Maalaus toisin nähtynä

Viiden taiteilijan Toisaalla-näyttely venyttää maalauksen rajoja. Näyttelykokonaisuus tarjoaa tilaisuuden leikkimiseen ja yllätyksiin.

Näyttelykävijä tupsahtaa Toisaalla-näyttelyssä ensimmäiseksi Kirsi Jaakkolan vielä tuoreelta vernissalta tuoksuvan teoksen ääreen. Uudelleenjärjestys on nimensä mukaisesti teos, jonka yli 30 osaa saa siirrellä. Se suorastaan kutsuu kokeilemaan; siirtelemään värikkäästi maalattuja, rullilla liikkuvia osia toistensa lomaan.

– Leikki on tärkeä asia, sitä ei saa unohtaa. Taide ei saa olla niin vakavaa, muistuttaa Niinisalossa työskentelevä taiteilija.

Uudelleenjärjestys-teoksen ajatus on alituisessa muutoksessa oleminen. Teos täydentyy vielä lasten työpajan tuotteilla.

Uusia näkymiä

Jaakkola on yksi viidestä Satakunnassa asuvasta tai siellä urallaan jossain vaiheessa vaikuttaneesta kuvataiteilijasta, joiden näyttelyteoksissa venytetään maalaustaiteen rajoja.

Maalaus saakin tänään Rauman taidemuseossa avautuvassa Toisaalla-näyttelyssä monenlaisia muotoja: maalaus on tehty alumiiniteipistä, se liikkuu lattialla pyörillä, menee läpi seinän ja tulee ulos kehyksistään.

Näyttely liittyy taidemuseon projektiasiantuntija Petra Rannan mukaan läheisesti 90-vuotisjuhlaansa viettävään Taidemaalariliittoon, vaikka se ei olekaan osa liiton virallista ohjelmaa.

Katse toisaalla

Turussa asuvan Samu Raatikaisen maalaukset ovat syntyneet kollaasimaisella tekniikalla, eikä maalaus aina pysy suorakaiteen sisällä.Monumentaalinen ja kollaasimainen Trapeze lähtee pieninä palasina leviämään seinälle ja keskelle Eino Valtosen kokoelmaa sijoitettu kolmiulotteinen Toisaalle tutkii kehyksen suhdetta maalaukseen: kolmiulotteinen teos pursuaa ulos koristeellisista kehyksistä.

Näyttelytöissään taiteilija on maalauksen olemuksen ohella pohtinut myös teemaa. Se liittyy läheisesti skotlantilaista maisemaa kuvaavaan Crossing beyond -maalaukseen, joka on syntynyt Brexit-prosessin aikana.

– Olen asunut 14 vuotta Iso-Britanniassa ja vaimoni on sieltä kotoisin. Toiseuden ajatus on aina ollut takaraivossa, ja aina tarkastellut asioita myös siltä toiselta kantilta.

Omalla tavallaan tulkitsee teemaa Porissa työskentelevä Arja-Riitta Ihalainen, jonka kerrokselliset maalaukset ovat harjakattoisia telttoja tai majoja, jotka kuvastavat taiteilijalle ihmissuhteita.

– Olemme kaikki muukalaisia omassa telttamajassamme, emmekä tiedä, mitä sieltä sisältä löytyy.

Uusille urille

Luvialla asuva Mollu Heino on vuosien varrella tullut tunnetuksi tummasävyisistä maisemistaan. Nyt niiden joukkoon on putkahtanut väriä: punaista, keltaista ja oranssia. Taiteilija sanoo tarttuneensa väreihin kun kulminaatiopiste synkkyydessä oli saavutettu.

– Huomasin, etten syksyn pimeällä enää nähnyt mitään.Uusissakin maalauksissa on tuttu muoto, taiteilija itse kuvailee niitä näkymiksi tai ohikulkeviksi reiteiksi.

Heino on viime aikoina laajentanut taiteellista työskentelyään maalausten ulkopuolelle. Tammikuussa hän valaisi Laitilaa Kustaa Hiekka -kulttuuriviikolla.

Näyttelyyn valmistunut, seinän kokoinen Taivaspaloja on valaistu. Massalle maalatut ”planeetat” saavat valonsa pienistä kuista. Tekninen toteutus on Heinon pojan.

– Maalaaminen on antoisaa, mutta tämä teos on vienyt ajatuksen tilan ja katsojakokemuksen pohdintaan.

Ideoita rautakaupasta

Aittakarinkadun liikenneympyrän kaktuksista raumalaisille tuttu kokemäkeläistaiteilija Tapio Haapala on viime syksystä saakka ollut espoolainen. Hän työskentelee silti edelleen myös Kokemäellä.

Vuojoen kartanon kesänäyttelyssä Haapalta oli esillä suurikokoinen sivellin. Myös Rauman taidemuseon näyttelyssä Haapalan teosten mittakaavat kaatavat totutun: näyttelyyn on valmistunut suurikokoinen kahva sekä betonimuottiin valettuja ruuveja.

Haapala kirjoittaa näyttelytiedotteessa taiteen tekemisen olevan löytöretkeilyä tässä todellisuudessa, joka taiteilijalla usein löytyy rautakaupasta.

Viereisessä tilassa on prosessin ylijäämätuotteista syntynyt installaatio.

Toisaalla – Tapio Haapala, Mollu Heino, Arja-Riitta Ihalainen, Kirsi Jaakkola ja Samu Raatikainen Rauman taidemuseo 16.2.–12.5. Kuvataiteilija Mollu Heinon yleisöopastus sunnuntaina 31.3. klo 12.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut