Maakaapelointi- ja valokuitutyömaat näkyvät jälleen eri puolilla kaupunkia – Raumalla otetaan käyttöön aivan uudenlaista valokuituteknologiaa

Työmaista merkittävin sijaitsee tänä kesänä Haapasaarentiellä. Uusi teknologia mahdollistaa jopa kymmenkertaiset valokuitunopeudet.

Kesä on jo tutuksi tulleeseen tapaan Raumalla vilkasta maakaapelointiaikaa, kerrotaan Rauman Energia Sähköverkon tiedotteessa.

Huomattavin työmaa löytyy tänä kesänä Haapasaarentien varresta, jossa kaapeloidaan sähköverkkoa Hirvitien ja Sokertopan tien välisellä alueella.

– Haapasaarentie on kesän suurin rakennusprojekti, jossa kaapeloidaan sähköverkkoa useita kilometrejä. Rauman kaupunki uusii samalla katuvalaistusta ja lisäksi alueelle tuodaan Rauman Energian Sukkela-valokuitu, Rauman Energia Sähköverkon rakennuttamispäällikkö Petri Pöllänen kertoo.

Muita merkittäviä työmaita ovat muun muassa Jussinkylän kaapelointityö Kaarolla sekä Kairakadun ja Isometsäntien kaapelointi. Näilläkin työmailla kaapeloidaan samalla Rauman Energian valokuitua.

Juttu jatkuu erillisen laatikon jälkeen.

Uuden sukupolven valokuituteknologiaa Raumalla

Raumalla on otettu huhtikuun alussa käyttöön Suomen ensimmäiset valokuituliittymät, jotka on toteutettu uuden sukupolven XGS-PON-teknologialla. Se mahdollistaa joustavamman rakentamisen ja entistä korkeammat yhteysnopeudet.

Uutta teknologiaa toimittaa suomalainen Cinia Oy.

Rauman Energian Sukkela-valokuitu tarjoaa jo ennestään yhden gigan nopeuden valokuituliittymiin, mutta uusi teknologia mahdollistaa vauhdin kiihdyttämisen tarvittaessa jopa kymmeneen gigaan.

– Näemme, että valokuitu on paras tapa tehdä luotettavia yhteyksiä, joissa nopeus riittää tulevaisuuteen. XGS-PON-toteutuksissa nopeus riittää kattamaan nekin tulevaisuuden käyttötarpeet, jotka eivät vielä ole realisoituneet.

– Tämä on hyvä esimerkki valokuituyhteyksien kilpailukyvystä verrattuna mobiiliyhteyksiin myös pidemmässä aikaperspektiivissä. Kuitu on kertainvestointi, jonka avulla uusiin tekniikoihin voidaan edetä suhteellisen edullisilla laiteinvestoinneilla myös jatkossa, kertoo Cinian tekniikka- ja järjestelmäkehityksen päällikkö Jukka-Pekka Laulajainen tiedotteessa.Kotien hyvät yhteydet tukevat alueen kehitystä

Rauman Energian automaatiopäällikkö Aki Ijäs puolestaan vahvistaa, että uudella teknologialla halutaan varmistaa kyky vastata asiakkaiden kasvavaan tarpeeseen.

–  Tietoliikenneyhteyksien käyttö kasvaa koko ajan ja nykyisten teknologioiden kapasiteetin suorituskyky voi tulla vastaan melkein milloin vaan. Tämä vuosi on meille testivuosi, jolla seuraamme, miten kiinnostuneita asiakkaat ovat kasvattamaan nopeuksia, Ijäs kertoo tiedotteessa.

Koronavuosi etätöineen on tehnyt kunnissa entistä näkyvämmäksi hyvien yhteyden merkityksen. On tärkeää, että myös yksityistalouksissa niin kodeissa kuin mökeilläkin voidaan käyttää yhä parempia tietoliikenneyhteyksiä.

Nyt käyttöön otettu teknologia antaakin uusia mahdollisuuksia myös aluekehitykselle.– Uskon, että tällä tekniikalla rakennetaan lähes kaikki uudet verkot Suomessa viiden vuoden päästä. Voimme tarjota uuteen teknologiaan perustuvia palveluja kaikille asiakasverkoillemme ympäri Suomen, joten kyse on kotimaan verkkojen kannalta merkittävästä kehitysaskeleesta. Globaalistikin katsottuna Raumalla ollaan nyt etulinjassa kaupallisten XGS-PON-liittymien käyttöönotossa, Jukka-Pekka Laulajainen arvioi.

Myös kaukolämpörakentaminen näkyy

Töiden myötä Raumalle rakentuu tänä kesänä yhteensä noin 30 kilometriä säävarmaa sähköverkkoa, ja samalla vanhoja ilmajohtoja puretaan liki 20 kilometrin edestä.

Energiayhtiöstä muistutetaan noudattamaan varovaisuutta liikenteessä työmaiden lähettyvillä. Monilla työmailla viimeistelytyöt tehdään vasta keväällä 2022.

Ajantasaiset tiedot työmaista voi aina tarkistaa netistä osoitteessa raumanenergia.fi/kohteet.

Lisäksi kaukolämpörakentaminenkin näkyy kaupungissa kesän aikana. Merkittävin kaukolämpötyömaa löytyy tänä kesänä Paroalhosta, jossa Päiväsenkadulle ja Iltasenkadulle rakennetaan uutta kaukolämpöverkkoa. Työmaa alkaa kesäkuussa.

Kaupunkilaisille yksi näkyvimmistä on myös Kodisjoentien työmaa, jossa yhtenä toimijana on mukana Rauman Energia rakentamassa kaukolämpöä uudelle paloasemalle. Kodisjoentiellä on meneillään samanaikaisesti useita hankkeita, esimerkiksi Satavakan voimajohdon saneeraus.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut