Luukkonen: Pieni kaupungistuminen on ilmiö – selvitys paljastaa, että väestötappiosta huolimatta seutukaupunkien keskustaajamat kasvavat, myös Raumalla ja Laitilassa

Seutukaupunkien sisäinen muuttoliike on kasvattanut kaupunkien keskustataajamia 2010-luvulla. " Ei ole vain suurkaupunkeja ja taantuvia alueita", sanoo seutukaupunkiverkoston puheenjohtaja Johanna Luukkonen.

| Päivitetty

Seutukaupunkien sisäinen muuttoliike on kasvattanut kaupunkien keskustataajamia 2010-luvulla.

– Voi puhua pieni kaupungistuminen -ilmiöstä. Kaupungistumista ilmenee myös seutukaupungeissa. Ei ole vain suurkaupunkeja ja taantuvia alueita, sanoo seutukaupunkiverkoston puheenjohtaja, Rauman tuleva kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen.

Perjantaina julkistettiin konsulttitoimisto MDI:n laatima selvitys aiheesta. Se kertoo, että yhtä vaille kaikissa 56 seutukaupungissa tapahtuu muuttoa keskustaan maaseudulta ja ulkomailta.

– Seutukaupunkien keskustaajamien kasvu on mielestäni selvityksen keskeisin löydös. Esimerkiksi Raumalla keskustaajaman väkiluku kasvoi, vaikka kaupunki kärsi muuttotappiosta, kommentoi raportin laatinut Rasmus Aro.

Laitilan asukasluvun kasvu tulee sekin nimenomaan keskustaajamasta. Haja-asutusalueen kehitys on negatiivista.

Luukkosen mielestä selvitys on erittäin tärkeä avaus kaupungistumiseen liittyvässä keskustelussa.

– Tämä vahvistaa, että seutukaupungit ovat todellinen vaihtoehto muiden kaupunkiasumisen muotojen rinnalla. Tiivistyminen tuo mahdollisuuksia asuntotuotantoon, näkee Luukkonen.

MDI:n kehitysjohtaja Janne Antikaisen mukaan kaupungistumisesta pitäisi puhua monikossa.

– Seutukaupunkien solmukohdat ovat paikallisen elinvoiman moottoreita, hän kuvaa.

Monessa kunnassa maahanmuutto on ainoa asukasmäärää kasvattava tekijä.

Tuhannen taalan kysymys kuuluu jäävätkö he vai jatkavatko matkaansa suurkaupunkeihin, joissa on paljon ulkomaalaisia.

– Voimakkaasta kansainvälistymisestä huolimatta merkittävä osa seutukaupunkeihin kohdistuvasta maahanmuutosta vuotaa jatkomuuttoina suuremmille kaupunkiseuduille, sanoo Kuntaliiton asumisen asiantuntija Laura Hassi.

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) painottaa, että tulevaisuus tehdään itse. Seutukaupungit tarvitsevat positiivista tulevaisuuskuvaa.

– Korona antoi momentumin. Monet ovat havainneet etätyön kasvattavan hyvinvointia. Siinä on seutukaupungeilla mahdollisuus.

Koulutuksen keskittyminen suurkaupunkeihin aiheuttaa muualla Suomessa ongelmia saada työntekijöitä yrityksiin.

– Opiskelupaikkoja pitäisi olla siellä missä työpaikkoja, linjaa Salonen.

Seutukaupungit kuten Rauma, Laitila ja Uusikaupunki ovat oman seutunsa talous- ja palvelukeskittymiä, mutta eivät maakuntakeskuksia. Seutukaupungeissa asuu kaikkiaan 915 000 asukasta.

Merkittävimmin seutukaupunkien asukasmäärää vähentää kuntien välinen muuttoliike. Erityisesti nuoria muuttaa opiskelemaan ja aikuisia töihin kasvukeskuksiin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut