Luvaton YouTube-jakaminen voi tuoda hankaluuksia

Viime päivien ajan on internetin videopalvelu YouTubessa kiertänyt video, joka on kuvattu ravintolatiloissa abiristeilyllä. Sen enempää erittelemättä videon tapahtumia, siitä saa vaikutelman, että se on kuvattu salaa siinä esiintyviltä henkilöiltä. Henkilöt saattavat tallenteen perusteella olla myös alkoholin vaikutuksen alaisena.
Älypuhelimien yleistyttyä YouTubeen ja Facebookiin ladataan yhä enemmän valokuvia ja videoita, mutta onko yksityisyydensuoja jäänyt tekniikan kehityksen alle?
Mitä sanoo Suomen laki kuvaamisesta ja tallenteen jakamisesta julkisesti?

Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas kertoo, että oikeusjutut joissa toista osapuolta syytetään yksityisyyden loukkaamisesta, ovat lisääntyneet viime aikoina.
– Lähtökohta on se, että lähestulkoon joka paikassa saa kuvata. Jos ravintolassa ei ole yksityistilaisuutta ja se on kaikille avoinna, siellä saa kuvata.
Poikkeuksia kuitenkin on. Esimerkiksi käymälät, pukuhuoneet, hotellihuoneet, yksityiskodit ja toimistorakennukset ovat paikkoja, joissa kuvaaminen ilman lupaa rikkoo lain salakatselupykälää.
– Esimerkiksi päihtyneen ihmisen kuvaaminen saattaa loukata hänen yksityissuojaansa. Se, että on päihtynyt, voi olla jollekin hyvin arkaluontoista. Etenkin jos tallenne tulee julkisesti nähtäväksi, vaikka YouTubeen.
Vaikka kuvaaminen on sallittua julkisissa tiloissa, tilanne muuttuukin täydellisesti siinä vaiheessa, kun kuvaaja aikoo julkaista tallenteen.
– Kenestäkään ei voi julkaista materiaalia netissä tai muualla ilman kuvattavan lupaa.
Luvatta julkaistu materiaali voi siis poikia sen jakajalle käräjähaasteen.