Maakaapelointitilanteessa vielä isoja alueellisia eroja – sähköstä tehdään säävarmaa pikkuhiljaa

VSV asensi sähkökaapelia maan alle Unajassa viime lokakuussa. Yhtiön tämän vuoden suurimpia projekteja on Hinnerjoen ja Kodiksamin välisen alueen maakaapelointi, kertoo verkkojohtaja Juho Jussila. Kuva: Esa Urhonen/LS-arkisto

Sähköverkkoyhtiöiden suurimpia projekteja on viime vuosina ollut ja tulee tulevina vuosina olemaan vanhojen ilmajohtojen siirtäminen maan alle.

Sähkömarkkinalaki edellyttää, että vuoden 2028 loppuun mennessä sään aiheuttama sähkökatkos saa kestää taajamissa korkeintaan kuusi tuntia ja haja-asutusalueilla 36 tuntia. Tätä tarkoittaa ”säävarma sähkönjakelu”, ja mainittu maakaapelointi on käytännössä suoraviivaisin keino tehdä sähköstä säävarmaa.

Myös Raumalla ja lähikunnissa tehdään maakaapelointitöitä. Soittokierros alueen yhtiöihin kertoo, että alueella toimivien yhtiöiden väliset erot maakaapelointiprosenteissa ovat melko suuria. Maakaapelointi tulee luultavasti myös nostamaan siirtomaksuja muualla paitsi Rauman Energian alueella.

Rauman Energian verkkojohtaja Marko Silokosken, Vakka-Suomen Voiman verkkojohtaja Juho Jussilan ja Paneliankosken Voiman verkostopäällikkö Timo Lätin haastattelut voit lukea päivän Länsi-Suomesta.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.