Luvian sahalla seisokki hyvästä syystä –  kanavakuivaamoiden modernisointi kasvattaa kuivauskapasiteettia

Koronakriisin aiheuttamasta epävarmuudesta huolimatta Luvian Sahalla on menossa hyvä vuosi. Toimitusjohtaja Veli-Matti Puuskan mukaan tuotantomäärissä on miinusta vain alkuvuoden työnseisauksen verran.

Luvian Sahalla on parhaillaan seisokki – mutta hyvästä syystä. Kyse on kuivaamon modernisoinnista, josta uutisoitiin talvella. Yritys kertoi helmikuussa käyttävänsä tänä vuonna kaksi miljoonaa euroa investointeihin ja palkkaavansa 5–6 työntekijää lisää.

– Vähintään se määrä on yhtiössä tänä vuonna aloittanut. Myös investointeja toteutetaan suunnitellusti. Seisokki alkoi tällä viikolla. Laiteasennukset ovat ensi viikolla jo pitkällä, kertoi toimitusjohtaja Veli-Matti Puuska.

Kanavakuivaamoiden laitteet uusitaan. Se kasvattaa kuivauskapasiteettia reilut viisi prosenttia. Myös kuormansyöttö ja lämmöntalteenotto uusitaan.

Koronakriisin aiheuttamasta epävarmuudesta huolimatta Luvian Sahalla on menossa hyvä vuosi. Puuskan mukaan tuotantomäärissä on miinusta vain alkuvuoden työnseisauksen verran.

– Olemme toimineet ja tuottaneet täysipainoisesti. Tosi hyvin on mennyt, varsinkin kun vertaa kevään odotuksiin. Osa kohdemarkkinoistamme on ollut hyvinkin aktiivisia. Esimerkiksi terasseja on hoidettu kuntoon, kun on ollut matkustusrajoituksia ja lomautuksia.

Eniten koronasta oli haittaa keväällä, kun kontteja alkoi kasautua Kiinaan.

– Pohjolassa oli konttipulaa, mikä nosti rahtikustannuksia.

Vienti on Luvian Sahalle elintärkeää, sillä sen osuus myynnistä on 85 prosentin paikkeilla. Millaiset ovat vientinäkymät?

– Kovin pitkälle ei näy. Tiedämme myynnin syyskuun loppuun saakka. Tilanne on kuitenkin täysin normaali.

Metsä Fibre on rakennuttamassa Raumalle suurta sahaa. Metsän mukaan se tarvitsee noin 1,5 miljoonaa kuutiota tukkia vuodessa. Määrä on enemmän kuin tuplasti Luvian käyttämä noin 650 000 kuutiota.

Riittääkö puuta kaikille sahoille?

– En arvuuttele tulevaa puukauppaa. Totean vain, että Luvian Sahan pääraaka-aine on kuusitukki. Raumalle suunnitellaan mäntysahaa. Mäntyä on ollut hyvin tarjolla. Mielestäni tämä tasapainottaa metsän rakennetta, sanoi Puuska.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut