Luvialla taide tulee tykö: kuvataiteilija Maria Leppänen piirsi huoltoaseman vakioasiakkaita

Parlamentti päreinstallaatio on osa taajamaan levittäytyvää Luvia Inside -taidetapahtumaa.

Miehillä on tapana kautta maailman kokoontua yhteen parantamaan maailmaa. Luvia ei tee poikkeusta, siellä miesten kokoontumispaikka on ST1-huoltoasema kasitien varressa.

Taiteilija Maria Leppästä nämä kokoontumiset kiehtoivat niin paljon, että hän päätti tehdä aiheesta installaation. Huoltoaseman tiloihin tällä viikolla pystytetty Parlamentti on yksi Luvian alueelle levittäytyvän Inside -taidetapahtuman teoksista. Se koostuu päreelle piirretyistä huoltoaseman asiakkaista.

Leppänen istui huoltoasemalla työskentelemässä pari viikkoa sitten.

– Aluksi kysyin siellä olevilta miehiltä, saisinko piirtää heidät. Kun asiasta ei oikein innostuttu, siirryin istumaan toiseen pöytään piirtämään heitä vaivihkaa.

Taiteilija käytti huoltoasemalla päivän. Piirroksiin tallentui työvaatteita, kävelytyylejä, erilaisia olemuksia, pipoja ja lippiksiä. Kuvat hän siirsi luonnosten pohjalta päreelle ja kolvasi ne pintaan kiinni.

Parlamentti on jo ehtinyt herättää melkoista pöhinää paikan vakiokävijöiden keskuudessa. Teoksesta on etsitty tuttuja naamoja, ja niitä onkin asemanhoitaja Arto Turun mukaan löytynyt.

– Kyllä tästä eilen monta tuntia asiakkaiden kanssa keskusteltiin. Upea teos, kiitteli Turu.Taidetta huoltoasemalla ei aiemmin ole esitelty. Teos otettiin kuitenkin mielihyvin vastaan.

Miesten oma tila

Parlamentti on taiteilijan mukaan kunnianosoitus miehiselle yhteisöllisyydelle ja kohtaamiselle, mikä ei ole kadonnut, mutta ei pidä meteliä itsestään. Luvian huoltoasemalla perinteestä pidetään kiinni ja keskustelukerholaiset ovat Turun mukaan tervetulleita.

– Parlamentti on miesten omaa aluetta, näkee Leppänen.

Teoksellaan hän haluaa myös tuoda taidetta paikkaan, jossa sitä on vaikea sivuuttaa.

– Ihmisiä on joskus vaikea saada kiinnostumaan taiteesta, täällä sen saama huomio on varmaa. Taide tulee luo ja se on kohtaamisen väline.

Luvialla asuva ja työskentelevä Leppänen on taiteilijana monimateriaalinen ja paikkasidonnainen. Päreet teokseen löytyivät ladosta Luvian Lankoorista.

Tekijöiden määrä yllätti

Luvia Inside tutustuttaa helmi-maaliskuussa myös muihin taiteentekijöihin. Kaikki mukana olevat taiteilijat joko asuvat Luvialla tai ovat sieltä kotoisin.

Näyttelyidea lähti kuvataiteilija Mollu Heinolta, joka otti yhteyttä Leppäseen.Mukaan lähti paljon aktiivisia tekijöitä. Myös esittelypaikat taiteelle löytyivät helposti. Siihen voi tutustua muun muassa terveyskeskuksessa, kahvilassa, pubissa, pankissa, kauneushoitolassa, kampaamossa ja apteekissa. Paikallisesta pizzeriasta löytyy usealta tekijältä sipuliaiheista taidetta.

– Taide antaa myös mahdollisuuksia nostaa esille paikkoja ja yrittäjiä, sanoo Leppänen.

Lisäksi taidetta on on esillä keskustan ulkopuolella muun muassa Laitakarissa, jossa on ITE-taiteilija Tuomo Salosen teoksia.

Taidetapahtuma avattiin eilen torstaina kirjastossa, jossa on esillä Aleksi ja Meri Korpelan kuvitusta heidän viime syksynä ilmestyneeseen lasten satukirjaan Peloton Peltohiiri.

Pariskunta asuu ja työskentelee Tampereella, mutta Aleksi Korpela on syntynyt ja asunut nuoruutensa Luvialla.

Luvia Inside on esillä eri puolella Luviaa 10.4. asti.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut