– Värähtelyä vaimentavat järjestelmät ovat voimalaitoksissa ja teollisissa prosesseissa yleisiä. Tässä on kuitenkin kyseessä hyvin lähelle ydinreaktoria sijoittuva järjestelmä, mikä tekee siitä ainutlaatuisen, Juhani Hyvärinen, LUTin ydinvoimatekniikan mallinnuksen professori kertoo tiedotteessa.

Vettä on kaikissa olosuhteissa pystyttävä kierrättämään reaktorin suojarakennuksesta takaisin reaktoriin, jotta reaktoria pystytään jäähdyttämään.

– Teemme mallikokeita värähtelyn vaimennusmassan käyttäytymisestä ja varmistamme, että vedenkierto toimii, vaikka putkilinjasto syystä tai toisesta vaurioituisi, Hyvärinen taustoittaa.

OL3-projektin alkuvaiheessa LUT testasi Säteilyturvakeskuksen (STUK) toimeksiannosta sydänsiepparia, joka ottaa kiinni ja jäähdyttää reaktorin sydämen materiaalia, jos reaktoria kohtaisi sydämen sulamiseen johtava onnettomuus.