LVI-TU muistuttaa: Estä putkien jäätyminen, kun pakkaset tulevat

Lauha sääjakso lähenee tällä erää loppuaan, kun luvassa on pakkasta koko maahan.

Kylmä sää lisää vesijohtoputkien jäätymisriskiä, jota voidaan pienentää muutamilla yksinkertaisilla toimenpiteillä, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä muistuttaa.

On tärkeää varmistaa, että putket ovat tiloissa, joissa lämpötila pysyy plussan puolella.

- Varmista, että syyskauden jäljiltä ovet ja muut aukot ovat tiiviisti suljettu ja että tilojen lämmitysjärjestelmä toimii ja pitää ne riittävän lämpiminä. Jos sisälämpötila uhkaa laskea pakkasen puolelle, käytä lisälämmitintä, Ylönen sanoo.

Ilmastointikoneiden lämmityspatteri jäätyy pakkasella nopeasti, jos patteriin ei tule riittävästi lämmintä vettä. Sama koskee liiketilojen tuulikaappien lämminilmakoneita.

Nyt ei paksu lumipeitekään toimi eristeenä maassa oleville putkille. Riskiä voi pienentää laittamalla putkireittien kohdalle eristysmateriaalia.

Vapaa-ajan asunnoissa ja tiloissa, joissa ei päivittäin oleskella, lämmitysjärjestelmän toiminta on tarkistettava ennen pakkasten kiristymistä. Tarkastuskäyntien yhteydessä sisätilojen väliovet voi jättää auki.

- Jos kaikista varotoimista huolimatta putket ovat jäätyneet, niiden sulattaminen kannattaa aina jättää ammattitaitoisen lvi-liikkeen tehtäväksi. Pahimmassa tapauksessa vesi on jäätyessään ja laajetessaan voinut rikkoa putken. Sulattaminen vaatii oikeita menetelmiä ja laitteita: niillä estetään lisävahinkojen syntyminen.