Lyseon tutkimuksia jatketaan

Kaupungin edustajat vastaavat huolestuneille vanhemmille entisen lyseon tutkimusten jatkuvan ensi viikolla. Tällä kertaa tutkimuksiin sisällytetään myös rakennetutkimukset, jos ne todetaan tarpeellisiksi.
Kaikki vaihtoehdot, muun muassa parakkikouluun siirtyminen, ovat vielä mahdollisia, mutta toimia pohditaan uusien tutkimustulosten tultua.
Turkulainen Raksystems Anticimex jatkaa ensi viikolla tutkimuksia, työterveyshuolto tekee terveydellisten olojen tarkastuksen ja myös Avin jälkitarkastus on lokakuun alkupäivinä.
Kasvatus- ja opetusjohtaja Vesa Lakaniemi ei ymmärrä vanhempien kritiikkiä tutkimusten tasosta.
– Olemme toimineet täysin niiden pelisääntöjen mukaan, mitkä vanhempien kanssa sovittiin aikaisemmin.
 

Homekoirankin käyttäminen mahdollista


Lakaniemi kertoo, että entisestä lyseosta on otettu rakennenäytteitä vuosien aikana useasti, mutta viime kesänä niin ei tehty.
– Viime kesänä, kun tutkimuksia tehtiin, koulun ilmanvaihto oli voimakkaasti alipaineinen. Ulkopuolinen asiantuntija (Mika Salminen) ei nähnyt aiheelliseksi ottaa näytteitä, sillä hänen mukaansa suurin syy ongelmiin oli se, että ilmanvaihdon säädöt olivat väärin, Lakaniemi selventää.
Alipaineisuuden takia kaupunki ei käyttänyt homekoiraa tutkimuksissaan.
– Koiran käyttäminen ei kesällä ollut järkevää, sillä ilmanvaihtoa ei oltu säädetty kunnolla. Nyt ilmanvaihto on säädetty kohdalleen.
Homekoiran käyttöä tutkimuksissa kaupunki harkitsee tutkimustulosten valmistuttua.
Perusopetusjohtaja Hanna Viljanen-Lehto kertoo yllättäen, etteivät oppilaiden vakavat terveysongelmat ole kantautuneet terveydenhoitajalta kaupungin edustajien korviin.
– Kaupungin puolen tekemiset perustuvat faktoihin ja me etenemme loogisesti. Raporteista käy selville, ettei ollut mitään estettä mennä lyseoon evakkoon, Vesa Lakaniemi vakuuttaa.
 

Millainen on terve rakennus?


Lakaniemen mukaan asian tekee mielenkiintoiseksi se, että entisen lyseon rakennuksessa on ollut koulutoimintaa kauan ja oppilasmäärät ovat olleet isompia, mutta esimerkiksi viime vuonna sisäilmaongelmat eivät nousseet keskusteluihin. Myöskään kansalaisopiston puolelta ei ole ilmennyt ongelmia.
Talotoimen toimitilainsinööri Kimmo Salmisen mukaan niin sanotuissa terveissäkin rakennuksissa 10–20 prosenttia ihmisistä saa terveysoireita ja kokee niiden johtuvan rakennuksesta.
– Missä siis menee terveen ja sairaan rakennuksen raja, Salminen pohtii.
Kaupunginjohtaja Kari Koski pitää ex-lyseon rakennusta koskevaa kohua mystisenä, mutta kaupunki tekee kaikkensa ratkaistakseen sen.
– Jotakin siellä on, on se sitten korvien välissä tai fyysistä. Onhan siellä varmasti henkistä altistumista. Se on ymmärrettävää, raskas vuosi takana. Se jää ihmisen mieleen.
Koski pahoittelee sitä, että lyseon rakennuksesta liikkuu niin paljon eriasteisia huhuja.
– Me teemme päätöksiä, jotka perustuvat faktoihin, Koski toistaa Lakaniemen linjausta.


Uotilan koulua ei pureta


Vesa Lakaniemi kertoo, että Uotilan korjauksessa olevassa koulurakennuksessa on tehty uusia tutkimuksia, eikä koulua olla purkamassa.
– Sieltä on otettu materiaalinäytteitä yhdestätoista eri kohdasta ja kaikki ovat osoittautuneet puhtaiksi. Uudelta puolelta otetaan lisänäytteitä, mutta väliaikatietojen mukaan ainakaan Uotilan vanhalta puolelta ei ole mitään löytynyt.
– Ei Uotilan koulun rakenteissa ainakaan ole vikaa, vaikka sitäkin epäiltiin, Kimmo Salminen lisää.