Maahanmuuttajille ensimmäiset päättötodistukset Eurajoelta

Kristillisen opiston vuonna 2017 alkanut aikuiskoulutus alkaa tuottaa tulosta.

| Päivitetty

Ensimmäiset maahanmuuttajaopiskelijat saavat Eurajoen kristillisellä opistolla tänään perjantaina peruskoulun päättötodistukset. Kaikki peruskoulun oppiaineet suomen kieli mukaan luettuna on suorittanut yhdeksän henkilöä, joista kokemuksistaan torstaina kertoivat somalialaiset Abdirahman Ahmad Osman ja Zakariye Haji Abdulle.

Molemmat tulivat Suomeen toisistaan tietämättä vuonna 2015, 23-vuotias Ahmad Osman Keski-Somaliasta ja 31-vuotias Haji Abdulle Etelä-Somaliasta. He asuvat Turun Varissuolla perheineen, joskin opiskelujen ajan he ovat majoittuneet arkisin Eurajoella.

Haji Abdulle kertoo käyneensä lähellä epätoivoa, kun yritti etsiä opiskelupaikkaa. Lopulta Eurajoen kristilliseltä opistolta tuli heti vastaus, että tervetuloa aloittamaan elokuussa 2017.

– Kuulin Eurajoen kristillisestä opistosta ja koulutuksesta vastaanottokeskuksessa. Koulu on avain elämään ja se on antanut minulle paljon, koska halusin oppia puhumaan suomea.

Hän aloittaa ramadanin jälkeen työt Uudenkaupungin autotehtaalla ja on koulutuksen aloituksen jälkeen saanut oleskeluluvankin.

Kielen osaamisella eteenpäin

Haji Abdulle sen sijaan on hakenut lähihoitaja- ja sähköasentajakoulutuksiin.

– En päässyt opiskelemaan Somaliassa. Olin ennen tätä seitsemän kuukautta suomen kurssilla, mutta tahdoin opiskella peruskoulun jatko-opintoja varten.

Haji Abdullen perheeseen kuuluvat vaimo ja neljä lasta, Ahmad Osmanin vaimo ja poika.

Valmistuvia ei ole Eurajoella päästetty viimeiselläkään viikolla helpolla, koska tiistaina oli suomen kielen suullinen testi ja torstaina koeteltiin matematiikkaosaamista.

Ramadanin aikana opiskeluaikoja on hieman myöhäistetty ja mahdollistettu myöhäinen ruokailu.

Kirjo on laajenemassa

Opiston rehtori Mirja Vuoristo on opettanut ryhmille elämänkatsomustietoa. Hän ja opiskelijat ovat huomanneet, että islamissa ja kristillisyydessä on paljon samaa.

– Olen alkanut lukea islamin tutkimusta, koska aihe on alkanut kiinnostaa.

Kristillisellä opistolla on nyt 36 ulkomaalaisopiskelijaa yhdeksästä eri maasta. Somalian lisäksi alkuperämaita ovat Afganistan, Syyria, Iran, Irak, Etiopia, Kambodza sekä Latvia ja Britannia.

– Uusissa hakijoissa on esimerkiksi turkkilaisia. Kiinnostusta koulutukseen on, Ella Saarinen kertoo.

Saarinen vastaa maahanmuuttajille tarkoitetusta aikuisten perusopetuksesta. Opiskeljoiden ikähaarukka on tällä hetkellä 17–50 vuotta.

Koulutukseen voi hakea kahdesti vuodessa, ja ne alkavat elokuussa ja tammikuussa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut